Ako sa na dovolenke v reštaurácii dobre najesť?

Ak radi cestujete na vlastnú päsť a pred all inclusive zájazdmi dávate prednosť stravovaniu v rôznych reštauráciách, hodí sa poznať pár tipov, ktoré vám s výberom tej správnej pomôžu.

29.10.2013 06:00
reštaurácia Sicília Foto: ,
Posedenie v príjemnej reštaurácii patrí k dovolenke.
debata

Stavte na lokálne pochúťky

Zabudnite na bojazlivosť a ochutnajte aspoň niečo z domácej kuchyne. Objednať si napríklad na Cypre pizzu je oproti bohatej ponuke rybích či mäsových pochúťok je škoda. Pizza síce nemusí byť zlá, ale také mezze či grilované halumi na Slovensku určite nedostanete. Preto hľadajte radšej lokálne podniky s lokálnymi dobrotami.

Zistite, čo je čo

Aby ste sa vyhli sklamaniu, spýtajte sa ešte pred návštevou reštaurácie svojho hostiteľa alebo recepčného, čo ktoré jedlo obsahuje. Ak sa totiž dostanete do ozajstného lokálneho podniku, angličtina či iný cudzí jazyk nemusí byť pre obsluhu samozrejmosť.

Hľadajte v uličkách

Hlavná promenáda plná ľudí síce tiež láka k posedeniu, lepšie a neraz aj lacnejšie reštaurácie sa však skrývajú v postranných uličkách. Nebojte sa po nich trochu pátrať.

Syry a mäsové delikatesy v sicílskej reštaurácii. Foto: el, Pravda
Sicília reštaurácia Syry a mäsové delikatesy v sicílskej reštaurácii.

Dajte na referencie

Reštauráciu vám môže opäť odporučiť napríklad recepčný, ale o mnohých si prečítate aj na internete na stránkach ako Yelp či Tripadvisor. Ľudia neraz pripoja fotografie, informácie o cenách, obsluhe a podobne. Možnosť sklamania síce nie je úplne nulová, keď však podnik ospevuje 100 príspevkov a 3 sú negatívne, môže to dosť vypovedať.

Zistite si zvyky

Napríklad v Portugalsku vám na stôl automaticky nosia chlieb, maslo, olivy či iné predjedlá. Tie nie sú zadarmo a ak ich nechcete povedzte to hneď na začiatku obsluhe. Dôležité je tiež informovať sa o veľkosti „tringeltu“ – či je v účte zahrnutý alebo nie. Ak vám chutilo a neviete, aká je primeraná suma, nechajte radšej o niečo viac – možno sa ešte do reštaurácie vrátite a tak si zabezpečíte, že vás budú vítať s úsmevom.

Nebojte sa reklamovať

To platí tak na Slovensku, ako v zahraničí. Ak vám pripravili jedlo inak, ako ste si objednali alebo vám priniesli niečo iné, hneď sa ohraďte. To isté platí pri nezrovnalostiach na účte.

debata chyba
Viac na túto tému: #zahraničie #jedlo #reštaurácia