Nemusíte cestovať ďaleko: Turisti vybrali 3 najlepšie pláže a všetky máme v Európe

Známy cestovateľský recenzný portál Tripadvisor vyhlásil za top pláž roku 2024 portugalský klenot Praia da Falésia, ktorý očaril hodnotiteľov aj turistov svojou prírodnou krásou aj udržateľnosťou. Vlani sa pláž ohlásila zo 6. miesta, tento rok všetku konkurenciu jasne porazila.

18.03.2024 06:00
debata

Tento pôsobivý pás pobrežia pokrytý bielym pieskom, ktorý zdanlivo siaha do nekonečna, korunovaný rôznofarebnými útesmi, uchváti svojimi scenériami, ktoré sa otvárajú a menia každých pár krokov. Pláž obmýva nádherne čistá modrá voda, ktorá láka splynúť s jej vlnami.

Európa sa nenechala predčiť ani na ostatných miestach – po Portugalsku nasleduje talianska Spiaggia dei Conigli na Lampeduse a tretie miesto neohrozene obsadila španielska pláž La Concha v San Sebastiane.

A čo je najlepšie? Na návštevu tejto top trojky netreba čakať do leta, všetky sú čarovné a prístupné už aj počas jarných mesiacov.

Praia da Falésia

Praia da Falésia, ktorá sa nachádza v srdci regiónu Algarve, zaujala vytúžené miesto číslo jeden a očarila návštevníkov svojou malebnou zmesou svetlého piesku a dramatických oranžových-bielych-okrových útesov bozkaných Atlantickým oceánom.

To, čo robí Praia da Falésia mimoriadnou, je jej nedotknuté pobrežie a záväzok udržateľnosti. Priľahlý prírodný park chráni jej bezchybný stav a ponúka útočisko pre miestnu flóru a faunu.

Samozrejme, pre milovníkov slnka sú najvhodnejšie letné mesiace, keď je najlepšie počasie a ideálne podmienky na kúpanie a vodné športy.

No príjemné počasie a menej davov si môžete užiť aj počas jarnej sezóny, v apríli a máji, a jesene, počas októbra a novembra. V týchto termínoch budú navyše lacnejšie aj letenky a ubytovanie.

Spiaggia dei Conigli

Talianska Spiaggia dei Conigli, ktorá sa umiestnila na druhom mieste v zozname najlepších pláží na Tripadvisore, je známa nevšednou atrakciou, ktorú ponúka: pozorovanie morských korytnačiek.

Pokojná Králičia pláž na ostrove Lampedusa je dostupná iba loďou alebo pešo po krátkej prechádzke.

Námaha však stojí za to – Spiaggia dei Conigli ponúka čisté a azúrovomodré more a lahodne mäkký biely piesok. Vďaka tejto očarujúcej kombinácii často prirovnávajú pláž a jej prírodnú rezerváciu k slávnym plážam v Karibiku.

Králičia pláž je jednou z mála pláží v Taliansku, kde môžete pozorovať korytnačky Caretta Caretta, ktoré prichádzajú na breh, aby tu kládli vajíčka. Ak budete mať šťastie, uvidíte aj práve vyliahnuté mláďatá.

La Concha

Táto unikátna pláž je jednou z najfotografo­vanejších v Európe. Pláž La Concha v San Sebastiane, ktorá sa nachádza na treťom mieste v zozname najlepších pláží na Tripadvisore, je jednou z najznámejších mestských pláží Euna starom kontinente. Je známa svojou prírodnou krásou a pulzujúcou atmosférou.

Tiahne sa pozdĺž malebného zálivu La Concha, má biely piesok a tyrkysové more, jej panorámu dotvárajú budovy mesta a zeleň.

Je ideálna na vodné športy a dlhú promenádu, vďaka čomu je obľúbenou destináciou pre miestnych obyvateľov aj turistov.

La Concha je neuveriteľne dobre vybavená, je tu všetko vrátane toaliet, spŕch, odkladacích skriniek a klasických modro-bielych slnečníkov.

Okrem samozrejmých letných mesiacov sú obľúbeným obdobím na návštevu aj jarná a jesenná sezóna, keď je počasie stále príjemné, no mesto a pláž menej rušné.

Ako Tripadvisor zostavil rebríček?

Na základe analýzy všetkých recenzií a hodnotení pláží cestovateľmi, ktoré sa objavili na Tripadvisore, vznikol rebríček top miest na prímorskú dovolenku. Portál bral do úvahy všetky výstupy turistov – od nadšených recenzií snových výhľadov a bezkonkurenčnej čistoty až po zhrozené sťažnosti nespokojných návštevníkov.

Okrem európskych sa v rebríčku top pláží objavili ešte Palm-Eagle Beach na Arube, Grace Bay v Turks a Caicos a Manly Beach v Sydney.

Zaujímavosťou je, že na popredných miestach chýba slávny a stále populárny Karibik. Podľa odborníkov je to znak, že viacerí cestovatelia už túžia vymeniť typickú exotickú dovolenku za pobrežie Portugalska, Talianska a ďalších európskych známych-neznámych krajín.

A ako vyzerá európsky rebríček?

  1. Praia da Falésia
  2. Spiaggia dei Conigli
  3. La Concha
  4. Reynisfjara
  5. Playa de Las Canteras
  6. Falassarna
  7. Nissi
  8. Myrtos
  9. Playa de Maspalomas
  10. Black Sand Beach
opaľovanie sa - slnenie - pláž - piesok - ochranný faktor Čítajte viac Do Chorvátska na piesok? Tu je top 7 miest, ktoré vás príjemne prekvapia ekologia, vzduch, smog, čistý vzduch Čítajte viac Tieto mestá majú najhoršie znečistené ovzdušie v Európe. Rebríček prekvapí, bicykle nepomohli Pláž Glass, Fort Bragg, Kalifornia Čítajte viac 11+1 najpodivnejších pláží sveta. Na jednej nakrúcali aj Batmana a Agenta 007 Hellenikon, reprofoto Youtube, Atény, opustené letisko, prímorské letovisko, dovolenkový rezort, Lamda Development Čítajte viac Takto sa to robí: Opustené aténske letisko prestavajú na najväčší grécky rezort

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #TripAdvisor #pláže