Osem vecí, o ktorých ste nevedeli, že sú na španielskej pláži ilegálne

Krajina vína, mora, Gaudiho architektúry, flamenca a tapas je obľúbenou dovolenkovou destináciou turistov z celého sveta - ročne sem zavíta vyše 80 miliónov návštevníkov. Milovníci slnka a vody by mali dobre vedieť, čoho sa na tamojšej najslávnejšej pláži na Costa del sol vyvarovať.

21.08.2019 07:00
španielsko, more, pes, pláž, pes Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Ak je teda vaším tohtoročným cieľom práve tento kút sveta, zistite, čo sa Španielom rozhodne nebude páčiť. Napísal portál Theolivepress.es.

Fajčenie

Dymenie z cigariet sa usiluje z pláží vytlačiť miestna iniciatíva prostredníctvom kampane – ak bude úspešná, presadí sa aj v zákonnej forme.

Žiadne šampóny, ani sprchové gély

V sprchách na plážach platí zákaz používania peniacej drogérie. Slúžia len na odstraňovanie piesku z tela a plaviek. Rovnako sa tam nesmie umývať riad s detergentom, ani žiadnymi inými chemickými prípravkami. Za porušenie zákazu hrozí pokuta 3000 eur.

Otriasajúce sa reproduktory

Hlasná hudba síce vytvorí príjemnú atmosféru, ale len pre tých, ktorí si ju na pláž priniesli. Iní dovolenkári môžu mať na množstvo decibelov aj hudobný výber úplne odlišný názor a rámus ich môže obťažovať. Zákaz používania reproduktorov z rádia i mobilu nie je dovolené pozdĺž celého pobrežia okolo Malagy. Výborným riešením potreby rezkých tónov pri relaxe na pláži sú slúchadlá. Ak by mal niekto pochybnosti – ani hudobné nástroje nie sú na plážach vítané.

Uľavovanie si

Obsah močového mechúra, ani čriev, na pláž, samozrejme, nepatrí. Španieli za neuposlúchnutie odľahčia previnilca o 300 eur.

Zakladanie ohňa a kempovanie

Otvorené plamene, plynové bomby, grily – to všetko je pozdĺž celého pobrežia tabu, zhodli sa všetky radnice miest. Táborenie, kempovanie či opekanie na miestach, ktoré na to nie sú vyslovene určené, je prísne zakázané pod hrozbou pokuty až do 3000 eur.

Hádzanie odpadkov

Čisté prostredie je najlepšou vizitkou kvality pláže. Španieli si svoj imidž rozhodne nechcú pokaziť, preto nabádajú všetkých návštevníkov, aby nehádzali odpadky mimo košov.

Zvierací návštevníci

Mnoho miest ako Fuengirola, Benalmádena, Casares či Torre del Mar sa môže pochváliť plážami, kde je vstup zvieracích miláčikov povolaný. Inde majú však ich labky vstup zakázaný. Výnimkou sú, samozrejme, vodiace psy.

Rezervovanie miesta

S uterákmi či slnečníkmi ponechanými cez noc na pláži, kde majú označiť vyhradené obľúbené teritórium dovolenkárov, bojujú mnohé pláže.

Lovenie rýb

Zamotať sa do rybárskeho vlasca či napichnúť sa na ostrý háčik by nechcel nik. Malaga zakazuje lov rýb z pobrežia počas „plážových“ hodín od 10. ráno do 21. večer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #pláže