Prehľad Baleár: Prečo stále všetci chodia na Malorku? A ktorý ostrov je pre vás ten naj?

Malorka, neohrozená kráľovná leta. Baleársky ostrov navštívia každoročne tisícky turistov z celej Európy a aj u tých slovenských je už niekoľko rokov po sebe tou najobľúbenejšou letnou destináciou. Novinkou tohto leta by mala byť jej suseda - Menorka, ktorá rástla vďaka dobrým leteckým spojeniam už počas minulého roka. Baleáry ponúkajú dokopy niekoľko ostrovov, na ktorých čele je práve Malorka. Čím sa líšia, na ktorý sa vybrať a stojí tá Malorka skutočne za to?

28.04.2022 07:10
NEPOUZ, Baleáry, Malorka Foto:
Baleárske ostrovy na čele s Malorkou sú už tradične top letnými destináciami slovenských dovolenkárov.
debata

Španielsko je top letnou destináciou najmä vďaka ponuke destinácií. Už koncom apríla sa stredomorská krajina drží na úrovni 73 percent celkového počtu minuloročných pasažierov. Okrem destinácii priamo na Pyrenejskom polostrove sú to aj dve skupiny ostrovov – Kanárske a Baleárske. Práve druhé spomenuté patria k tým najnavštevovanejším od apríla až do októbra, vrchol sezóny zažívajú od júna až do augusta.

Na čele Baleár je najväčší z nich – Malorka. Na ostrove sa nachádza dokopy 262 pláží o celkovej dĺžke 50 kilometrov. Okrem pláží a modrej vody láka aj na historické mestá, vďaka čomu ponúka mnoho aktivít aj pre tých dovolenkárov, ktorí nemajú radi prílišné vylihovanie.

Vyhľadávanými sú aj jej susedy – Menorka a Ibiza. Kým jedna je stále pomerne neobjavená a teší sa skôr titulu pokojnej destinácie, druhá je synonymom party života a nikdy nekončiacej zábavy. Práve Menorka má byť toto leto jedným zo skokanov – patrila medzi nich už v minulom roku, kedy medziročne rástla o necelých 975 percent, vyplýva z dát Pelikána.

Aj koncom apríla je na úrovni 40 percent z celkového počtu minuloročných pasažierov, ešte vyšší záujem si vychutnáva Ibiza – tá je koncom apríla na úrovni necelých 55 percent, Malorka aktuálne atakuje 70 percent.

Trojicu Baleárskych ostrovov dopĺňa menšia Formentera. Baleárske ostrovy tak ponúkajú širokú škálu zážitkov a relaxu pre každý typ cestovateľa – či už cestujú s rodinou, partnerkou či partnerom, alebo partiou kamarátov.

Malorka

Najväčší z Baleárskych ostrovov je zároveň aj ich centrom. Ide o najobľúbenejšiu destináciu slovenských dovolenkárov, na tento titul ašpiruje aj v roku 2022, vyplýva z dát Pelikána. Ostrov je ideálnou destináciou pre každého cestovateľa – na svoje si prídu rodiny s deťmi, mladé páry, ale aj partie priateľov, ktoré sa na ostrove chcú zabaviť.

Jeho hlavnou prednosťou sú pláže – dokopy ich je 262 o celkovej dĺžke viac ako 50 kilometrov, priláka však aj na krásnu prírodu či históriu. Príkladom sú napríklad mestá Valldemossa či Sollér v západnejšej časti ostrova. Z neho sa môžu cestovatelia previezť starou električkou do prístavného mesta Port de Sóller – jedna jazda ich bude stáť sedem eur.

Smerom na východ sú to napríklad mestá Llucmajor či Santanyí – pohybovať sa po ostrove pritom dá na skútri či autom, požičovne zoženú cestovatelia, takpovediac, na každom rohu.

Male mesto Valldemossa zaujme najmä svojimi... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Baleáry, Male mesto Valldemossa zaujme najmä svojimi uličkami, ktoré sú plné reštaurácií, kaviarní, či obchodov so suvenírmi.

