Nezamestnaní Maročania pytliačia, nechávajú za sebou mŕtve pobrežie

Tisícky marockých nezamestnaných každé ráno prehľadávajú atlantické pobrežie, predovšetkým medzi Rabatom a Casablancou, kde zbierajú slávky jedlé. Toto drancovanie podľa expertov ohrozuje morský ekosystém v tomto silne urbanizovanom regióne.

05.09.2012 08:24
Casablanca Foto: ,
Tisícky marockých nezamestnaných každé ráno prehľadávajú atlantické pobrežie, predovšetkým medzi Rabatom a Casablancou, kde zbierajú slávky jedlé.
debata (1)

Tisícky marockých nezamestnaných každé ráno prehľadávajú atlantické pobrežie, predovšetkým medzi Rabatom a Casablancou, kde zbierajú slávky jedlé. Toto drancovanie podľa expertov ohrozuje morský ekosystém v tomto silne urbanizovanom regióne.

Nezamestnaní z miestnych predmestí preskúmavajú denne pobrežie a čakajú na ranný odliv. Ich cieľom je zobrať útokom morskú vegetáciu a najmä slávky jedlé.

Armáda nelegálnych rybárov loví slávky jedlé za pomoci malých železných tyčí pred očami miestnych úradov, ktoré by teoreticky mali dozerať na ochranu morského ekosystému. Títo pytliaci pracujú úplne beztrestne a úrady privierajú oči nad touto činnosťou, ktorá veľmi ohrozuje morský ekosystém.

„Nemôžeme túto nelegálnu činnosť zastaviť, pretože nemáme nič, čo by sme namiesto toho týmto rybárom mohli ponúknuť,“ hovorí nemenovaný zdroj z obce Harhoura, prímorského letoviska neďaleko Rabatu.

Jeden rybár vyloví denne aj dvesto kíl slávok jedlých

Slávky jedlé však patria k tým druhom, ktoré udržiavajú morský ekosystém. Filtrujú niektoré vodné organizmy, čistia vodu tým, že sa kovy usadzujú na ich lastúrach a zlepšujú ponuku planktónu pre ryby a morskú flóru. Pobrežie a skaliská južne od Rabatu tak nelegálni rybári denne menia na pustotu podobnú vyholenej lebke, tvrdia mimovládne organizácie venujúce sa životnému prostrediu.

Každý z rybárov denne vyloví priemerne dvesto kíl slávok jedlých, ktoré potom zbavené lastúr predáva kilogram za 50 dirhamov (zhruba 5 eur). Nelegálny rybár si tak denne zarobí od sto do 150 dirhamov (do 15 eur).

Úrady nepoznajú počet týchto rybárov, ktorí sa denne pohybujú medzi Rabatom a letoviskom Bouznika asi 50 kilometrov smerom na juh, ale podľa zdroja z prefektúry Rabatu ich je viac ako dvetisíc.

Casablanca a jej pobrežie je tiež jedným z... Foto: Pravda.sk, Alena Melišová
Casablanca Casablanca a jej pobrežie je tiež jedným z miest, ktoré využívajú nezamestnaní pytliaci pre svoju obživu. Na snímke pohľad z pobrežia na mešitu Hasana II., ktorá je druhou najväčšou mešitou na svete.

Tlačová služba štátnej Nadácie Muhammada VI. pre ochranu životného prostredia nechce problém drancovania zásob slávok jedlých komentovať. V lete sa armáda pytliakov pohybuje v malých skupinkách. Možno ich zbadať ako pozdĺž pobrežia či pri cestách, kde na pražiacom slnku slávky jedlé vystavujú a predávajú.

„Ak sú slávky jedlé dlho vystavené na slnku, ich kvalita sa zhoršuje a môžu ohroziť aj zdravie toho, kto ich v takom stave konzumuje,“ uvádza lekár Abdal Azíz z Rabatu.

Maročania obľubujú slávky najmä v čase ramadánu

Slávky jedlé sú medzi Maročanmi veľmi obľúbené najmä v dobe ramadánu. Jedia ich ako tažin, klasické jedlo arabskej kuchyne, kde sa pripravujú na rajčinovej omáčke, cibuli, cesnaku a petržlene, alebo sa marinujú s cibuľou a citrónom.

Jeden z týchto rybárov, Brahím Tuíl, obhajuje svoju činnosť a vyhlasuje, že vďaka nej môže uživiť svoju sedemčlennú rodinu. „Keby mi niekto bránil v zbieraní slávok, bil by som sa s nimi na smrť,“ vyhlasuje.

Podľa Štátneho ústavu pre rybárstvo podlieha využívanie zdrojov na pobreží predpisom a je na to potrebné povolenie. „Pravidlá pre lov slávok jedlých sa musia dodržiavať, bohužiaľ sa to tak nedeje,“ priznáva jeho riaditeľ Mustafa Faík.

Podľa Rašída Šukrího, ktorý má rybolov na starosti na ministerstve životného prostredia, sa však nelegálnym lovom slávok jedlých nezaoberá žiadna inštitúcia. „Žiadny úrad sa o to nestará. Je na čase, aby sa inštitúcie touto nelegálnou aktivitou zaoberali a zabránili tak drancovaniu našich rybných zdrojov,“ uviedol.

1 debata chyba