Stavajú prvý energeticky pozitívny hotel. Energie bude mať na rozdávanie

Keď sa hotel Svart otvorí v roku 2022 na úpätí nórskeho ľadovca Svartisen tesne pod severným polárnym kruhom, bude produkovať viac energie, ako spotrebuje. Zachytí dostatok solárnej energie na pokrytie svojej prevádzky aj energie potrebnej na výstavbu samotnej budovy.

23.12.2020 07:00
debata

Nový hotel, ktorý sa momentálne stavia, bude mať elegantnú kruhovú konštrukciu umiestnenú nad vodou a ponúkne panoramatický výhľad na okolitý fjord Holandsfjorden. K hotelu, ktorý bude stáť v odľahlom regióne, sa bude dať dostať z mesta Bodø iba loďou, samozrejme energeticky neutrálnou.

Strechu bude mať plne pokrytú solárnymi panelmi, ktoré budú zachytávať lúče počas dní a vyrobená elektrina sa využije na prevádzku hotela. Zároveň predpokladá nulový odpad.

Svart, ktorý navrhla oceňovaná nórska architektonická firma Snøhetta (tento tím stojí aj za najväčšou svetovou podvodnou reštauráciou v Nórsku), sa do veľkej miery inšpiroval nórskym fiskehjellom, drevenou konštrukciou používanou na sušenie rýb, a rorbou, tradičným sezónnym domom rybárov.

Ekologický hotel je umiestnený nad vodou na krížiacich sa pilieroch z prírodného dreva, ktoré majú splynúť s prostredím a zanechávať v okolí minimálnu stopu.

Hotel s 99 izbami bude mať štyri reštaurácie s miestnymi špecialitami a degustačnými menu z produktov pestovaných na udržateľnej farme priamo na mieste.

Hostia si budú môcť vychutnať tiež rôzne tradičné nórske procedúry vrátane masáží aj vonkajšie a vnútorné kúpele.

Názov „Svart“, ktorý v nórčine znamená „čierny“, je poctou tmavomodrému ľadu nórskeho ľadovca Svartisen.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hotel #Nórsko