Nebotyčné ceny? Nevadí! Chorvátsky cestovný ruch smeruje k novému rekordu. Tu sú čísla

Chorvátsky cestovný ruch má zatiaľ nečakane dobrý rok a smeruje k novému rekordu, informuje správa agentúry APA.

12.09.2023 07:00
rovinj, chorvátsko, leto, dovolenka, Istria, more Foto:
Mesto Rovinj
debata

Chorvátsko je spokojné s tohtoročnou dovolenkovou sezónou. Za prvých 8 mesiacov sa podľa chorvátskeho turistického združenia HTZ vyrovnali rekordné čísla z rovnakého obdobia predkrízového roka 2019.

Chorvátsko zaznamenalo do konca augusta 16,2 milióna príjazdov turistov a 88,5 milióna prenocovaní. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa príjazdy za prvých osem mesiacov zvýšili o 8 % a počet prenocovaní o 2 %.

Zdá sa, že obavy z neistej hlavnej sezóny sa nepotvrdili. Počet príjazdov v auguste dosiahol 4,6 milióna a počet prenocovaní 31,5 milióna.

V porovnaní s minulým rokom počet hostí stúpol o 1 %, zatiaľ čo počet prenocovaní klesol o 2 %. Vývoj v júli bol podobný: počet príjazdov mierne vzrástol, zatiaľ čo počet prenocovaní stagnoval.

„Návštevnosť počas hlavnej sezóny v júli a auguste potvrdzuje trend, že prichádza viac dovolenkárov, ale zároveň sa zdržiavajú o niečo kratšie,“ uviedol šéf HTZ Kristjan Staničić.

Napriek aktuálnej situácii, ktorú ovplyvňuje globálna inflácia a vojna na Ukrajine, ako aj skutočnosť, že tento rok sa prvýkrát po pandémii vrátila konkurencia v plnej sile, dosiahlo Chorvátsko vynikajúci výsledok. Silné výsledky očakáva aj po sezóne.

S týmito očakávaniami sa stotožňuje aj ministerka cestovného ruchu Nikolina Brnjac: „Po najlepšom predsezónnom období v histórii chorvátskeho cestovného ruchu vstupujeme s veľkým optimizmom aj do obdobia po sezóne.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #letná dovolenka #letná sezóna #dovolenka v Chorvátsku