Pruhované koše sú na nemeckých plážach neodmysliteľné. Jeden má aj Merkelová

Modrobiele plážové koše, ktoré rekreantov chránia pred vetrom a pieskom, sú neodmysliteľným doplnkom prakticky všetkých nemeckých pláží pri Baltskom mori. Ich najstaršia manufaktúra sídli na ostrove Usedom, kde je ručne vyrába už takmer 100 rokov.

28.07.2019 07:00
Nemecko, pláž, Baltské more, dovolenka,... Foto: ,
Skoré ráno na pláži Baltského mora v Nemecku, Timmendorfer Strand.
debata

Jeden z tunajších košov, ktoré stoja najčastejšie medzi 1000 a 10.000 eurami, má aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.

„Vlani pred Vianocami sem prišli ľudia z Kresťanskode­mokratickej únie (CDU) a povedali, že hľadajú darček na rozlúčku pre stranícku šéfku a že to musí byť niečo mimoriadne, ale zároveň nie luxusné, ​​proste niečo také ako je ona sama,“ rozpráva šéf firmy Korbwerk Usedom Dirk Mund, ako získal svojho doteraz najznámejšieho zákazníka.

„Spoločne so zástupcami CDU sme ho potom vymysleli a v januári som jej ho bol odovzdať na straníckom zjazde CDU v Meklenbursku-Predpomoransku,“ hovorí s tým, že sa Merkelová z darčeka skutočne tešila.

Zatiaľ je síce v straníckej centrále v Berlíne, ale nie je vylúčené, že si ho niekedy – keď skončí ako kancelárka – vezme aj k sebe. „Potom v ňom bude môcť pohodlne doma sedieť a bude mať konečne pokoj,“ verí Mund, ktorého firma na Usedome plážové koše vyrába už od roku 1925.

Jej typickou klientelou ale nie sú politici typu Merkelovej alebo predstaviteľov skupiny krajín G8, ktorí v špeciálnom nadštandardne veľkom plážovom koši posedeli počas zasadnutia v severonemeckom Heiligendamme v roku 2007.

Oveľa častejšie si ručne vyrábaný produkt zaobstarávajú firmy, ktoré ho potom v prímorských letoviskách prenajímajú, alebo obyčajní Nemci na doma. „Plážové koša idú s Nemcami i do zahraničia, predávame im ich aj do USA, Panamy alebo Čile,“ hovorí podnikateľ, u ktorého si nedávno tradičný výrobok objednal aj nemecký manželský pár žijúci v Prahe.

Na rozdiel od iných produktov, ktoré nie je problém objednať online, si plážové koše drvivá väčšina zákazníkov objednáva, až keď si ich priamo na mieste vyskúša. „Chcú si do toho sadnúť, zistiť, aký to je pocit,“ vysvetľuje Mund v miestnosti, kde je možné si pozrieť a vyskúšať okolo 20 rôznych plážových košov.

Všetky sa vyrábajú podľa individuálneho priania zákazníka priamo v tunajšej malej továrni. Ľudia si pritom môžu zvoliť prakticky všetko, od veľkosti koša, cez jeho farbu, druh dreva a použitých látok, až po to, či bude vybavený osvetlením, zvukovým systémom alebo napríklad chladničkou.

Rozdielnym prianiam zodpovedajú aj rozdielne ceny. „Plážový kôš s jednoduchým vybavením, objednaný vo väčšom množstve firmou, ktorá ho potom bude prenajímať, u nás cenovo začína na 699 eurách. Keď ste koncový zákazník, tak sa najjednoduchší model začína na 999 eurách,“ podotýka Mund. Najdrahší kôš v jeho ponuke stojí 11.000 eur.

Výroba štandardného koša pre dvoch ľudí, ktorý váži 70 kíl, trvá zhruba dva dni. Vyrobiť a zmontovať dohromady viac ako 500 rôznych súčiastok ale nie je vôbec jednoduché. „Na výrobu plážových košov je potrebných niekoľko vlastných závodov. Jednak potrebujete stolára, potom časť na pletenie, šitie, polstrovanie, ochranu povrchov a konečnú montáž,“ vysvetľuje majiteľ firmy s 25 zamestnancami, ktorí za rok zvládnu vyrobiť 2000 štandardných ko­šov.

Dobre vyrobený kôš, o ktorý sa niekto správne stará, by podľa Munda mal vydržať aspoň 30 rokov.

O tom, že v Nemecku ďalšie roky vydrží aj tradícia plážových košov, nepochybuje. „Je to mix kultúry, tradícií a emócií, prečo sa plážové koše uchytili práve v Nemecku, a nie inde,“ myslí si rodák z Kielu. Ľuďom dávajú nielen možnosť schovať sa pred vetrom a pieskom, ale tiež nájsť súkromie. „Keď za to zaplatím deväť eur na deň, tak je to môj kúsok zeme, a nie váš. Vy ste inde,“ dodáva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #pláž #Angela Merkelová #Baltské more