V sobotu otvoria unikátny kruhový objazd - pod vodou a plný magických farieb

Pod Atlantickým oceánom vyhĺbili niekoľko podmorských tunelov spájajúcich členité ostrovy, ktoré tvoria severské Faerské ostrovy.

17.12.2020 07:00
debata (2)

Sieť tunelov Eysturoy, ktorú už čoskoro otvoria, má jeden pozoruhodný bod – povodný kruhový objazd, ktorý sa nachádza 187 metrov pod hladinou mora a je ožiarený magickým tyrkysovým svetlom, píše CNN. Vďaka svetlám, farbám a éterickému dizajnu vyzerá táto cestná stavba ako z iného sveta.

Tunel dlhý 11 kilometrov bude pre miestnych obyvateľov vítaným skokom vpred, pretože skráti cestu z hlavného mesta Faerských ostrovov Tórshavnu, ktoré leží na ostrove Streymoy, k uzlom Runavík a Strendur na ostrove Eysturoy, zo 64 len na 16 minút.

A okúzľujúci tunel sa rozhodne tiež stane novým lákadlom pre turistov, ktorí na tomto dánskom autonómnom území obdivujú aj krásne krajinné scenérie a divokú nespútanú prírodu.

Kruhový objazd, ktorý sa nachádza uprostred siete tunelov, navrhol miestny umelec Trondur Patursson a je vyrobený z prírodnej horniny. No jeho osvetlenie tancuje a pravidelne sa mení z modrej, na žltú a zelenú, čo vytvára zaujímavý efekt.

Teitur Samuelsen, generálny riaditeľ spoločnosti ktorá tunely stavia, pre CNN Travel uviedol, že podľa Paturssona symbolizuje osvetlená štruktúra pohyb z tmy smerom k svetlu a pripomína tiež tradičný faerský reťazový tanec, pri ktorom sa ľudia držia za ruky a spájajú sa spolu v kruhoch. A to je veľmi príznačné aj pre tunely ktoré slúžia ako prostriedok prepojenia.

Samuelsen uviedol, že je presvedčený, že tento kruhový objazd je jediný v severnom Atlantickom oceáne.

Tunel Eysturoy sa otvorí 19. decembra 2020 a po ňom bude o pár rokov nasledovať Sandoyov tunel, ktorý je práve vo výstavbe. Ten spojí Streymoy s ostrovom Sandoy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #tunel #kruhový objazd #Atlantický oceán #Faerské ostrovy #podmorská linka