Ďalšia európska krajina od apríla povolí rekreačné užívanie marihuany

Marihuana sa získava z konope. Najmä vďaka psychoaktívnej látke THC (tetrahydrocannabinol) má marihuana analgetické účinky, pomáha napríklad ľuďom s roztrúsenou sklerózou zmierňovať svalové napätie a tras a osobám s Tourettovým syndrómom znižuje frekvenciu tikov. Uľavuje aj ľuďom po chemoterapii väčšou chuťou do jedla a znížením pocitu nevoľnosti.

26.02.2024 08:00
marihuana, drogy Foto:
Marihuana. Ilustračné foto.
debata

Nemecko sa teraz stane 9. krajinou, kde je rekreačné užívanie marihuany legálne.

Na medzinárodnej úrovni bol obchod s marihuanou a hašišom prvýkrát obmedzený revíziou Medzinárodnej konvencie o ópiu z roku 1925 (platná od roku 1928). Sprísnenie priniesla Jednotná konvencia o omamných látkach z roku 1961 (účinná od roku 1975).

Holandské coffee shopy lákajú turistov

V roku 1976 Holandsko legalizovalo držanie malého množstva marihuany, čím umožnilo zrod slávnych coffee shopov – kaviarní, v ktorých sa dajú legálne kúpiť v malom množstve ľahké drogy. Do Holandska to prilákalo okrem iného množstvo turistov. Predaj a pestovanie konope vo veľkom je ale v krajine stále nelegálne.

Koncom minulého roka v Holandsku začal pokusný projekt s legalizáciou spotreby a výroby marihuany. Výroba tejto látky a jej predaj bol povolený v dvoch mestách na juhu krajiny a projekt by sa časom mal rozšíriť aj do ďalších oblastí. Cieľom štúdie je zistiť, aké dopady má legalizácia marihuany na zdravie a kriminalitu.

arabská káva, pochutina Čítajte viac 70 % kávy a 30 % marihuany - recept na zakázaný nápoj, ktorý môže stáť život

Marihuana je teraz legálna v 8 štátoch

Rekreačné užívanie marihuany je legálne v ôsmich krajinách sveta – Uruguaji, Kanade, JAR, Mexiku, Thajsku, na Malte, v Luxembursku a Gruzínsku.

Deviatou krajinou sa stane od 1. apríla Nemecko. Poslanci Spolkového snemu aj napriek odporu opozičnej konzervatívnej únie CDU/CSU schválili možnosť mať doma až 50 gramov tejto drogy a pestovať pre svoju potrebu najviac tri rastliny.

Vzniknúť môžu aj pestovateľské kluby, ktoré pre svojich členov môžu mesačne produkovať 25 kilogramov konope.

Komerčný predaj na rekreačné užívanie je legálny v Kanade, Thajsku a Uruguaji.

V Spojených štátoch je na federálnej úrovni marihuana ilegálne. Užívanie marihuany na rekreačné účely bolo doteraz povolené v 24 štátoch, dvoch teritóriách a vo washingtonskom federálnom dištrikte.

V Austrálii je na federálnej úrovni rekreačné užívanie marihuany tiež nelegálne, povolené ale bolo v Teritóriu hlavného mesta Austrálie.

Prvý na svete

V roku 2013 povolil Uruguaj ako prvá krajina sveta pestovanie, užívanie aj predaj marihuany. Zákon nadobudol platnosť 6. mája 2014. V júli 2017 sa v krajine začal voľný predaj marihuany v lekárňach pod štátnym dozorom.

Prvou krajinou zo skupiny vyspelých štátov G7, ktorá povoľuje úplnú spotrebu a výrobu konope, sa v októbri 2018 stala Kanada. Kanaďania si môžu zakúpiť marihuanu v obchodoch alebo si ju objednať cez internet od výrobcov s príslušnou licenciou.

V júli 2018 ústavný súd v Gruzínsku označil všetok postih za užívanie marihuany aj bez lekárskeho predpisu za protiústavný, čím fakticky legalizoval rekreačné fajčenie drogy. Predaj a držanie marihuany vo väčšom množstve ale v krajine zostáva naďalej trestným činom.

Užívanie a pestovanie marihuany pre vlastnú potrebu a v súkromí zlegalizoval v septembri 2018 aj ústavný súd v Juhoafrickej republike.

V decembri 2021 sa Malta stala prvou európskou krajinou, ktorá do svojej legislatívy včlenila legalizáciu pestovania a užívania marihuany pre vlastnú potrebu a rekreačné účely.

Amsterdam, Holandsko, kanál, mesto, čln, loďka, Čítajte viac Kilometer štvorcový mizérie: Amsterdam ohlásil zákaz fajčenia marihuany v uliciach štvrte červených lampášov nepouz, amsterdam, kampaň Čítajte viac Turisti, choďte domov!, kričia videá. Obľúbená európska metropola spustila drsnú kampaň
debata chyba