Vonia tu planéta, vŕzga javisko a ľudia žijú v hline

Prechádzku po Nitrianskom kraji je možno najlepšie začať v Japonsku. Po úzkom zelenom chodníku v tieni mahónií, potom trebárs zabočiť do Číny, zvrtnúť to skratkou cez Slovensko a pristaviť sa nakoniec v Severnej Amerike v tieni obrovskej sekvoje.

18.08.2009 12:03 , aktualizované: 15:03
zubor Foto:
Zubria zvernica v Topoľčiankach nedávno oslávila päťdesiatku.
debata

Najnavštevovanejšia atrakcia Nitrianskeho kraja je zelená zmenšenina Zeme, volá sa Arborétum Mlyňany a rozvoniava tu takmer každý kontinent. Mini planéta má vyše 60 hektárov, dvetisíc druhov stromov, kríkov, kvitnúcich rastlín a je zelená počas celého roka. Vstupné pre dospelého je 2,60 eura, pre dieťa 1,60.

Návštevníci si môžu vopred dohodnúť výklad odborníka, s ktorým sa dá podebatovať trebárs o viditeľných vplyvoch globálneho otepľovania na južnom Slovensku. Pichľavý agát totiž začína vytláčať pôvodné dreviny.

Hľadáme najkrajšie miesta Slovenska.
Hľadáme najkrajšie miesta Slovenska Hľadáme najkrajšie miesta Slovenska.

Po prechádzke dobre padne si niekde oddýchnuť. Hoci na lavičke pešej zóny v Nitre a sledovať márne pokusy ľudí nehodných vytiahnuť nitriansky „Excalibur“ zabodnutý do dlaždíc. A večer zas presadnúť do sály Divadla Andreja Bagara a vnímať farby a zvuky medzinárodného festivalu Divadelná Nitra. Potrvá od 25. do 30. septembra a ponúkne aj hry Anna Kareninová, Višňový sad či Ako vysvetliť obrazy mŕtvemu zajacovi.

Odvážnejší sa môžu zapojiť do tvorby múzea ilúzií. Ktokoľvek môže darovať predmet, ktorý sa nejakým spôsobom viaže k udalostiam v roku 1989. Z darov vzniklo aj múzeum lások, ktoré tu bolo vlani. Ľudia nosili spomienky na bývalých alebo súčasných partnerov. Okrem nohavičiek, prsteňov a plyšových hračiek sa vo vtedy vo vitríne Ponitrianskeho múzea objavila aj sekera.

Milovníci prírody nech sa vyberú do Topoľčianok, kde je jediná živá kultúrna pamiatka na Slovensku – národný žrebčín, tiež múzeum koní a neďaleko aj zubria zvernica, ktorá oslávila päťdesiatku.

Nezvyčajné sú v Nitrianskom kraji aj príbytky. V obci Brhlovce ešte aj dnes žijú ľudia tak trochu ako v jaskyni. Ich predkovia vytesali do skaly obydlia zrejme ako ochranu pred Turkami. Miestni dnes už turistov neradi púšťajú k sebe, no aspoň cez plot vám prezradia, že taká kamenná obývačka si drží príjemnú teplotu v lete aj v zime. Vidieť naživo ju však možno v múzeu, kde sú tiež ukážky majstrovstva starých kamenárov.

Architektúru od románskeho obdobia cez gotiku až po barok odhaľuje nedávno otvorený Náučný chodník dolným Poiplím. V dedinách Chľaba, Malé Kosihy, Ipeľský Sokolec, Pastovce, Kubáňovo či Sazdice možno vidieť vzácne fresky či zachovanú románsku rotundu s nezvyčajne dobrou akustikou.

Sú to takmer zabudnuté pamiatky. Prachom zapadla aj stará ľudová technika stavby príbytkov na južnom Slovensku – hlinené domy, ktoré tvoria možno polovicu zo všetkých starých domov v Tekove. O oživenie sa pokúsi pripravovaný projekt Srdce z hliny, ktorý by sa mal rozbehnúť už na jeseň. Pripomenie, že hlina sa v stavbe môže využívať aj dnes, napríklad pri pasívnych domoch. Hlinené omietky dobre sajú vlhkosť a hodia sa aj do kuchyne či kúpeľne. Súčasťou projektu bude aj workshop, kde si človek môže vlastnoručne vyrobiť hlinenú tehlu.

Tipy na netradičné ubytovanie

Dom, v ktorom kedysi vyrastal národný umelec Tibor Bártfay, má pestrú minulosť. Zámok u Grófa v Nitre v časti Zobor už oslávil storočnicu a dnes ponúka príjemné ubytovanie. Okrem toho je aj galériou, v ktorej v súčasnosti visia obrazy Vladimíra Plachého. V letných mesiacoch ocenia návštevníci blízkosť kúpaliska v Nitre, ktoré je vzdialené len dva kilometre, alebo botanickú záhradu, kde sa za poznaním môžu vybrať aj s deťmi. Ak si chcete dopriať trochu komfortu, je to pravé miesto na relax.

