Pod helénskym slnkom nájdete aj Gibraltár

Obrovské impérium vládcu morí Poseidóna. Nesmierna štedrosť boha slnka Hélia. A k tomu päťtisícročné historické dedičstvo. Výdatné slnečné lúče, krásne pláže a čistá ,,modrovlajková" morská voda. Dvetisíc ostrovov (z nich dvesto obývaných), členitá horská scenéria a v neposlednom rade úžasné kultúrne pamiatky. To všetko a ešte oveľa viac ponúka pre turistov a dovolenkárov Grécko.

29.06.2007 14:38
Santorini
Azúrové more láka turistov na ostrov Santorini.
debata

Stačí si len vybrať miesto pobytu. Kréta, Rodos, Korfu, Zakyntos, Kos sú najväčšími gréckymi ostrovnými hitmi. Široké možnosti však poskytuje aj Peloponézsky polostrov a more si možno vychutnať aj pri hlavnom meste Aténach. ,,Možno je trochu opomínaný ostrov Lefkada, kde sa nachádzajú jedny z najkrajších pláží v Grécku. Najznámejšia je Porto Katsiki, na ktorú je prístup nielen loďou, ale aj motorovým vozidlom," pridáva jeden z tipov slovenský konzul v Grécku Ivan Mánik.

Z bohatej ponuky Peloponézu odporúča Monemvasiu. ,,Nazývajú ju aj grécky Gibraltár a je to mesto vysekané v skale, s uličkami vydláždenými mramorom. Pohľad na západ slnka z miestnej taverny môže byť pre mnohých nezabudnuteľný zážitok," hovorí slovenský konzul.

Pri meste Volos v oblasti Pilio si okrem kúpania v Egejskom mori môžete vychutnať aj majestátne hory. Pre fanúšikov kožušín a kožuchov je zase akoby stvorená Kastoria na severe krajiny. ,,Ku kvalitným výrobkom sa tam dostanete za výhodné ceny," dodáva Mánik.

Rúškom  tajomna je zahalená autonómna oblasť – mníšska republika Atos (najvýchodnejší cíp polostrova Chalkidiki) s tisícročnou tradíciou, kam nesmie vkročiť ženská noha. Aj mužská tam môže len so špeciálnym povolením. Hovoríte, milé dámy, že je to diskriminácia? Nuž vidíte, ani v kolíske demokracie neexistuje absolútna rovnoprávnosť.

V poslednom období sa krajina stáva pre Slovákov jednou z najobľúbenejších dovolenkových destinácií. Počtom pobytových dní už dokonca predbehla v uplynulých dvoch rokoch ,,slovenskú" morskú jednotku Chorvátsko. Aj v súčasnosti patrí medzi najžiadanejšie miesta oddychu.

Ponáhľať sa treba pomaly

Čas je pojem relatívny. A v Grécku to platí mnohásobne. Chalará. Na toto slovo si zvyknite. Dalo by sa preložiť ako ,,pokojne, v pohode". Obdoba španielskej ,,maňány" platí  najmä v čase siesty. Medzi 15. a 17. hodinou sa v Grécku jednoducho oddychuje. Vtedy nechcite od ,,domorodcov" radšej nič.

Gréci sú temperamentný národ a dávajú to najavo aj na ulici. Vzájomné pokrikovanie šoférov za volantom okorenené živou gestikuláciou vôbec nemusí znamenať, že sa hádajú. Keď však človek z vedľajšieho auta ukáže otvorenú dlaň s piatimi prstami, nepovažujte to za priateľské gesto. ,,Na druhej strane, každý, kto tu žil, vám potvrdí, že Gréci vedia byť aj veľmi nápomocní, keď je človek v núdzi. Často siahnu do vlastného vrecka a zaplatia vám občerstvenie či taxík," zdôrazňuje slovenský konzul v Aténach Ivan Mánik.

Doprava, zvlášť v hlavnom meste, je chaotická a nebezpečná. Nerešpektovanie jazdných pruhov, nepoužívanie smeroviek, krkolomné kúsky motocyklistov preplietajúcich sa medzi autami či jazda za červenú, sú každodenným javom. Táto ,,farbosleposť" na križovatkách vyústila nedávno aj do novej legislatívnej úpravy pokút, a tak vás jazda na červenú môže stáť až 700 eur a zadržanie vodičského preukazu na 10 dní.

