Veľká koralová bariéra, jablko sváru medzi Austráliou a UNESCO, dostane 3 miliardy

UNESCO uvítalo záväzky Austrálie, ktorá sa zaviazala poskytnúť viac ako 2,7 miliardy eur na ochranu Veľkej korálovej bariéry. V liste adresovanom šéfke UNESCO Audrey Azoulayovej to minulý týždeň prisľúbila austrálska ministerka životného prostredia Tanya Pliberseková, napísala tlačová agentúra AFP.

13.06.2023 09:00
debata

UNESCO „víta rozhodnutie Austrálie zaviesť nové naliehavé opatrenia na ochranu Veľkej koralovej bariéry, ktoré organizácia odporučila, vrátane zákazu lovu žiabrovými sieťami,“ píše sa v jeho vyjadrení.

„Kombinované investície“ zo strany vlád Queenslandu a Austrálie sľubujú zásadné reformy v oblasti rybolovu, urýchlené opatrenia na zlepšenie kvality vody a právne zakotvené opatrenia v oblasti klímy, napísala v liste Pliberseková

Osud Veľkej koralovej bariéry je pravidelným zdrojom napätia medzi austrálskymi orgánmi a Výborom svetového dedičstva UNESCO, ktorý pohrozil, že koralovú bariéru zaradí medzi „ohrozené“ pamiatky svetového dedičstva.

Veľká koralová bariéra patrí medzi hlavné turistické lákadlá v krajine a tento krok by mohol odradiť zahraničných návštevníkov.

Austrálska vláda premiéra Anthony Albaneseho vlani v máji nahradila takmer desaťročné vládnutie konzervatívcov a odvtedy už zablokovala plánovanú uhoľnú baňu, ktorá ohrozovala bariéru a zastavila financovanie dvoch priehrad v Queenslande.

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #UNESCO #Veľká koralová bariéra