Počet turistov v Grécku stúpol, ale ich nie je toľko ako pred pandémiou. Chýbajú aj Rusi

Počet zahraničných turistov v Grécke sa tento rok prudko zvýšil napriek rýchlo rastúcej inflácii a vojne na Ukrajine. Vyplýva to z najnovších štatistík, píše tlačová agentúra AFP.

30.10.2022 11:00
Korfu, dovolenka Foto:
Korfu. Ilustračné foto.
debata

Údaje sú však pod rekordnými úrovňami predpandemického roka 2019, ktorý po rokoch krízy priniesol oživenie gréckej ekonomiky, závislej od turistického ruchu.

Od januára do konca augusta prišlo do juhoeurópskej krajiny 19,12 milióna zahraničných turistov, uviedla Grécka centrálna banka. Oproti roku 2021, keď turistický ruch v Grécku tvrdo postihli obmedzenia spôsobené pandémiou koronavírusu, to je 121-percentný nárast.

Len v auguste, tradičnom vrchole turistickej sezóny pri Stredozemnom mori, pricestovalo do Grécka vyše 5,8 milióna zahraničných návštevníkov, čo je o 44 percent viac oproti roku 2021.

Počty turistov za prvých osem mesiacov tohto roka však boli o 12,4 percenta nižšie oproti rovnakému obdobiu v roku 2019.

Malé Kyklady, Grécko, zrúcaniny, ruiny, more Čítajte viac Päť vecí, ktoré nehovorte Grékovi! Podaril sa vám na dovolenke podobný trapas?

Inflácia, najvyššia za posledné desaťročia, pohlcuje teraz veľkú časť z rozpočtov mnohých európskych domácností.

Prudko tiež ubudol počet ruských turistov, ktorí boli častými návštevníkmi pláží na gréckych ostrovoch Kréta či Korfu. Ide o dôsledok vojny na Ukrajine a európskych sankcií uvalených na Rusko.

Turizmus tvorí štvrtinu gréckeho ročného hospodárskeho výkonu, ale budúcnosť tohto sektora je stále otázna. Niektoré grécke ostrovy sa plnia turistami, ale ďalšie sú čoraz drahšie, takže mnoho Grékov si už tam nemôže dovoliť žiť.

Oscillo dovolenka 1 Čítajte viac Klasika či veľké prekvapenia? Rebríček odhalil najobľúbenejšie dovolenkové destinácie Slovákov
debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko