Nebuďte tuctovými turistami: Objavte najlepšie talianske pláže, ktoré odporúčajú domáci

Taliansko je jednou z najnavštevovanejších krajín sveta, architektúra, hory a pláže sú dokonalá kombinácia. Tomuto trendu však zodpovedajú aj preplnené miesta, ktoré najmä v lete prskajú vo švíkoch.

25.06.2023 06:00
debata

Ak nie sú dlhočizné pieskové pláže lemované stovkami hotelov, posiate tisíckami slnečníkov a ležadiel nič pre vás, vyberte sa na miesta, ktoré odporúčajú aj domáci. Nájdete čarovné zákutia, o akých ste ani nesnívali. Zoznam zverejnil portál European Best Destinations.

Video
Zdroj: Pixabay.com / GIUSEPPE-DE-BERGOLIS

Aj hviezdy ako Audrey Hepburn vyhľadávajú svoj súkromný kus raja. Slávna herečka sa kedysi rada opaľovala na plážach Isola Bella v Taormine.

Inšpirujte sa a objavte pláž Fetovaia na ostrove Elba – vyhrejte sa na horúcom bielom piesku, zaplávajte si v krištáľovo čistej vode alebo sa poprechádzajte v tamojších borovicových lesoch.

Alebo zamierte do južného Talianska, 90 minút jazdy od Neapola leží Atrani, pôvabné mesto, kde sa akoby zastavil čas. Atrani sa nachádza v regióne Kampánia, medzi dvoma krásnymi dedinami Positano a Amalfi, a je ideálnou destináciou pre milovníkov pláží aj útulných mestečiek.

Cala Goloritze, Sardínia

Vitajte na jednej z najkrajších divokých pláží v Európe! Cala Goloritzé, ktorá sa nachádza na východnom pobreží Sardínie, v obci Baunei, bude vaším malým rajom na dovolenke snov v Taliansku.

Na pláž sa dostanete po mori, ale loď vás vysadí asi 100 metrov od pláže a pokračovať môžete nafukovacím člnom. Na pláž sa dostanete aj pešo po malej cestičke, ktorá sa nachádza na náhornej plošine Colgo. Počítajte s dvomi hodinami chôdze, ktoré vás však dostanú do edenu.

Táto pláž je chránená ako talianska prírodná pamiatka.

Pláž Chia, Južná Sardínia

Pláž Chia leží na juhu Sardínie, najväčšieho ostrova Talianska, a je to jedna z najkrajších pláží v krajine. Bodka. To je všetko. Jednoducho ju treba vidieť na vlastné oči.

Pláž Fetovaia, ostrov Elba

Je ťažké odolať kráse tejto pláže, ďalšej zaradenej medzi najkrajšie pláže v Taliansku. Pláž Fetovaia sa nachádza juhozápadne Elby.

Tento malý ostrov je možno menej známy ako jeho sused Sardínia, je Elba je menší, má len 220 km2, nachádza sa medzi Korzikou a Toskánskom, no určite nie je menej zaujímavý.

Polignano a Mare, Apúlia

Pláž Polignano a mare sa nachádza 40 minút od letiska Bari v regióne Apúlia. Mesto je známe Talianom, ale už o niečo menej cestovateľom z celého sveta. Oplýva však krásou modrou morskou vodou.

Objavte aj neďalekú jaskyňu Castellana Grotte, perfektnú destináciu udržateľného cestovného ruchu, kde môžete uniknúť pálivému slnku a venovať sa jaskyniarstvu.

Pláž Mondello, Palermo, Sicília

Gigantická pláž s bielym pieskom „Spiaggia di Mondello“ sa nachádza len 20 minút od centra Palerma, v okrese Mondello.

Pláž Tropea, Kalábria

Tropea je známa svojimi plážami… a červenou cibuľou. Toto nie je vtip. Veľká časť ekonomických zdrojov Tropey pochádza z cestovného ruchu, ale aj z predaja červenej cibule.

Tropea je známa aj svojím kostolom, ktorý patrí medzi najkrajšie cirkevné pamiatky v Európe. Kostol „Santa Maria dell' Isola“ má výhľad na more a pláže Tropea.

Je to perfektná destinácia pre cestovateľov, ktorí hľadajú autentickosť, relax, krásne pláže a slnko.

Pláž Numana, Ancona

Chcete slnko, dobré reštaurácie, lahodnú zmrzlinu, krištáľovo čisté more, panenskú pláž s jemnou vôňou borovíc vo vzduchu? A chcete to všetko naraz? Zamierte na pláž Numana Alta, je veľmi tichá a ideálna na odpočinok s dobrou knihou alebo ak sa chcete ponoriť do mora. Pred vetrom ju chránia útesy.

