Do Egypta sa vracajú turisti, bezpečnosť však stále pokrivkáva

Po minuloročných nepokojoch, ktoré viedli k zvrhnutiu vlády prezidenta Husního Mubaraka, sa do Egypta tento rok vracajú turisti. Ukazujú to najnovšie čísla, ktoré zverejnil egyptský štatistický úrad.

14.09.2012 08:32
Pyramídy Foto:
Do Egypta sa napriek stále pretrvávajúcim bezpečnostným hrozbám opäť vracajú turisti.
debata (2)

Egypt navštívilo v júli tohto roku milión turistov, čo je takmer o desať percent viac ako vlani, ale stále je to o 300-tisíc menej ako pred revolúciou.

Bezpečnosť v najvyhľadáva­nejších lokalitách však oproti rokom pred prevratom stále pokrivkáva, sťažujú sa sprievodcovia po pamiatkach. Tí verejne protestovali proti nečinnosti novo zvolenej vlády, ktorá nie je schopná čeliť urputnému konkurenčnému boju medzi licenciovanými a nelicenciovanými sprievodcami a neodbytnými predavačmi. Pri významných pamiatkach sa tak opakujú útoky a šarvátky, ktoré ohrozujú turistov i registrovaných sprievodcov.

„K najviac útokom došlo v podstate v boji o turistov,“ citoval egyptský denník al-Ahrám jedného z protestujúcich sprievodcov. K ich napadnutiu došlo za posledný rok v Egypte viac ako štyrikrát. Nelegálni predajcovia a sprievodcovia navyše porušujú aj ďalšie zákony a údajne pri svojich praktikách tiež ničia nechránené pamiatky.

2 debata chyba