Aké nebezpečné je lyžovanie mimo zjazdovky?

Bývalý šampión formuly 1 Michael Schumacher bojuje o život vo francúzskej nemocnici potom, čo utrpel poranenie hlavy pri páde počas lyžovania mimo upravenej zjazdovky. Aké nebezpečné také lyžovanie je? pýta sa spravodajský server BBC News.

04.01.2014 06:00
lyziar flog fotim-pre-radost bodka flog Foto:
Na každých 1000 dní strávených na svahu pripadajú zhruba dve až štyri zranenia, tvrdí doktor Mike Langran, ktorý založil internetovú stránku venovanú zraneniam na lyžiach a tomu, ako im predchádzať.
debata

Schumacher mal na hlave prilbu, čo podľa odborníkov zabránilo okamžitej smrti po náraze. Samotné lyžovanie má pri pomernom prepočte na konte podstatne menej úmrtí než cyklistika alebo plávanie, povedal BBC doktor Mike Langran, ktorý založil internetovú stránku venovanú zraneniam na lyžiach a tomu, ako im predchádzať. Čísla, ktorá cituje, uvádzajú, že počet úmrtí pri lyžovaní je priemerne 2,07 na milión ľudí.

Pri cyklistike je to 29,4 úmrtí na každý milión a pri plávaní 72,7 úmrtí. Tento pomer bol vypočítaný z celkového počtu ľudí venujúcich sa ročne danej aktivite a vydelený počtom zaznamenaných úmrtí pri jej praktizovaní.

Pokiaľ ide o zranenia, pripadajú priemerne zhruba dve až štyri na každých 1000 dní strávených na svahu, dodal Langran.

Je jazdenie mimo upravených zjazdoviek nebezpečnejšie? V tomto ohľade súhrnné štatistiky neexistujú a nie je možné zistiť, koľko ľudí mimo zjazdoviek lyžuje, uvádzajú odborníci. Pod lyžovanie mimo zjazdoviek spadá jazdenie v ktorejkoľvek oblasti, ktorá nie je vyznačená a udržovaná pre lyžiarov.

Najväčšie riziko sú lavíny

Svahy mimo zjazdoviek neupravujú snežné pluhy. Kamene, skaly, strmé svahy a zrázy nemusia byť ľahko rozpoznateľné, zvlášť pri zhoršenej viditeľnosti. Ale najväčšie riziko predstavujú lavíny. Podľa Nigela Shepherda, bezpečnostného poradcu britského Ski klubu, lavíny každý rok vo Francúzsku zabijú 24 až 26 ľudí. Zjazdovky sú obvykle chránené kontrolovanými odstrelmi a snežnými pluhmi. Avšak za oblasti mimo zjazdoviek nemajú lyžiarske areály žiadnu zodpovednosť.

Tom Robbins, redaktor cestovateľské rubriky novín Financial Times, bol pred časom neďaleko miesta v stredisku Méribel, kde sa Schumacherovi stala nehoda. Podľa neho miesto, kde Schumacher išiel mimo zjazdovku, je veľmi pozvoľný terén na dohľad od modrej, relatívne ľahkej zjazdovky. Nepustil sa teda do nejakej „naprostej divočiny“, povedal Robbins.

K poraneniu hlavy ale môže dôjsť kedykoľvek pri páde. A potom je riziko nárazu do kameňa či skaly vyššie mimo zjazdovky než na nej. Poisťovne obvykle požadujú príplatok za lyžiarske dovolenky a môžu výslovne zakazovať lyžovanie mimo vyznačených zjazdoviek, ak má byť poistné plnenie za prípadný úraz vyplatené. Alebo môžu podmieniť lyžovanie mimo zjazdovky prítomnosťou sprievodcu.

Mimo zjazdoviek je menej nehôd ako na nich

Langran si ale myslí, že ak človek zváži všetky faktory, potom pri jazde mimo zjazdovky paradoxne dochádza k menšiemu počtu zranení a nehôd. „To je možno čiastočne spôsobené tým, že väčšina lyžiarov jazdiacich mimo zjazdoviek patrí k tým skúsenejším a používa lepšie vybavenie,“ uviedol.

Prispieva k tomu aj skutočnosť, že mimo zjazdoviek je menej ľudí, s ktorými by sa mohli zraziť; zrážky na zjazdovkách sú naopak častou príčinou nehôd a tiež dôvodom, prečo sa rozšírilo používanie prilieb.

debata chyba
Viac na túto tému: #šport #zranenia #Michael Schumacher #lyžovanie mimo zjazdoviek #úmrtia #BBC News