Stalo sa to aj vám? Od dovolenkárov v Grécku na niektorých plážach pýtajú až 100 eur

Grécky minister financií sľúbil, že jeho úrad posilní kontroly barov a ďalších podnikov, ktoré turistom na plážach prenajímajú ležadlá a slnečníky. Pribúda totiž sťažností ľudí, ktorí za toto vybavenie platiť nechcú a ktorí majú problém nájsť na pláži voľné miesto, píše agentúra AP.

08.08.2023 08:00
debata

Podľa gréckej ústavy je pobrežie štátnym pozemkom a má byť naň zaistený prístup verejnosti. Avšak úrady prenajímajú obmedzenú časť pláží podnikateľom, ktorí na nich vybavenie za peniaze požičiavajú turistom a v niektorých prípadoch si za dve ležadlá a slnečník účtujú až 100 eur.

Herečka Demi Moore s dcérou na gréckej pláži
Video
Zdroj: TV Pravda

Na mnohých gréckych ostrovoch je podľa AP na vrchole turistickej sezóny ťažké nájsť pláž bez týchto požičovní.

Skupiny nespokojných ľudí z niektorých letovísk na brehu Egejského mora tvrdia, že podnikatelia umožňujú turistom rozostavovať vypožičané lehátka aj výrazne za hranice pozemku, ktorý majú prenajatý.

Zaberajú tak podľa nich niekedy aj celé pláže a zakazujú neplatiacim návštevníkom, aby si na nich rozložili vlastné deky.

Grécke médiá o týchto protestoch píšu ako o „revolte plážových osušiek“.

Minister financií Kostis Chatzidakis vo vyhlásení uviedol, že jeho úrad nebude porušovanie zákona tolerovať a že nariadil, aby boli zosilnené kontroly.

Jeho úrad informoval, že sa ukázalo, že tri firmy, ktoré podnikajú na plážach na ostrove Paros, porušili podmienky nájomnej zmluvy a dostanú z pláží výpoveď.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #lehátko #plážové kreslo