Pokračovanie článku: Tri najkrajšie európske ostrovy, kde nájdete nečakaný pokoj aj počas letnej sezóny

Lastovo, Chorvátsko

Lastovo leží medzi severným cípom Apúlie a južným koncom slávneho chorvátskeho ostrovného zoskupenia Dalmácie, asi 13 kilometrov južne od ostrova Korčula. Spolu s ostrovmi Vis, Brač, Hvar, Korčula a Mljet patrí do skupiny ostrovov Strednej Dalmácie. V roku 2006 bolo celé súostrovie vyhlásené za chránenú krajinnú oblasť.

Na nejednej fotke vyzerá tento ostrov ako vystrihnutý z Bahám. Jeho vlnitý povrch tvorí 46 kopcov a 46 vápencových útvarov. Z pahorkov Lastova sú čarovné výhľady na ostrovy v okolí, takže sa na ne oplatí prejsť.

Brehy Lastova sú celkom prudké a more okolo ostrova je hneď hlboké. Na juhu sa nachádza hlboká zátoka s plážou dobre chránenou pred vetrom.

Na svoje si tu prídu rybári, potápači či jachtári. Podmorský svet je v okolí Lastova najrozmanitejší z celého Jadranu, žijú tu homáre, langusty, chobotnice, murény a veľmi veľa druhov rýb.

Svahy ostrova ukrývajú púť jaskýň, najväčšia z nich sa volá Rača.

Napriek tomu, že ide o najväčší zo 47 pobrežných ostrovov a ostrovčekov, nachádza sa na ňom iba jediný hotel, ktorý sa pýši skvelou plážovou reštauráciou a výnimočným výhľadom na more.

Lastovo
Lastovo, Chorvátsko
Lastovo ponúka turistom malebné zákutia so...
maják, Podersdorf am See, Neziderské jazero, Rakúsko Čítajte viac Neziderské jazero: Pláž, bosorky aj najväčší zábavný park
debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #ostrovy #Formentera