Na Cypre žije približne 2500 Slovákov

Na Cypre žije aktuálne približne 2500 slovenských krajanov. Významnou krajanskou aktivitou na Cypre je Flamingos - Slovak School. Ide o slovenskú školu, ktorá sa špecializuje na vzdelávanie slovenčiny pre Slovákov na celom svete prostredníctvom online kurzov pre všetky vekové kategórie. V súvislosti s pracovnou cestou predsedu parlamentu Petra Pellegriniho v cyperskej Nikózii to uviedla Kristína Kottrová z Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ).

05.03.2024 09:00
NEPOUZ cyprus pelikan Foto:
Limassol
debata

V škole Flamingos – Slovak School sa počas roka vystrieda asi 220 študentov z celého sveta. Učebný plán centra je šitý na mieru pre komunitu Slovákov žijúcich v zahraničí a cudzincov, ktorí sa zväčša učia slovenčinu ako druhý a ďalší jazyk.

Školu vedie Slovenka Marieta Horský Gundová, ktorá je aj jej zakladateľkou. Pôsobí tiež ako členka komisie pre školstvo a vzdelávanie Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Marieta Horský Gundová je tiež prezidentkou Cypersko-slovenskej obchodnej asociácie CSBA, ktorá bola založená v roku 2014 v spolupráci s Obchodnou komorou a slovenským veľvyslanectvom na Cypre.

Na Cypre sa len nedávno opätovne zaktivizoval Spolok priateľstva Cyprus – Slovensko. V tomto roku plánuje rôzne podujatia a aktivity určené pre slovenskú krajanskú komunitu na celom území Cypru. V pláne je grilovačka, turnaj v plážovom volejbale, horská turistika či Mikuláš pre deti krajanov.

debata chyba
Viac na túto tému: #slováci #Cyprus