Na Sardínii zadržali turistu. Neuveriteľné, čo chcel ukradnúť

Na Sardínii zadržali francúzskeho turistu, ktorý sa pokúšal taliansky ostrov opustiť so 41 kilogramami kamienkov v kufri. Žiarivo biele kamienky si nazbieral na pláži Lampianu - čo je však od roku 2017 trestné. Mužovi hrozí pokuta až 3000 eur. S odvolaním sa na talianskych colníkov o tom informovala agentúra AFP.

30.08.2023 10:30
Taliansko, Sardínia, more, Foto:
Smaragdové more a pláž, Sardínia.
debata

Talianski colníci turistu zadržali pred nalodením na trajekt, ktorý plával z Porto Torres na severozápade Sardínie do francúzskeho Nice.

„V kufri auta mal 41 kilogramov kamienkov a kameňov z pláže Lampianu, ktoré boli zabavené a budú vrátené (na pláž),“ uviedli colníci.

Sardínia je preslávená krásnymi plážami s bielym pieskom, ktoré sú príťažlivé aj pre turistov, ktorí si radi odvážajú suveníry.

Pred zákazom zo Sardínie ročne zmizlo zhruba desať ton piesku a kamenia. Pláže sa tak zmenšujú a zberom kamienkov a mušlí sa tiež poškodzuje životné prostredie.

„Krádež plážového piesku sa môže zdať neškodná, ale pre krehký pobrežný systém ostrova je smrteľne nebezpečná,“ zdôrazňujú úrady.

Proti trendu sa bránia častejšími kontrolami priamo na plážach aj zvýšením pokút. Za držanie, zber alebo predaj kamienkov, piesku a mušlí z miestnych pláží hrozia peňažné tresty od 500 do 3000 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #Sardínia