Nevyplatí sa ani šoférovať pod vplyvom alkoholu. Okrem pokút v rozmedzí 155,80 až 700 eur a zadržania vodičského preukazu si môžete posedieť v chládku po väčšej opitosti aj dva mesiace. Povolené rýchlosti sú obdobou tých, ktoré poznáme zo Slovenska.

Na presuny po meste sú výhodné taxíky (sú žltej farby a sú ich plné ulice), ktoré vás vyjdú lacnejšie ako na Slovensku. Stačí na ne mávnuť rukou. Nebuďte však prekvapení, keď po ceste priberie taxikár aj ďalších pasažierov s podobnou trasou ako vaša. Neporušuje tým nijaké predpisy či nariadenia.

Letoviská ponúkajú široké možnosti požičiavania aut (nižšia stredná trieda sa pohybuje od 30 eur na deň). Cena benzínu býva tesne pod hranicou jedného eura za liter. Na niektorých diaľniciach sa vyberá mýto.

AKO DO GRÉCKA

Autobusová doprava: pravidelná linka Atény – Bratislava a späť. Odchod z Atén štvrtok o 7. hodine, príchod do Bratislavy v piatok o 14. hodine. Odchod z Bratislavy v sobotu o 12.30  (Autobusová stanica Bratislava-Mlynské nivy), príchod do Atén v nedeľu o 15. hodine.
Letecká doprava: Z Bratislavy do Atén sa lieta v letnej sezóne dva razy týždenne cez Sky Europe, ďalšie možnosti sú z Viedne, Budapešti či Prahy. Z Viedne sa lieta aj do Solúna.
Lodná doprava: Z talianskych prístavov Terst, Benátky, Ancona, Bari, Brindisi do gréckych Patra a Igumenica.
Automobilová doprava: Cez Maďarsko – Srbsko – Macedónsko alebo Maďarsko – Srbsko – Albánsko alebo Maďarsko – Srbsko – Bulharsko. Vzdialenosť minimálne 1 740 km.

JE DOBRÉ VEDIEŤ

Cestovné doklady. Cestovný pas (musí byť platný v čase vstupu do krajiny aj výstupu z nej) alebo občiansky preukaz. Odporúča sa urobiť si fotokópiu cestovných dokladov.
Colné a devízové predpisy. Nôž a slzotvorný plyn klasifikuje grécka polícia ako nedovolené ozbrojovanie.
Zdravotná starostlivosť. Na Európsky zdravotný preukaz sa poskytuje zdravotná starostlivosť iba v štátnych zariadeniach, odporúča sa pripoistenie v súkromnej poisťovni
Ako postupovať v prípade krádeže.  Stratu či odcudzenie dokladov bezpodmienečne hlásiť gréckej polícii a vyžiadať si písomné potvrdenie o oznámení udalosti.
Slovenské zastupiteľstvo: Veľvyslanectvo SR v Aténach: Paleo Psychico, Georgiou Seferi 4,  telefón: 0030 210 677 1980, mobilný – stála pohotovostná služba v prípade núdze a ohrozenia života:  0030 6932 408 028

OCHUTNAJTE

JEDLÁ:
Mussaka (druh lasagne, nákyp z baklažánov a mletého mäsa)
Suvlaki (pečené kúsky jahňaciny či bravčoviny na ražni)
Dolmades (viničný list plnený mäsom a ryžou)
Feta (kozí a ovčí syr)
Taramosalata (ružová paštéta z ikier s citrónovou šťavou)
Baklava (dezert z medového lístkového cesta, vanilky a mandlí)

NÁPOJE:
(zlatisté, po mede chutiace grécke brandy)
Ouzo (destilát s chuťou anízu)

NÚDZOVÉ TELEFÓNNE ČÍSLA

Prvá pomoc: 166
Informácie o pohotovosti (nemocnice a lekárne): 1434
Dopravná polícia: 100
Požiarnici: 199
Turistická polícia: 171
Prístavná polícia: 108
Informácie o dopravných spojeniach: 1440
Informácie o telefónnych číslach: 11888
Cestná služba (zahraničným motoristom): 104

debata chyba