Ďalšia obeť 'megaturizmu': Po Dubrovníku či Barcelone majú problém už aj Gréci

Grécko v poslednej dobe čelilo viacerým problémom, no lákanie turistov medzi ne nepatrilo. História, nádherná krajina aj skvelé pláže sú dokonalým magnetom na dovolenkárov. A tu nastáva problém...

19.06.2018 07:00
Grécko, Santoríni, Oia, more, dovolenka, mlyn,... Foto:
Grécko, Santorín, Oia
debata (4)

Očakáva sa, že tento rok zavíta do krajiny rekordných 32 miliónov zahraničných cestujúcich. To je obrovský nárast oproti roku 1995 (4,1 milióna), roku 1998, keď sem prišlo 6,2 milióna turistov, aj v porovnaní s rokom 2010 – vtedy v Grécku dovolenkovalo 15 miliónov. Ešte vlani hostili Gréci len 27,4 milióna návštevníkov.

Takýto kolosálny prírastok nezaznamenala v tomto desaťročí žiadna iná európska dovolenková krajina.

V štáte sužovanom ekonomickou krízou je cestovný ruch svetlým bodom hospodárstva. Toto odvetvie, v ktorom je priamo či nepriamo zamestnaná štvrtina Grékov, pomohlo krajinu zachrániť pred bankrotom. Pri najnovších čísla sa však vynára obava, či destinácia zvládne takýto nápor dovolenkárov.

S podobným problémom sa pritom potýkajú aj viaceré ďalšie miesta – boj proti „preturistovaniu“ už vyhlásili aj vyhľadávané destinácie ako Benátky, Amsterdam, Dubrovník, Madrid, Barcelona, Malorka, Kjóto.

Ktoré letoviská sú najrušnejšie?

Jeden z ostrovov, zdá sa, už dosiahol pomyselný bod zlomu. Slávny Santorín, s čarovnými západmi slnka, bielymi domami s modrými strechami a dokonalou atmosférou ako vystrihnutou z pohľadnice, zaznamenal vlani neuveriteľeľných 5,5 milióna prenocovaní.

To je na územie veľké 76km² mimoriadna záťaž. Na dennom poriadku sú tu preplnené ulice, zápchy na cestách aj stúpajúca spotreba energie.

Top 5 najnavštevo­vanejších gréckych ostrovov:

  1. Santorín
  2. Kréta
  3. Korfu
  4. Rodos
  5. Mykonos

Rýchly rast počtu turistov okrem peňazí prináša so sebou aj nepoľavujúcu preplnenosť miest, letovísk, atrakcií, pamiatok…

Aktivisti aj politici začínajú spochybňovať udržateľnosť súčasného modelu a nastavenia cestovného ruchu.

Grécka turistická organizácia vidí riešenie napríklad v rozvoji tematického cestovného ruchu, ktorý by rozložil počet prichádzajúcich turistov na celý rok, nie len počas letnej sezóny.

Zdroj: Traveller.com.au; Telegraph.co.uk; Independent.co­.uk; Lonelyplanet.com; Greekcitytimes­.com

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #turizmus