Česká republika je srdce Európy

Česko je krajina v strednej Európe, ktorá patrí k turisticky atraktívným miestam starého kontinentu. Tvoria ju tri historické krajiny - Čechy, Morava a Sliezsko. Na Moravu a české Sliezsko zasahujú horstvá Karpát.

07.07.2005 16:46 , aktualizované: 08.07.2005 07:46
debata

Pričom väčšinu krajiny pokrýva Český masív, respektíve Česká vysočina. Krajina ponúka  horské zákutia, vynikajúce možnosti cyklistiky, agroturistiky, vodáctva a najmä rôzne kultúrno-historické pamiatky. Nielen to, ale aj viacero vodných plôch vhodných na kúpanie (vodné nádrže, štrkoviská, rieky a väčšie potoky, kúpaliská) a ozdravovacie pobyty v kúpeľoch. Česká republika je súčasťou Európskej únie, preto pri jej návšteve vám stačí občiansky preukaz.

Podnebie a pobyt

Najvhodnejším obdobím pre návštevu  sú mesiace jún až september, ktoré sú výborné pre horskú turistiku. Vtedy sa dá v tieni malebných hôr stráviť príjemná dovolenka. Ostatné mesiace sú vhodné najmä na spoznávanie pamätihodností. V Česku dominuje oceánske podnebie, ktoré je výrazne ovplyvňované kontinentálnym podnebím z východu. Zimy sú na území Čiech relatívne mierne s dostatočným množstvom zrážok.

Obchodné možnosti

V krajine zatiaľ platí miestna mena česká koruna, ale od roku 2010 by mala platiť mena Európskej únie – euro. Vo viacerých zmenárňach, bankách a poštách sa dajú bez problémov zameniť  doláre,  eurá, slovenské koruny, švajčiarske franky a iné meny za české koruny. V Čechách sa stretnete s množstvom obchodov so suvenírmi a propagačnými knihami. V krajine sa vydáva na počet obyvateľov veľké množstvo kníh, čo sa odzrkadľuje aj v počte knihkupectiev a antikvariátov. Ceny potravín sa pohybujú v nižších  reláciách oproti väčšine štátov EÚ.

Zdravotná starostlivosť

 Do Čiech netreba žiadne špeciálne očkovanie. Vyskytujú sa tam podobné ochorenia ako v EÚ, preto v mnohých prípadoch zaberú lieky z ktoréjkoľvek krajiny EÚ. Pri návšteve lekára, ak máte všetky záležitosti vybavené vo vašej zdravotnej poistovni na Slovensku, neplatíte žiadne peniaze. Pre cudzincov najmä mimo EÚ je výhodné sa pripoistiť.

Turistické centrá

Absolútne najčastejším cieľom návštevy je  metropola krajiny Praha, ktorá je centrom spoločenského, cirkevného, kultúrneho, náboženského a športového diania. Praha patrí medzi turisticky najatraktívnejšie veľkomestá Európy. Ďalej je to Kutná Hora, Plzeň, České Budějovice, Český Krumlov, Brno, Znojmo, Olomouc, Pardubice, Hradec Králové, Trutnov, Domažlice, Tábor, Písek aťd.  Česko je známe značným výskytom zámkov, hradov a ich zrúcanín, ktoré sa buď týčia v historických jadrách miest, alebo sú situovné v atraktívnom horskom a riečnom prostredí. Ide najmä o Karlštejn, Konopište, Buchlov, Bítov, Krivoklát, zámok Hluboká. Turisticky atraktívne sú aj viaceré pohoria – Krkonoše s najväčšou horou Snežkou, Šumava, Jizerské hory, Český les, Českomoravská vrchovina (ktorá je najväčším krajinným útvarom) Jeseníky, Moravské Beksydy.

 Vyznávači kúpeľného pohodlia si môžu oddýchnúť v Karlových Varoch (kúpele), v Mariánskych Lázňach, Františkových Lázňach, Poděbradoch, Luhačoviciach, Tepliciachch nad Bečvou aťd. Pokiaľ ide o vodáctvo, výhodné podmienky poskytujú Sázava, Vltava, Labe, Svratka, aťd.

debata chyba