Plán prestavať desivý Hitlerov rekreačný rezort Prora na luxusné byty padol

Realitný developer, ktorý prebudoval časť masívneho dovolenkového strediska postaveného počas nacistickej éry na pieskovom pobreží Baltského mora, vyhlásil bankrot.

15.08.2018 07:00
Prora, Baltské more, pláž, nacistická rekreácia Foto:
Prora
debata (1)

Rekonštrukcia Bloku 1 komplexu Prora na ostrove Rügen (Rujana), ktoré sa mali zmeniť na moderné bývanie, tak ostala stáť tesne pred dokončením, píše Thelocal.de.

Developerská spoločnosť plánovala ponúknuť na trh 280 luxusných súkromných bytov a už ich predala takmer všetky. Najdrahšie nehnuteľnosti v budove sa predávali za viac ako 1 milión eur. Čo sa teraz stane s budovou a vkladmi nádejných nových majiteľov bytov zostáva nejasné.

Tento ozrutný súbor budov bol pôvodne určený pre 20 000 Nemcov ako súčasť programu Sila vďaka radosti (Kraft durch Freude) Tretej ríše. V rámci programu mala byť rekreácia na pobreží spojená s výdatným cvičením aj ideologickou výučbou, čo malo napomôcť budovať vernosť nacistov svojmu vodcovi.

Budova sa začala stavať v roku 1936, ale zastavila sa s nástupom druhej svetovej vojny v roku 1939. Na jednej z najkrajších nemeckých pláží tak ostala len betónová kostra dnes známa ako Kolos Prora.

Počas komunizmu slúžilo zariadenie ako vojenské kasárne, ktoré boli také utajené, že sa ani nezobrazovali na mapách.

Počas studenej vojny budova osirela a chátrala niekoľko desaťročí. Vďaka svojej vynikajúcej polohe však čoskoro začala pútať pozornosť developerov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Nemecko #Nacisti