Alebo sa vyberte do okolia, je tu viacero podobných pláží, od ktorých sa nebudete vedieť odtrhnúť. Napríklad Numana Bassa je ako stvorená pre deti: je tu veľa detských ihrísk, plážových zariadení a reštaurácií.

Pláž Pizzomunno, Vieste, Apúlia

V krásnom mestečku Vieste v južnom Taliansku leží pláž Pizzomunno, opäť – jedna z najkrajších pláží v Taliansku. Pláž je ideálna pre deti, pretože voda je tu plytká. Relax na tejto pláži si zamilujete rovnako, ako si užijete prechádzky v historickom centre Vieste.

Pláž Positano, pobrežie Amalfi

Positano je jednou z „pohľadnicových“ destinácií Talianska, rovnako ako Portofino, Portovenere a Cinque Terre. Niektorí ľudia si myslia, že je to turistická pasca, všetci však hovoria, že je to jedno z najkrajších miest na zemi.

Positano je ideálne pre páry všetkých vekových kategórií; je ťažké nepodľahnúť kúzlu tohto miesta. Straťte sa v jeho strmých uličkách, doprajte si romantické jedlo na terase reštaurácie s výhľadom alebo si jednoducho užite pláž.

A doprajte si aj drobné radosti života, lahodnú taliansku zmrzlinu, svieži ovocný kokteil… Ste na jednej z najkrajších pláží v Európe!

Pláž Villasimius, Sardínia

Toto malé mestečko s 3000 obyvateľmi, ktoré sa nachádza na juhu Sardínie a len hodinu jazdy od letiska Cagliari, je známe krásou svojich pláží.

Nezabudnuteľnú dovolenku strávite na plážach Simius a Porto Giunco, ktoré sa obe nachádzajú vo Villasimiuse. Netreba ísť na Bahamy, aby ste si užili krásne pláže, tyrkysové vody a jemný biely piesok.

Váš program: povaľovanie sa, relax, opaľovanie.

Isola Bella, Taormina, Sicília

Nemýľte si Isola Bella v Taormine na Sicílii a „Isola Bella“ nachádzajúcu sa pri jazere Maggiore, severne od Milána.

Isola Bella na Sicílii je malý ostrov/polostrov. Záleží od prílivu a odlivu. Keď je more nízko, ostrov sa „spojí“ so zvyškom mesta Taormina.

Ostrov, kde sa hollywoodska hviezda Audrey Hepburn rada opaľovala, má za sebou pohnutú históriu. Bol predaný rôznym osobnostiam vrátane dcéry kráľovnej Viktórie, potom za 20 000 eur patril dvom bratom.

Po tom, čo ich podnik skrachoval, súdy Isolu Bella ponúkali za 3 milióny eur, no nikto ju nekúpil. A to je dobrá správa, pretože ostrov je teraz pod správou Fondu na ochranu životného prostredia WWF.

Monteroso al Mare, Cinque Terre

Monterosso al mare je piata dedina „Cinque Terre“, jediná so skutočnými plážami v tejto krásnej časti Ligúrie.

Baia delle Zagare, Mattinata, Apúlia

Na pobreží Gargana sa nachádza množstvo pláží a turistických zariadení, vrátane letovísk ako Vieste, Peschici a Mattinata. V severnej časti polostrova sa nachádzajú dve veľké soľné jazerá Lesina a Varano.

Monte Gargano je miestom, kde sa nachádza najstaršia svätyňa v západnej Európe zasvätená archanjelovi Michaelovi, Monte Sant'Angelo sul Gargano.

Medzi ďalšie turistické atrakcie patrí katedrála, biskupský palác, opátstvo Santa Maria of Ripalta a vulkanické horniny z obdobia triasu, známe ako „čierne kamene“, ako aj svätyňa San Nazario.

Scala dei Turchi, Agrigente, Sicília

Pláž Scala dei Turchi je vzdialená 2 hodiny jazdy od letiska Comiso na Sicílii. Táto pláž, ktorá sa – ako inak – radí medzi najkrajšie pláže v Taliansku, je známa čisto bielou farbou vápenca.

Názov „Schody Turkov“ – Scala dei Turchi – pochádza z čias arabských invázií. Útočníci sa medzi dvoma útokmi uchýlili a ukryli sa pred vetrom do tohto skalného útvaru v tvare schodiska.

San Sebastián, Španielsko, pláž, more, leto, dovolenka, palác, piesková pláž, opaľovanie, kúpanie Čítajte viac Španielsko, Grécko, Turecko, Taliansko budú pre mnohých európskych turistov o 5 rokov no-go zónou

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #more #pláže