Na víkend s rodinou alebo partiou kamarátov je ako stvorená Chata na Bezovci, len dvadsať kilometrov od kúpeľného mesta Piešťany. Blízke okolie poskytuje viacero príležitostí, ako sa zabaviť. Jednou z možností je jazda na koni alebo výlet na Topoľčiansky hrad či hrad Tematín. Čaro chaty oceníte obzvlášť v zimnom období. Nachádza sa na kopci a lyžiarske stredisko je čo by kameňom dohodil, len stopäťdesiat metrov vzdialené. 

Ak chcete spojiť aktívny oddych napríklad na bicykli a príjemné prostredie, za povšimnutie stojí ranč Trilobit v obci Čechy neďaleko kúpeľného centra Podhájska. Priamo na ranči si možno vyskúšať jazdu na koni, agroturistiku alebo si zapožičať bicykle na zdolávanie okolitej prírody. 

Tých, ktorým neprekáža načrieť hlbšie do peňaženky, môže zaujať penzión Korzo v Štúrove. Z pohodlného ubytovania je len na skok termálne kúpalisko alebo akvapark v Ostrihome. Za kultúrou a krásami historického mesta sa možno vybrať k južným susedom do Budapešti. Blízka vzdialenosť riečneho klenotu Dunaja láka na plavbu výletnou loďou či jazdu na vodných skútroch.
                                                                                                   zs, Pravda

Tipy na gastronomický zážitok

Na stredoveké pohostinstvo možno natrafiť v novozámockej reštaurácii Sir Percival. Dobré jedlo a nápoje spríjemní hosťom aj stredoveký program a rituálne vyháňanie čerta. V šiestej bašte v Komárne je rafinovane ukrytá reštaurácia Čárda bašta. Hladných nenechá nenasýtených sedemjazyčný jedálny lístok a smäd uhasí bohatá ponuka piva.

Pri výpadovke z Topoľčian do Hlohovca stojí reštaurácia Country Club Sheriff. Večer pri tanieri jedla spestrí živé vystúpenie slovenských country skupín. Domácu kuchyňu možno ochutnať v reštaurácii U zlatej svini pri internátoch na Zobore v Nitre. V krajskom meste stojí za návštevu aj pizzeria C´est la Vie. Známa je príjemným posedením a ponukou, v ktorej možno nájsť dvadsaťtri druhov pízz.

Názov pubu Čudný pohľad možno znie na prvé počutie čudne. Nitriansky podnik však v pivničných priestoroch ponúka širokú paletu pív a jednoduchých jedál na rýchle zahnanie hladu. Fanúšikov rockovej hudby poteší posedenie pri pive s kamarátmi v hudobnom klube Naozzay v centre Nitry, ktorý má k dispozícii aj letnú terasu.

Kvalitnú kávu a rôzne druhy horúcich čokolád dostať v štúrovskej kaviarni Coffein. Zaujímavosťou sú trojuholníkové stoly, z ktorých sa dá vystavať jeden veľký okrúhly stôl. Piť dobrú kávu a pritom pozerať film v letnom kine v Podhájskej. Takúto možnosť ponúka kaviareň Central Park v Šuranoch. Sŕkať zo šálky teplý čaj a cítiť sa pri tom ako v rozprávke možno v čajovni Rotunda, ktorá sídli v hrade v Leviciach.
                                                                                               zs, Pravda

Typické jedlo: Lekvárové perky

Spi dieťatko, spiže, mamka varí slíže. Syrové, makové, perky lekvárové. Takto kedysi uspávali mamy svoje deti. Na prípravu lekvárových perkov alebo pirohov potrebujeme pol kila zemiakov, 180 gramov hrubej múky, jedno vajce, soľ, 250 gramov slivkového lekváru, jeden bielok, 150 gramov masla, 80 gramov cukru a 100 gramov mletého maku.

Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť, ošúpeme ich a najemno postrúhame. Pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme vláčne cesto. Keby sa lepilo, pridáme trochu múky. Cesto prekrojíme na polovice, každú rozvaľkáme na pomúčenej doske a nakrájame na štvorce 7×7 centimetrov. Na každý dáme kôpku lekváru, okraje štvorcov potrieme rozšľahaným bielkom, preložíme do kríža a kraje pritlačíme vidličkou.

Vložíme do vriacej posolenej vody a varíme, pokiaľ nevyplávajú na povrch. Dierkovanou varechou ich vyberieme, prepláchneme studenou vodou, polejeme rozpusteným maslom alebo iným tukom a premiešame. Posypeme kryštálovým cukrom. Ako posýpku môžeme použiť aj orechy, mak, tvaroh či opraženú strúhanku. Perky sa môžu urobiť aj tvarohové. Postup je rovnaký, len pri vypracovaní cesta ešte doň primiešame 200 gramov mäkkého tvarohu. Nakoniec perky posypeme tvrdým tvarohom a podľa chuti pocukríme.
                                                                                                     zs, Pravda

debata chyba