Top ostrovom Európy 2019 je ostrov zamilovaných so sírnymi prameňmi aj Venušou

Grécko má asi 3000 ostrovov, všetky očarujúce, niečim svojské a jedinečné. Ďaleko na juhu krajiny, v súostroví Kyklady, leží menej známy Milos. No práve on si v roku 2019 získal srdcia turistov a tí ho vyniesli na prvú priečku medzi európskymi ostrovmi.

27.08.2019 07:00
Milos, Grécko, Kyklady Foto:
Milos je jedným z najkrajších ostrovov celého Stredomoria.
debata

Prvej desiatke rebríčka najkrajších ostrovov Európy, ktorý každoročne vydáva cestovateľský portál Travel + Leisure, Grécko jednoznačne dominuje, píše Greekcitytimes­.com.

Za prvým Milosom sa hneď na druhej priečke umiestnila Kréta, štvrtý je Paros a Santoríni obsadil piate miesto.

Magazín so sídlom v New Yorku pravidelne žiada svojich čitateľov, aby sa podelili so svojimi cestovateľskými skúsenosťami z celého sveta.

Milióny turistov potom hlasujú a na základe ich dojmov z ciest zostaví Travel + Leisure rebríček tých najlepších miest, ostrovov, výletných plavieb a podobne.

Aj takýto je Milos. Foto: Ivan Melicherčík
Milos, Kyklady, Grécko Aj takýto je Milos.

Milos, ktorý cestovatelia najviac ocenili, je plný kontrastov a aj vďaka jeho sopečnému pôvodu oplýva krásnou prírodou s pomerne bujnou vegetáciou a uchvacuje unikátnymi scenériami. Vulkanickú činnosť doposiaľ pripomínajú sírne pramene.

Ostrov vyhľadávajú najmä romantické dvojice, a preto dostal prezývku ostrov zamilovaných. Vychutnávajú si tu najmä pokoj a pohodu, keďže ostrov nie je napriek svojej kráse ani v letnej sezóne preplnený turistami.

Pobrežie, ktoré na viacerých miesta lemujú snehobiele skaly aj čierne útesy vulkanického pôvodu, ponúka 80 rozmanitých pláží všetkých druhov – pieskové, kamienkové aj štrkové.

K najobľúbenejším patrí pláž Paliochori a Hivadolimni. Obľube sa tešia aj príjemné pieskové zátoky, ktoré ponúkajú súkromie.

Najromantickejšia je podľa domácich západná časť Milosu. Pobrežie Papafragas je známe útesmi s dierami, mostami a jaskyňami, ktoré do nich vymlelo more. Fanúšikovia potápania si prídu na svoje v malej jaskyni Sarakiniko.

Takmer 5000 obyvateľov Milosu dodnes udržiava na svojom „kúsku sveta“ tradičného gréckeho ducha. Okrem mora a slnka si tak na ostrove môžu dovolenkári vychutnať aj príjemné posedenie v kaviarňach či tavernách mestečiek ako Adamas, Tripiti, Plakes či Zefiria.

Milos sa preslávil aj ako archeologické nálezisko – práve tu objavili v roku 1820 jednu zo známych sôch, mramorovú Milskú Venušu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #rebríček #ostrovy #Kyklady #Milos #grécke ostrovy