Talianske tajomstvo: 6 čarokrásnych ostrovov, kde sa rekreujú domáci

Rodinný oddych, bláznivý výlet s priateľmi či šnorchlovací maratón? Tieto pôvabné ostrovy ponúkajú pre každého niečo. A čo je na nich najlepšie? Neobliehajú ich záľahy turistov.

22.08.2018 07:00
debata

Isola Bella

Neďaleko elegantného mesta Taormina je Isola Bella – ostrov s jednou z najkrajších a najobľúbenejších pláží Sicílie.

Perfektnú dovolenku tu zaručí kombinácia očarujúceho mesta s históriou, výborného jedla, dobrých nákupov a krásnych pláží na chytanie bronzu.

Číra voda je navyše ideálna na potápanie a šnorchlovanie.

Bary, reštaurácie a obchody sú k dispozícii, no v decentnej vzdialenosti, aby im milovníci pokoja mohli uniknúť.

Nachádza sa tu starobylý grécky amfiteáter a dajú sa odtiaľ podniknúť turistické výlety k sopke Etne.

Ponza

Tento ostrov je jedným z najlepšie strážených talianskych tajomstiev. Je to miesto dovolenky mnohých Rimanov už celé stáročia, napriek tomu si zachovalo jednoduchosť a nekomerčnú krásu.

Scénické mesto a prístav sú obsiate pastelovými budovami, medzi ktorými pulzuje ruch a zábava. Tamojší nočný život je vychýrený a užívajú si ho aj talianske celebrity a futbalisti.

Isole Tremiti

Toto súostrovie pri juhotalianskom regióne Apúlia, blízko polostrova, na ktorom sa nachádza Národný park Gargano, je jedným z diamantov Jadranského mora. Na Tremiti sa dostanete trajektom z miest Vieste, Peschici a Termoli na pevnine. A cesta sa jednoznačne oplatí.

Pätica ostrovov, z ktorých dva – San Domino a San Nicola – sú hlavné, ponúkajú dokonale nedotknutú prírodu a fantastické možnosti na potápanie.

Na ostrovoch nie sú povolené autá, čo z nich robí oázu pokoja. Sú však dostatočne malé na to, aby ste ich zvládli preskúmať aj pešo.

Väčšina tamojších pláží sa ukrýva v zátokách alebo za skalami, ale k dispozícii je aj jednoducho prístupná piesočná pláž v Cala delle Arene.

Giannutri, Monte Argentario

Keď sa povie Toskánsko, zväčša si hneď predstavíme vinice, rozľahlé zelené kopce a stredoveké mestá.

Pobrežie Maremma sa však môže pochváliť nádherne modrou vodou a útulnými plážovými mestami od severného Lazia po juhozápad Toskánska.

Ostrovy Giglio alebo Monte Argentario s peknými pobrežnými mestami Porto Ercole a Santo Stefano sú dobrým príkladom a výbornou základňou, z ktorej môžete preskúmať túto oblasť.

Ostrov Giannutri je doslova opustený. Dá sa naň dostať iba loďou a trvalo na ňom žije iba okolo 10 obyvateľov. Turisti si tu chodia vychutnať malé kamienkové pláže a odľahlé zátoky.

Favignana

Isola di Favignana je najväčší z Egadských ostrovov, ktoré sú umiestnené na pobreží Trapani a Marsaly na severozápade Sicílie.

Spolu s dvoma ďalšími ostrovmi Marettimo a Levanzo je tento súbor najväčšou chránenou morskou oblasťou Európy.

Favignana je podobne ako ostatné bohatý na zátoky, zákutia a morské jaskyne. Farba vody, najmä na slávnej Cala Rossa, je úžasná tyrkysová.

Mnohé pláže sú tu skalnaté, ale nájdu sa piesčité pobrežia, a aj keď táto oblasť stále naberá na popularite, pobrežie zostáva nedotknuté a zachované.

Santa Margherita di Pula

Letovisko Santa Margherita di Pula leží na juhozápadnom cípe Sardínie a od hlavného mesta Cagliari je vzdialené 45 minút jazdy.

Celý región je známy svojimi krištáľovo čistými plážami a bielym pieskom a južná časť ostrova má navyše významný bonus – je viac-menej nedotknutá.

Pláže v Santa Margherita di Pula to dokazujú dokonale: sú čisté, panenské a mihajú sa miliónmi odtieňov tyrkysovej.

Toto letovisko vyhľadávajú milovníci luxusu, priaznivci nočného života, ale aj rodiny s deťmi.

Zdroj: Fodors.com; Heartrome.com; Walksofitaly.com

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko