Toto je 8 top letných destinácií 2023: Pocestujeme k nim od 50 eur

Leto je neodškriepiteľne tu a top destináciám slovenských dovolenkárov opäť kraľujú tie stredomorské, ukazujú dáta cestovnej kancelárie Pelikan.sk. Práve európske prímorské destinácie ponúkajú dovolenkárom okrem relaxu na pláži aj aktívny relax v prírode či kúsok histórie.

15.06.2023 06:15
NEPOUZ, Malta, more, leto, dovolenka, lode,... Foto:
Ostrovná Malta bude počas tohto leta jednou z top destinácií, lákadlom je však celoročne.
debata

Top prímorským destináciám dominujú naďalej európske ostrovy na čele s Malorkou či Maltou. Práve prvá spomenutá je v posledných rokoch tradične top letnou destináciou slovenských dovolenkárov. Sezóna začína už v máji a trvá až do polovice októbra.

Najvyhľadávanejšou destináciou dovolenkárov je Španielsko, do ktorého toto leto smeruje 15 percent slovenských cestovateľov, tou najpredávanejšou je však Taliansko – leto v ňou podľa dát Pelikána strávi pätina Slovákov.

Skokanom je práve Malta, na ktorej bude toto leto dovolenkovať o 85 percent viac dovolenkárov. A medzi top destináciami je aj Chorvátsko, do ktorého v posledných rokoch smerujeme najmä letecky, na čele s prímorským Zadarom. Ten si tento rok vybralo o takmer 20 percent viac dovolenkárov ako v tom minulom.

Slovenských dovolenkárov nezastavia ani ceny leteniek – tie na letné termíny sú v porovnaní s minulým rokom vyššie o zhruba 25 percent.

Malorka, Španielsko

Baleársky ostrov Malorka je každoročne kráľovnou leta, a teda najobľúbenejšou letnou destináciou slovenských cestovateľov. Španielsky ostrov ponúka na jednom mieste 262 pláži o dĺžke viac ako 50 kilometrov. Zaujme aj milovníkov cyklistiky či prírody a krásnych prímorských mestečiek.

V minulom roku rástla o viac ako 30 percent v porovnaní s predpandemickým rokom 2019 a aj toto leto bude patriť medzi top letné destinácie. Vyhľadávanie leteniek na Malorku rastú v tomto roku o viac ako 30 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulým rokom.

Spiatočné letenky na Malorku sa momentálne začínajú na cenovke od zhruba 70 eur s odletom z Viedne. Na Malorku poletíme tiež z bratislavského a aj košického letiska.

Cala Noelia na ostrove Malorka, Španielsko. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Cala Noelia, Malorka, Španielsko Cala Noelia na ostrove Malorka, Španielsko.

Malta

Stredomorský ostrov Malta bol minulý rok absolútnym skokanom – v porovnaní s rokom 2019 rástol o 20 percent a Malta tak patrila k top destináciám Slovákov. Nejde pritom o typicky plážovú destináciu, okrem relaxu pri mori totiž ponúka aj veľa histórie či krásne prírody, a to na dokopy troch ostrovoch – Malta, Gozo a Comino.

Už teraz na dátach Pelikána vidno, že aj tento rok bude rekordným – v roku 2023 vyhľadáva letenky na Maltu o 40 percent viac dovolenkárov ako v rovnakom období v roku 2022 a predaj leteniek v prvých piatich mesiacoch rástol o viac ako 25 percent.

Spiatočné letenky na Maltu sa aktuálne začínajú na cenovke od 70 eur s odletom z bratislavského letiska. K dispozícii je tiež odlet z Viedne či Budapešti.

Modrá lagúna, Malta. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Modrá lagúna, Malta Modrá lagúna, Malta.

Malaga, Španielsko

Aj španielska Malaga je obľúbenou celoročnou destináciou – počas leta láka na prímorskú polohu, po zvyšok roka najmä na objavovanie mesta. V minulom roku si zakúpilo letenky do Malagy o 42 percent viac dovolenkárov ako v roku 2021, ukazujú dáta Pelikána.

Záujem rastie aj v tomto roku – v prvom pol roku rastú vyhľadávania leteniek do Malagy o 20 percent v porovnaní s minulým rokom.

Spiatočné letenky do Malagy sa začínajú na cenovke od zhruba 90 eur s odletom z viedenského letiska.

Malaga, Španielsko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Malaga, Španielsko Malaga, Španielsko

Solún, Grécko

Top gréckou destináciou je prímorské mesto Solún známe aj ako Thessaloniki. Okúpať sa možno v Egejskom mori či si vychutnať krásy mesta. Práve Solún je výbornou voľbou pre mladých, ktorí hľadajú citybreak pri mori plný zábavy a dobrej gastronómie.

Vyhľadávania v prvej polovici roka rastú o 50 percent a letenky si v prvých piatich mesiacoch roka kúpilo o 35 percent viac cestovateľov ako v rovnakom období v minulom roku.

Spiatočné letenky do Solúnu sa začínajú na cenovke od 50 eur s odletom z bratislavského letiska. K dispozícii je tiež odlet z Viedne či Budapešti.

Solún, Grécko. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Solún, Grécko Solún, Grécko.

Alghero, Taliansko

Ostrovná Sardínia je už začiatkom roka jednou z najpredávanejších destinácií slovenských dovolenkárov. Je vynikajúcou voľbou pre milovníkov Talianska, ktorí už prešli všetky citybreakové destinácie, zároveň na Sardíniu smeruje od konca marca aj priame letecké spojenie z Bratislavy.

Rovnako patrí medzi najvyhľadávanejšie – v tomto roku je záujem vyšší o viac ako 40 percent v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2022.

Spiatočné letenky do Alghera sa začínajú na cenovke od približne 90 eur s odletom z Bratislavy či Budapešti.

Taliansky ostrov Sardínia. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Taliansko, Sardínia Taliansky ostrov Sardínia.

Barcelona, Španielsko

Katalánske mesto Barcelona patrí po celý rok k top citybreakom Slovákov a vďaka svojej prímorskej polohe sa v rebríčku top destinácií drží celoročne, a to najmä počas leta. Okrem mestských pláži láka Barcelona aj na umenie Antonia Gaudího, ožíva však aj futbalom.

Barcelonu tento rok vyhľadáva o 15 percent viac dovolenkárov ako v rovnakom období v minulom roku.

Spiatočné letenky do Barcelony sa aktuálne začínajú na cenovke od približne 70 eur s odletom z Viedne. K dispozícii je tiež napríklad odlet z košického letiska či Budapešti.

Pláž, Barceloneta, Španielsko. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Španielsko, Barcelona, Barceloneta, pláž, dovolenka, more, cestovanie Pláž, Barceloneta, Španielsko.

Trapani, Taliansko

Sicílske Trapani sa minulý rok vrátilo do letného letového poriadku bratislavského letiska a od tej doby patrí k top letným destináciám slovenských dovolenkárov.

Trapani sa nachádza na severozápade Sicílie, je to historické mesto, ktoré láka najmä na pokojnú dovolenku na najväčšom z talianskych ostrovov – očarí svojimi stredomorskými uličkami, ale aj okolitými dedinkami, medzi nimi napríklad neďaleká dedina Erice.

Už počas prvej polovice roka si zakúpilo letenky do Trapani viac ako 25 percent viac cestovateľov ako v minulom roku.

Spiatočné letenky do Trapani v posledných októbrových termínoch zoženú dovolenkári s odletom z Bratislavy s cenovkou od približne 80 eur.

Sicílske mesto Trapani, Taliansko. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Sicília, Trapani, Taliansko Sicílske mesto Trapani, Taliansko.

Zadar, Chorvátsko

Prímorský Zadar je najobľúbenejšou destináciou v Chorvátsku. Cestovateľov láka na svoje pláže, mnohé ocenené Modrou vlajkou, historické centrum, ale aj okolité dediny, ktoré sľubujú pokojnú dovolenku pri mori.

Zo zadarského prístavu sa navyše možno jednoducho presunúť aj na neďaleké ostrovy či si prezrieť slávny Morský organ – architektonický skvost, ktorý rozohrávajú morské vlny svojim prúdením. O kus ďalej sa nachádza tiež Pozdrav Slnku, svetelná inštalácia, ktorá po západe slnka vytvára hru svetiel.

Spiatočné letenky do Zadaru sa začínajú na cenovke od približne 50 eur s odletom z viedenského či budapeštianskeho letiska.

Zadarský prístav, Chorvátsko. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Zadar, Chorvátsko Zadarský prístav, Chorvátsko.
NEPOUZ, Grécko, dovolenka, Mykonos, cestovanie Čítajte viac Ideálna letná destinácia? Týchto 8 gréckych ostrovov! A letenky sa začínajú na cenovke 70 eur NEPOUZ, Malta, dovolenka, more, Čítajte viac Najlepšia dovolenka v Stredomorí od 300 eur: Tieto destinácie sa oplatia najviac NEPOUZ, Gran Canaria, Kanárske ostrovy, pláž, more, dovolenka, cestovanie Čítajte viac Oddych na pláži aj horská turistika v jeden deň? Gran Canaria je prekvapivo rozmanitá. Pozrite si akciové letenky
debata chyba
Viac na túto tému: #letná dovolenka #Pelikan.sk #leto 2023