Pavol Barabáš: Nakrúcanie v jaskyniach mi dalo zabrať

Také jaskyne nemôžu existovať! Fotografie a mapy, čo priniesla expedícia Chimantá z venezuelských stolových hôr, považovali odborníci za podvod. Na svetovom speleologickom kongrese v Aténach v roku 2005 mal slovenský speleológ Branislav Šmída prednášku.

26.11.2009 19:29 , aktualizované: 27.11.2009 11:28
Pavol Barabáš Foto: ,
Filmár a cestovateľ Pavol Barabáš
debata

„Najprv som im o jaskyniach pekne porozprával, poukazoval, aké čudesné, šampiňónom podobné biospeleotémy v nich rastú a zakončil som slovami: Páni! Všetko, čo ste videli, nie je vo vápencoch. Ale v čistých kvarcitoch, čo je za normálnych okolností takmer nerozpustná hornina. Nezostáva nič iné, len sa pustiť do vyriešenia tohto vedeckého mystéria. Až na záverečnej recepcii sa niektorí z prítomných opatrne pýtali, kde je Slovensko, aký má vzťah s Venezuelou, či sa plánujeme na stolové hory vrátiť a že by sa k projektu aj pridali,“ spomína Šmída.

Konkurencia aj v Aténach obviňovala slovensko-česko-venezuelskú expedíciu, že jaskyne objavovala bez „príslušných“ povolení. „Pravda, to sa ešte nevedelo, že táto partička má na svedomí myšlienkové vykrádanie starších objavov iných významných venezuelských jaskýň, objavených samotnými Venezuelčanmi, presnejšie známym prírodovedcom Charlesom Brewerom-Cariasom, ktorý nás na expedíciu pozval,“ pripomína špičkový slovenský speleológ.

„Podarilo sa nám dokázať, že jaskyne v týchto horách nielenže sú, ale sú aj pomerne časté a neraz obrovské. Tečú nimi silné rieky, žije v nich špecifická endemická fauna, napríklad obrie škorpióny, cvrčky, slepé mravce, podzemie je plné pavúkov a mimoriadnych kvapľov. Unikátom sú kolónie koralom podobných symbiontov a nižšie mikroorganizmy. Ich vývoj už študujú poprední odborníci u nás, ale aj v USA, Nemecku či Kanade,“ hovorí Šmída.

Slovenský geológ a speleológ rozpráva o svojich objavoch na jednom z bonusov DVD Tepuy – Cesta do hlbín zeme. Zážitky z expedície Chimantá pridáva aj český fotograf Marek Audy a venezuelský prírodovedec a objaviteľ Charles Brewer-Carias. Režisér Pavol Barabáš priznáva: „Nakrúcanie mi naozaj dalo zabrať. V jaskyni sa skutočne zle cítim, nie je to prostredie vhodné na prežitie.“ A pridal aj dokument Mesačný tieň o slovenskej jaskyni, do ktorej ho zobral na výpravu Branislav Šmída.

debata chyba