More vyplavilo milióny plastových guličiek. Katastrofu pomáhajú zažehnať dobrovoľníci

Dobrovoľníci na severozápade Španielska zbierajú milióny plastových guličiek, ktoré na tamojšie pláže vyplavuje more. Znečistenie mikroplastmi sa týka predovšetkým autonómnej oblasti Galícia a v menšej miere aj susedných regiónov.

10.01.2024 12:15
Španielsko Galícia pelety vyplavenie pobrežie Foto: ,
Dobrovoľníci zbierajú plastové pelety z piesočnej pláže v španielskom regióne Galícia. Na severozápadné pobrežie Španielska vyplavilo milióny malých plastových peliet, ktoré sa zrejme dostali do mora zo strateného prepravného kontajnera. Piesočnaté pláže v španielskom regióne Galícia sa usilovali vyčistiť od peliet stovky dobrovoľníkov so sitami a lopatami.
debata

Situáciu zrejme spôsobil kontajner s plastovým granulátom, ktorý spadol do Atlantického oceánu z prepravnej lode ešte na začiatku decembra.

Do zberu guličiek, ktorých môže byť podľa prepočtov ekológov niekoľko miliónov, sa zapojili mnohí dobrovoľníci. „Zbierame granulát s nástrojmi, ktoré sme si sami priniesli,“ uviedla jedna z dobrovoľníčok, lekárnička Adriana Montotová.

Zber guličiek na plážach Galície organizujú predovšetkým organizácie na ochranu životného prostredia. Tie kritizujú regionálnu vládu, ktorú vedie konzervatívna Ľudová strana, za to, že na problém dlho nereagovala.

Dobrovoľníčka zbiera plastové pelety z...
Dobrovoľníci zbierajú plastové pelety z...
+3Dobrovoľníci zbierajú plastové pelety z...

Dnes však regionálna vláda podľa agentúry EFE uviedla, že plánuje zvýšiť varovanie pred ekologickými škodami na vyšší stupeň, vďaka čomu bude môcť čerpať pomoc od centrálnej vlády.

Rokovania regiónu kritizujú aj vládne ľavicové strany, ktoré zvažovali podanie sťažnosti na vedenie Galície za to, že na situáciu nereaguje. Počínanie vedenia regiónu obhajoval šéf opozičnej Ľudovej strany Alberto Núňez Feijóo, ktorý Galíciu dlhé roky viedol. Podľa neho plastové guličky nie sú toxické.

Ekológovia sa však domnievajú, že znečistenie plastovým granulátom môže mať nepriaznivý vplyv na životné prostredie. „Tieto malé guličky z plastu sú problém, pretože si ich ryby zamieňajú za ikry a pojedajú ich, čím sa dostávajú do potravinového reťazca,“ uviedol hovorca skupiny Ecologistas en Acción Cristobal López.

„Znečistenie oceánov a ekosystémy plastmi je jedným z najväčších problémov, ktorým čelí ľudstvo,“ povedala ministerka životného prostredia Teresa Riberaová Rodríguezová.

Dánska spoločnosť Maersk, ktorej patrí spomínaný kontajner, tvrdí, že príčiny incidentu vyšetruje. Z lode spadlo počas búrky do oceánu až šesť kontajnerov.

Podľa spoločnosti však kontajnery neobsahovali tovar nebezpečný pre zdravie. Podľa výpočtov agentúry EFE kontajner obsahoval zhruba 26 ton granulátu, ktorý sa používa napríklad na výrobu PET fliaš.

Okrem Galície sa znečistenie týka aj Astúrie, kde zaznamenali väčšie množstvo vyplaveného granulátu počas utorka. O niečo menej postihnutá je Kantábria.

dovolenka, leto, letná dovolenka, rodina, bazén, kúpanie, plávanie, cestovanie, exotika, mama, otec, deti, slnko, teplo, oddych, relax Čítajte viac Smutná predikcia: Dovolenkári o pár rokov prestanú cestovať do Grécka, Talianska či Španielska Playa de ses Illetes, Formentera, Španielsko Čítajte viac Španielska vláda chce zaviesť 37,5-hodinový pracovný týždeň zlodej, krádež, lúpež, prenasledovanie, prenasledovateľ, zlodej, okradnutie, okradnutá Čítajte viac Šokujúca štatistika: V Londýne sa každých 6 minút ukradne jeden mobil
debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #more #znečistenie