Červený Kameň. Rozprávka v Karpatoch

Najznámejší hrad v Bratislavskom kraji? Vari každý si najskôr spomenie na ten, ktorý je logom Bratislavy. A to doslova. Pritom hrad, na ktorom to skutočne žije, sa nachádza až 35 kilometrov od hlavného mesta. Červený Kameň stojí možno trochu v ústraní, svojím celoročným programom však Bratislavský hrad s prehľadom zatieni.

11.08.2010 12:49 , aktualizované: 12.08.2010 09:46
Červený kameň Foto:
Hrad Červený kameň
debata

Stačí, ak spomenieme, čo čaká jeho návštevníkov v nasledujúce dni. Túto sobotu sa na hrade uskutoční Cigánsky bašavel, v nedeľu a cez víkend 21. a 22. augusta si zase ľudia môžu prísť pozrieť scénické podujatie Tajomné tiene. V sobotu 28. augusta bude cez deň burza starožitností a večer nočná
prehliadka hradu Kamenné mystérium.

Hrad sa však oplatí navštíviť aj v hociktorý iný deň. Na muzeálny okruh so sprievodcom, ktorý vám v 24 miestnostiach hradného paláca predstaví, ako mohli vyzerať historické interiéry, či rozpovie čosi o obrannom systéme a úžasných pivniciach, sa môžete vybrať každý deň (vrátane pondelka) medzi 9.
a 17. hodinou. Prehliadky sa začínajú každú celú hodinu a celé vstupné bez zľavy je 5 eur.

Počas prehliadky sa dozviete napríklad, že v hradnom paláci môžete vidieť až 1 729 kusov historických predmetov alebo že historická knižnica na hrade obsahuje 14 312 kníh, ktoré by sa naskladané vedľa seba zmestili do police dlhej 286 metrov. Komu nestačí klasická prehliadka, môže si zvoliť okruh Renesančná pevnosť, ktorý vás zavedie do hradnej priekopy, rozľahlých pivníc a časti všetkých štyroch bášt obranného systému.

Hrad, ktorého história siaha až do prvej polovice 13. storočia, prináša v rámci svojej muzeálnej časti aj dve nové výstavy, ktoré si záujemcovia môžu prísť pozrieť až do 30. septembra. Návrat k stratenej kráse je zaujímavým nahliadnutím do práce reštaurátorov, Pôvodne to bolo takto? zase umožní nahliadnuť do zaniknutého sveta interiérov vidieckych sídel i mestských palácov šľachty – príbuzných bývalých vlastníkov Červeného Kameňa Pálfiovcov.

Na Červený Kameň, veľký hrad v Malých Karpatoch, sa dá dostať pešo z obce Častá alebo Píla. Tí, čo sa na hrad vyberú autom, majú k dispozícii bezplatné nestrážené parkovisko. Hrad známy aj z nakrúcania filmov ako Princezná Fantagiró, Dračie srdce či Cinka Panna má priamo v hradnom areáli pre návštevníkov k dispozícii aj hradnú vinotéku, reštauráciu a kaviareň.

Divé maky na Červenom Kameni

Na hrade sa túto sobotu uskutoční prvý ročník festivalu rómskej kultúry a umenia pod názvom Cigánsky bašavel. Od 14. hodiny sa bude podávať rómske jedlo v cigánskej krčme, v pláne je divadlo, tanec či prehliadka remesiel. Od 19. hodiny sa k tomu pridá muzika detí zo združenia Divé maky, ktoré na akcii oslavuje svoje piate výročie. Vstupné je 8 eur.

Ďalšie hrady v Bratislavskom kraji

Bratislavský hrad
Okrem pekného výhľadu na Petržalku i centrum mesta ponúka Hrad aj výstavy Historického múzea SNM. Do Hradu sa dá dostať denne okrem pondelka od 10. do 17. h. Vstupné je 1,99 €, zľavnené 1,33 €.

Hrad Devín
Areál hradu s muzeálnymi expozíciami je otvorený cez pracovný týždeň okrem pondelka od 10. do 17. h, cez víkend až do 19. h. Pri hrade je aj pamätník Brána slobody na pamiatku usmrtených pri pokuse o „útek“ za Železnú oponu.

Plavecký hrad
Povesťami opradený Plavecký hrad sa nachádza na strmom kopci úpätia Malých Karpát. Je cieľom turistických výletov, dá sa naň dostať z Plaveckého Podhradia. Od miestnej železničnej stanice je to asi hodina pešo po modrej značke.

Pajštún
Zrúcaninu hradu Pajštún nájdete nad obcou Borinka. Cesta po červenej značke z Borinky vedie prudko do kopca a trvá asi 45 minút, zo Stupavy je to po žltej značke asi hodina. Zo zrúcaniny je pekný výhľad na okolie.

debata chyba