Rovinj a okolie v pedáloch (Reportáž + tipy na zaujímavé cyklotrasy)

Ak je vám blízka Istria, nielen kilometrovo, ale aj srdcom, a dovolenku radšej trávite aktívne, do kufra si pribaľte oblečenie na bicykel, prilbu a predĺžte si leto. Septembrové more v Chorvátsku je ešte láskavo teplé a dni už nie sú také horúce. Bonusom je pokoj mimo hlavnej turistickej sezóny.

29.08.2018 07:00
Rovinj, cyklistka, bicykel, Chorvátsko Foto:
Rovinj
debata

Dobrá dostupnosť robí Istriu pre našinca atraktívnym miestom. Ak sa vydáte na chorvátsky polostrov na severozápade krajiny, určite neobíďte malebný Rovinj.

Pred rokom sme sa sem v jeden predĺžený víkend začiatkom leta vydali autom a po pár hodinách v tomto meste sme ľutovali, že sme si nezobrali bicykle.

Rovinj je totiž mestom bajkov – horských, mestských, skladacích aj elektrických. Môžete si ich požičať na každom kroku v požičovniach, každý hotel či penzión má bicykle v povinnej výbave.

Rovinj Foto: Jana Kollárová, Pravda
Rovinj, more, chorvátsko Rovinj

Predtým, než na takýto požičaný kúsok vysadnete, si ho dobre skontrolujte. Najmä brzdy a všetky skrutky, ktoré by mohli byť uvoľnené. Veď ide o vašu bezpečnosť. Do plecniaka si okrem plaviek určite pribaľte základnú súpravu náradia na opravu bicykla.

Vlastný bajk je v tomto prípade istota. Tento rok sme preto na auto pripevnili stojan a s ním aj našich dvojkolesových tátošov.

Do Poreču po šotoline

Ešte skôr, než sme zakotvili v Rovinji, vyskúšali sme dvojdňový cyklopobyt v neďalekom Vrsari. Na toto mestečko v kopci sa mi matne vynorili spomienky spred niekoľkých rokov. Zablúdili sme tam vtedy v rámci výletu po Istrii.

Vítal nás malý, no milý chorvátsky prístav, a hotel pripravený aj pre hostí, ktorí majú vlastné bicykle. Na recepcii čaká každého hotelového hosťa čipová karta, aby svoj bicykel mohol bezpečne zaparkovať v špeciálnej miestnosti.

Vrsar Foto: Jana Kollárová, Pravda
Vrsar, chorvátsko, more, prístav Vrsar

Od Istrie neočakávajte špičkové cyklocesty. Na tomto polostrove vyhráva skôr zážitok, ako vyznačené trasy. V tomto smere, rovnako ako my, musia ešte Chorváti popracovať. Najlepšia je vlastná mapa, navigácia v telefóne, pomôže aj trpezlivosť.

A hoci miestni vodiči sú k cyklistom ústretoví, trasa vedúca po cestách druhej triedy do Poreču bola občas nepríjemná.

Pri najbližšej príležitosti sme preto odbočili z cesty a do mestečka vzdialeného od Vrsaru 15 kilometrov, sme sa vydali poľnými a kamennými cestičkami.

Porečskú riviéru lemuje niekoľko typov pláží. Pokojné zákutia striedajú rušné veľké pláže, pláže bez zázemia, alebo s kompletnou ponukou služieb.

Na konci píniového lesa sme zvolili Donji Spadici – mestskú pláž, vzdialenú dva kilometre od centra mesta, kde je (no samozrejme!) hustá sieť kaviarní a reštaurácií.

Rovinj Foto: Jana Kollárová, Pravda
Rovinj, chorvátsko, more Rovinj

Poreč patrí k najväčším letoviskám na Jadrane, má krásne pobrežné centrum a kamennú promenádu. Pešia zóna ukrýva niekoľko pamiatok z rímskych čias alebo palácov z čias vlády Benátčanov.

Aby história v hanbe nezostala, na spiatočnej ceste vo Vrsare sme úzkymi kamennými uličkami vyšliapali cez mestskú bránu až ku Kostolu sv. Foška.

Šliapanie po pobreží

Rovinj patrí k najmalebnejším mestám polostrova. Spolu s neďalekými mestečkami Vrsar a Poreč ponúkajú z každého rožku trošku. Rovné cesty, mierne stúpania, ale aj riadne kopce.

