Požičať si auto v zahraničí? Žiadny problém

Ak sa chystáte na dovolenku v miestach vzdialených tisícky kilometrov, je pravdepodobné, že poletíte lietadlom a vaše auto zostane doma. To však neznamená, že musíte byť vo svojej destinácii odkázaní len na taxíky či hromadnú dopravu. Auto si totiž môžete požičať v požičovni. A hoci mnoho ľudí nad týmto krokom váha, dôvodov na obavy nie je až tak mnoho.

17.10.2013 06:00
shutterstock 114050377
debata (2)

Kde hľadať?

Ideálne je rezervovať si auto ešte pred príchodom do danej krajiny. Obrátiť sa môžete priamo na známe požičovne ako Avis alebo Herz, ale cenovo zaujímavé ponuky nájdete aj na agregátoroch požičovní ako napríklad Rentalcars.com. Ich výhodou je, že združujú ponuky mnohých autopožičovní a tak sa ľahšie dopracujete k cenovo výhodnému prenájmu.

Ako vyberať?

Hneď na začiatku sa musíte rozhodnúť, aké auto by ste chceli. Najmenšie autá sú zväčša najlacnejšie. Nehľaďte však len na cenu, ale aj na praktickosť. Ak budete cestovať štyria, pomestíte sa síce aj do malého auta, so štyrmi kuframi však môžete mať problém. Tiež sa zamyslite nad terénom, po ktorom budete jazdiť. Keď plánujete hľadať napríklad odľahlejšie pláže po poľných cestách, vyberte si auto s vyšším podvozkom.

Pri preberaní auta buďte pripravení, že nemusíte dostať presne tú značku, ktorú ste si vybrali. V podstate ide často skôr o výber triedy ako konkrétneho auta. Ak teda rezervujete napríklad Opel Corsa, môže na vás čakať napríklad Mazda 2.

Za všetko sa platí

Cena za požičanie auta veľmi závisí od krajiny aj konkrétnej autopožičovne – prvý deň stojí orientačne okolo 50 eur. Takmer vždy však platí, že prvý deň je najdrahší a rozdiely medzi jedným a dvomi či tromi dňami sú takmer zanedbateľné. Keď za jeden deň zaplatíte napríklad 50 eur, za tri dni to môže byť 65 eur a za desať dní 160 eur.

Auto poriadne prezrite

Pri preberaní auta s vami prejde pracovník autopožičovne auto a zaznačí škrabance či iné nedostatky. Takmer vždy vám tiež ponúkne možnosť pripoistiť sa a znížiť tak svoju spoluúčasť napríklad z maximálnych 1200 eur na 60 eur (sumy sú vždy rôzne, treba sa poriadne popýtať). Keďže takéto pripoistenie stojí niekoľko desiatok eur, záleží na vás, či si ho zaplatíte. Okrem toho treba rátať aj s ďalšími možnými doplatkami – napríklad za druhého vodiča, za GPS (často je však v ponuke to najlacnejšie a nie najkvalitnejšie) či za požičanie detskej sedačky.

Vrátenie je zväčša rýchle

Ideálne je, ak vraciate auto v čase otváracích hodín požičovne. Jej pracovník ho hneď skontroluje a povie vám, či je všetko v poriadku. Ak máte nočný let, možno budete musieť využiť schránku, do ktorej kľúč a papiere vhodíte a zamestnanci si ich tam ráno nájdu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #auto #cesta #požičovňa auta #požičanie