Partia kamarátov túžiace po zábave by mali vyskúšať oblasti na juhu ostrova v blízkosti hlavného mesta Palma – obľúbenou voľbou je napríklad pláž Magaluf či oblasť El Arenal smerom na východ.

Výber pláží je bohatý, top sú napríklad Caló del Moro na východe ostrova či Torrent de Pareis na severe ostrova – vedie k nej pomerne zložitá cesta cez serpentíny, ktoré sú obľúbenou trasou aj pre cyklistov. Ďalšími plážami sú napríklad Cala Pi na juhu ostrova, Calla Agulla vo východnej časti či Playa de Muro v Alcúdii.

Rodiny s deťmi môžu okrem pláží navštíviť napríklad dobrodružný park La Reserva či akvapark Hidropark. Najväčší akvapark sa nachádza v oblasti El Arenal.

Pobyt na Malorke sa začína na cenovke od necelých 310 eur – v cene je zahrnuté ubytovanie na štyri noci v trojhviezdičkovom hoteli, spiatočná letenka z Viedne či Bratislavy a tiež letiskový transfer a stravovanie formou polpenzie.

K pláži Calo del Moro vedie pomerne zložitá... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Baleáry, K pláži Calo del Moro vedie pomerne zložitá cesta, nie je preto ideálnou destináciou pre ľudí so zníženou mobilitou či malé deti.

Menorka

Napravo od Malorky sa nachádza druhý najväčší z Baleárskych ostrovov – Menorka. Rovnako ako Malorka, aj jej suseda je známa svojimi krásnych plážami, rozdielom však je najmä počet turistov – Menorku totiž obišla vlna masového turizmu, je preto značne tichšia ako napríklad Malorka či Ibiza.

Okrem relaxu na pláži poteší cestovateľov vyhľadávajúcich aktívny relax – ostrov možno prejsť celý dookola po turistickej ceste Cami de Cavalls, a to pešo, bicyklom či na koni.

Voľbou je napríklad aj bohatá ponuka vodných športov, ako vodné lyžovanie či windsurfing, alebo šnorchlovanie – tu je vhodnou najmä severná časť ostrova, kde je možno aj pozorovať podmorský svet. Vybrať sa možno aj na kayaking, top oblasťou je časť Es Grau na východe ostrova, ktorá je známa krištáľovo čistou vodou.

Na južnom pobreží sa nachádza najznámejšia pláž... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Baleáry Na južnom pobreží sa nachádza najznámejšia pláž - Cala Macarella.

Históriu možno objavovať napríklad v meste Ciutadella, kde sa nachádzajú významné archeologické náleziská. Z neho sa napríklad možno presunúť na najznámejšiu pláž Cala Macarella, na ktorú smerujú rôzne výlety loďou a je zároveň obľúbeným miestom na šnorchlovanie a potápanie sa. Je to práve južné pobrežie, ktoré je známe ako turistická oblasť.

Za návštevu stojí napríklad aj Binibeca, čarovná rybárska dedinka, pre ktorú sú typické biele kamenné domy doplnené o zelené či tmavomodré okenice.

Obľúbeným miestom je tiež bar v jaskyni – Cova d’en Xoroi, ktorý okrem pohostenia ponúka najmä nádherný výhľad.

Na Menorku sa cestovatelia dostanú napríklad z viedenského letiska, a to od približne 31 eur spiatočne. Od júna poletia trikrát týždenne, a to každý utorok, štvrtok a nedeľu.

Rybárska dedinka Binibeca na ostrove Menorka. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Menorka Rybárska dedinka Binibeca na ostrove Menorka.

Ibiza

Ostrov nikdy nekončiacej párty – zábavu na Ibize prerušila jedine pandémia, kluby sú však dnes už otvorené a oslavy pokračujú. Okrem nočného života však Ibiza láka aj na krásne pláže a čisté more. Okrem partii priateľov či mladých párov si ju vychutnajú napríklad aj rodiny s deťmi – jednou z obľúbených je napríklad Cala Llonga či pláž Cala Vadella s krištáľovo priezračnou vodou.