Najkrajšie je však bicyklovanie popri pláži. Miesto cyklonohavíc vám v tomto prípade stačia šortky, netreba zabudnúť na plavky a fotoaparát.

Rovinj - Vilass Rubin a späť
Trasa, chorvátsko, mapa Rovinj - Vilass Rubin a späť

Rovijnská riviéra je až 67 kilometrov dlhá. Chodníky vedúce píniovým lesom sú síce vysypané drobným štrkom, ktorý pod kolesami trochu uhýba, ale pre naše široké, trojpalcové kolesá to bola maličkosť.

Trasa z centra mesta Rovinj do plážového strediska Villas Rubin je dlhá 3,2 kilometra. Lemujú ju píniové lesy, malebné pláže s čistým morom, a, samozrejme bufety na povinné osvieženie.

Ak máte radi rýchlu jazdu, na tomto mieste si ju budete musieť odpustiť. Lesná cesta je totiž aj pre peších, malé deti a psov nevynímajúc. Cyklista si nikdy nemôže byť istý, ktorý tvor mu skočí rovno pod koleso. To však nikomu, ani nám neprekážalo.

Vychutnávanie okolitej prírody je oveľa väčším bonusom ako svišťanie vetra okolo hlavy. Je vám teplo? Stačí zastaviť, zísť pár krokov k jednej zo stoviek kamienkových pláží a osviežiť sa v mori.

Vrsar - Poreč
Trasa, mapa, chorvátsko Vrsar - Poreč

Bufety na plážach nemajú v ponuke žiadne zážitkové menu – istotou je sendvič s istrijským syrom a pršutom – nápojové lístky však väčšinou nesklamú.

Dáte prednosť náročnejším bicyklovým túram pred pohodovým cyklisticko-kúpacím dňom? Vyberte si niektorú z trás, ktorá vedie vnútrozemím a cez kopce. Pri výbere sa môžete inšpirovať stránkou www.istria-bike.com.

Podrobné mapy sa dajú stiahnuť aj priamo do telefónu. Trasy merajú od desať do päťdesiat kilometrov. Cyklotrasa kapitána Morgana patrí k najdlhším. Meria približne šesťdesiat kilometrov.

Popri ceste... Foto: Jana Kollárová, Pravda
kamene, more, chorvátsko Popri ceste...

Vyznačuje sa pestrosťou – narazíte na močariny, vzácne druhy vtákov, prekliate mesto, na poklad pirátov aj na historickú hvezdáreň.

Začína sa v Palude, cesta vedie popri goticko-renesančnom kaštieli Bembo, aj dedinou Morgan, kde bol vraj zakopaný poklad kapitána Morgana.

A čo večer?

Romantickými uličkami Rovinju sa dá prechádzať celé hodiny. Popri pobreží plnom reštaurácií a kaviarní prídete až ku Kostolu sv. Eufémie, najstaršej sakrálnej barokovej stavbe na Istrii.

Turisti na skale. Foto: Jana Kollárová, Pravda
Chorvátsko, skala, Turisti na skale.

Na spiatočnej ceste, so sladoledom v ruke, v niektorom z obchodíkov kúpite suvenír pre blízkych. Úzka dláždená ulička Grissia s množstvom schodov patrí k najznámejším symbolom mesta Rovinj. Od roku 1967 na nej umelci vystavujú svoje diela.

Zopár, podľa hodnotenia stránky tripadvisor.com, najlepších (nie najdrahších) reštaurácií v centre mesta Rovinj ponúka viac romantickú atmosféru než kulinárske orgie.

Osvieženie pre cyklistov. Foto: Jana Kollárová, Pravda
poháre, nápoj, gin tonic, slamka, cyklista Osvieženie pre cyklistov.

Stačí zísť zopár kamenných schodov z Ulice sv. Križa a ocitnete sa uzučkej terase útulnej reštaurácie zriadenej v dome postavenom na útese. Na terase takej úzkej, že sa tam ledva zmestí stolík pre dvoch.

Ak odoláte hľuzovkám, ktoré sú pre Istriu typické, určite si pochutíte na daroch mora, či nejakej rybke. Miesto hudby vám večeru pri západe slnka spríjemní škrekot čajok. Ale pozor! More je tak blízko, že si nesmiete nechať kabelku na zemi, inak vám ju najbližšia vlna poriadne olíže.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bicykel #Chorvátsko