Dovolenka autom je istejšia bez opice a energetického nápoja

Tisíce Slovákov cestujú v týchto a nasledujúcich dňoch za dovolenkami do Chorvátska či Talianska vlastným autom. Teplo, horúčava, zápchy kladú veľké nároky na šoférov. Najbližšie more je totiž minimálne sedem hodín cesty, a tí, čo sa rozhodli pre grécke, bulharské či juhotalianske more, strávia v aute 12 až 24 hodín.

10.07.2009 10:49
Diaľnica Foto:
Diaľnica
debata

Odborníci upozorňujú, že problém je nielen alkohol, ale aj energetické nápoje. „Ich krátkodobý povzbudivý účinok sa môže rýchlo zmeniť na únavu, ktorá sa končí mikrospánkom,“ uviedol Milan Anjel, riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru.

Šoféri siahajú po energetických nápojoch často práve vtedy, keď ich čaká dlhá cesta. „Nápoje v prvej fáze vodiča osviežia a dodajú mu istotu, neskôr sa telo týmto stimulom vyčerpá a prejde rýchlejšie do útlmu až mikrospánku,“ vysvetlil Milan Anjel. Podľa neho sa následne organizmus človeka chráni pred skolabovaním a má v tele akoby poistky, ktoré ho varujú pred únavou. „Nemôže ich však stále zaháňať a bičovať sa energetickými nápojmi do vysokej pozornosti,“ doplnil Anjel.

Počet nehôd zapríčinených mikrospánkom sa stále zvyšuje, aj keď ich je ťažké určiť. „Väčšinou o takej nehode nemá kto hovoriť, pretože bývajú často spojené s ťažkými následkami až smrťou,“ dodal Anjel. A vodiči sa len zriedkavo priznajú k tomu, že boli unavení alebo nevyspatí. Namiesto povzbudivých nápojov je preto podľa neho lepšie vyjsť z auta a zacvičiť si – alebo si dopriať oddych a pospať si.

Rovnako sa nedá rozpoznať človek s opicou, ktorý to na rozlúčkovej oslave pred návratom domov z dovolenky prehnal s pitím. „Takí vodiči sú však nesústredení a rozhodení. Majú oslabenú pozornosť, reagujú neskôr. Má to vplyv na techniku jazdy,“ doplnil Anjel. Policajti mu v krvi už nič nenamerajú, svojou jazdou však ohrozuje seba aj ostatných vodičov.

Počet dopravných nehôd síce v minulom roku mierne klesol, množstvo vinníkov nehôd, u ktorých policajti namerali alkohol, rastie. Vlani ich bolo viac ako tritisíc. Ak si chce byť vodič naozaj istý, že mu už v krvi nijaký alkohol nenamerajú, nemal by piť 24 hodín predtým, ako si sadne za volant.

debata chyba