Naučte sa po anglicky s nohami v piesku! Malta spája vylihovanie na pláži s jazykovými kurzami

Stredomorský ostrov Malta je tradične jednou z top destinácií slovenských dovolenkárov, a to od jari až do neskorej jesene. Celoročne priťahuje dovolenkárov na slnko, more a pláže a láka aj študentov z celej Európy - práve Malta sa stala jednou z top destinácií pre výuku anglického jazyka. Dnes sú tak jazykové kurzy na Malte známe ako alternatíva k zaoceánskym pobytom.

13.10.2022 06:10
NEPOUŽ Malta
Malta
debata

Jazykové kurzy v zahraničí sú obľúbenými a vyhľadávanými pobytmi a práve Malta je bližšou možnosťou pre tých, ktorí nechcú cestovať až do Spojených štátov amerických či do Veľkej Británie.

V porovnaní s Amerikou je tento stredomorský ostrov bližšie, oproti Británii je zas omnoho slnečnejšia. Malta tak spája výuku anglického jazyka s plážovou dovolenkou, a to aj počas jesenných mesiacov.

Angličtina je na Malte jedným z dvoch úradných jazykov a dnes v krajine pôsobí 42 jazykových škôl, v ktorých sa desiatky tisíc študentov ročne učia tento jazyk.

Zátoka St. Nicholas na ostrove Comino.
Zátoka Xlendi na ostrove Gozo.
+10Na prejdenie ostrova Comino stačí dovolenkárom...

Hlavným benefitom je dĺžka kurzov – začínajú sa na dĺžke od dvoch týždňov, čo z nich robí vhodnú voľbu aj pre pracujúcich študentov.

Samotná Malta ponúka viac ako 300 slnečných dní v roku, krásne pláže na dokopy troch ostrovoch – Malta, Gozo a Comino. Samozrejmosťou je množstvo aktivít, ale aj historických či kultúrnych pamiatok.

Aj to robilo tento rok z Malty jednu z top letných destinácií slovenských dovolenkárov.

Pomohlo aj zrušenie vstupných podmienok – od 25. júla cestujú slovenskí dovolenkári na Maltu bez potreby testovania, očkovania či zázname o prekonaní ochorenia COVID-19.

Celoročná dovolenka na Malte

Malta na troch ostrovoch ponúka viac ako 7-tisíc rokov histórie, kultúry a umenia. Históriu Malty ovplyvnili Feničania, Kartáginci, Rimania, ale aj severoafrickí A­rabi.

V 16. storočí prišli na ostrovy rytieri sv. Jána z Jeruzalema a následne Briti, ktorí na Malte vládli do roku 1964 – práve povinná angličtina v školách spravila pod britskou nadvládou z Malty bilingválnu krajinu.

Vstupná brána do mesta Mdina. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Mdnina, Malta Vstupná brána do mesta Mdina.

Najdôležitejšími historickými miestami sú hlavné mesto Valletta a starobylé mesto Mdina, ktoré bolo vystavené na ochranu Valletty pred nájazdom Turkov.

Valletta je dnes jedným z najväčších lákadiel ostrova. Zaradená je na zozname dedičstva UNESCO a medzi top pamiatkami je napríklad katedrála sv. Jána, v ktorej sa nachádza vzácny obraz od Caravaggia.

Nezaostáva však ani Mdina, ktorú celosvetovo preslávilo HBO – vstupná brána do Mdiny predstavovala vstup do fiktívneho Kráľovho prístavu v celosvetovo známom seriáli Hra o tróny.

Popri vzdelávaní sú obľúbenými aktivitami vodné športy na čele so šnorchlovaním či potápaním sa – na ostrovoch je hneď niekoľko centier vodných športov.

Obľúbenou lokalitou je ostrov Comino, konkrétne pláž Modrá lagúna či menej známa Krištáľová lagúna, ktorá najmä počas top sezóny poskytuje viac súkromia.

Modrá Lagúna na ostrove Comino. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Malta, Modrá Lagúna, Comino Modrá Lagúna na ostrove Comino.

Na ostrov Comino sa cestovatelia dopravia rýchloloďou alebo trajektom z hlavného ostrova Malta, rovnaká cesta smeruje aj na druhý obývaný ostrov Gozo – okrem pláži, ako napríklad Ramla Beach, je výbornou lokalitou na turistiku, kajakovanie či cyklistiku.

Vyhľadávaným je však ako miesto na relax – v porovnaní s ostrovom Malta je viac rustikálny a, takpovediac, vidiecky.

Ostrov Gozo, Malta. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Gozo, Malta. Ostrov Gozo, Malta.

Na svoje si prídu ale aj mladí cestovatelia, ktorí okrem jazykových kurzov cestujú aj za zábavou – top lokalitou je turistická oblasť Paceville, ktorá je plná barov a klubov.

Podobným miestom je aj oblasť Bugibba, v ktorej sa nachádza aj slávne Maltské akvárium.

Malta tak ponúka pestrú škálu aktivít, ktoré študentom všetkých vekových kategórií z ich vzdelávacieho pobytu spravia produktívnu dovolenku.

Oblasť Paceville v časti St. Julian's. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Malta, Oblast Paceville v casti St. Julian s. Oblasť Paceville v časti St. Julian's.
NEPOUZ, more, dovolenka, exotika, pláž, palmy, Čítajte viac Kde prečkáte zimu? Za takéto dobré ceny teraz poletíte na exotické pláže aj do New Yorku NEPOUZ, pláž, Seychely, dovolenka, ostrov, palmy, piesok Čítajte viac Seychely sú butikovým rajom pre náročných turistov. Záujem s príchodom zimy rastie, odporúčame kompletné pobyty
debata chyba
Viac na túto tému: #Malta #Pelikan.sk