Oddych ponúka najmä sever ostrova, na ktorom sa nachádzajú napríklad wellness rezorty, či krásne jaskyne ako Can Marca a San Miguel.

Párty sa na Ibize sústredí najmä na juhu ostrova, konkrétne v okoli Playa d’en Bossa, najdlhšej pláže na ostrove – práve na tomto mieste sa nachádzajú tie najväčšie a najznámejšie nočné kluby. Ďalšou obľúbenou je napríklad oblasť San Antonio na západe ostrova, rovnako známa pre svoj nočný život.

Playa d en Bossa je najdlhšou plážou na ostrove... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Iboza, Playa d en Bossa Playa d en Bossa je najdlhšou plážou na ostrove Ibiza.

Milovníci histórie by si mali pozrieť aj centrum ostrova, pre ktoré sú typické malé prímorské domčeky, šikmé uličky a tiež pozostatky po Feničanoch. Vynechať nemožno ani návštevu Ibiza Town, ktoré je hlavným mestom ostrova – cestovateľom ponúka nákupy, históriu ostrova a rovnako aj nočný život, je to práve Ibiza Town, odkiaľ znie hudba každý večer počas celého leta.

Obľúbenými plážami na ostrove sú napríklad Benirrás či Ses Salines, na ktorej sa nachádza hneď niekoľko párty klubov. Pokojnejšou je napríklad Cala Pada vo východnej časti ostrova – nachádza sa na nej len zopár snack barov.

Spiatočné letenky na Ibizu sa aktuálne začínajú na cenovke od 44 eur spiatočne. Vybrať si možno aj z kompletných pobytových balíkov na Ibize s cenovkou od necelých 520 eur na osobu – a to so stravovaním formou all inclusive a odletom z Viedne na sedem nocí.

Ibiza Town je hlavným mestom ostrova. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Ibiza Ibiza Town je hlavným mestom ostrova.

Formentera

Len kúsok od párty ostrova sa nachádza jeho pokojnejšia suseda – malý ostrov Formentera. Dostať sa naň jednoducho trajektom priamo z Ibizy či susednej Malorky. Stáva sa tak výbornou destináciou pre rodiny s deťmi či pre zamilovaných, ktorí by si radi užili pokojnú dovolenku.

Typickými sú snehobiele pláže, najznámejšími je napríklad Caló d’Es Morts či Cala Saona, alebo z tých väčších napríklad Ses Illetes – pre všetky je typická najmä čistá a priezračná voda.

Podobne ako ostatné z Baleárskych ostrovov, aj Formentera má drobné rybárske dedinky, pre ktoré sú typické biele domčeky a farebné okenice – hlavným mestom je Sant Francesc, trajekt dovolenkárov zavedie do mesta La Savina.

Romantiku podčiarknu majáky, ktoré sa nachádzajú po celom ostrove – najznámejším je Cap de Barbaria alebo La Mola, ktorý sa nachádza na najvyššom bode ostrova.

Cesta na Formenteru vedie cez ostrov Ibiza. Letenky na Ibizu zoženú cestovatelia od približne 40 eur spiatočne, na Formenteru sa následne presunú jednoducho trajektom – cesta trvá približne pol hodinu.

Cesta na ostrov Formentera sa začína na Ibize,... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Baleáry, Formentera Cesta na ostrov Formentera sa začína na Ibize, z nej sa treba presunúť trajektom.
NEPOUZ cyprus pelikán Čítajte viac Cyprus pred letom uvoľňuje vstupné podmienky. Vyberiete si severný či južný? Aký je rozdiel a na čo pamätať? NEPOUZ  TITULNA Dominikánska republika Čítajte viac Shoulder season v Dominikánskej republike? Karibik teraz sľubuje dobré počasie a nízke ceny NEPOUZ Egypt Čítajte viac Egypt láka na nízke ceny a all inclusive ubytovanie. Užite si históriu a more po celý rok
debata chyba
Viac na túto tému: #Malorka #Baleárske ostrovy #Pelikan.sk