Staré mesto Jeruzalema sa úplne zmenilo, turisti nechodia, domáci zúfalo čakajú, čo príde

Za viac ako 100 dní od začiatku vojny v Pásme Gazy nenavštívil starožitníctvo Rámího Nábulsího skoro žiadny zákazník. Napriek tomu predajca každý deň prechádza dláždenými uličkami jeruzalemského Starého mesta, aby svoj obchodík otvoril, píše agentúra Reuters.

18.02.2024 06:00
Jeruzalem, Izrael, Skalný dóm Foto:
Skalný dóm je islamská svätyňa v centre Chrámovej hory v Jeruzaleme, ktorú moslimovia nazývajú Vznešená a ušľachtilá svätyňa, Židia a kresťania Chrámová hora. Skalný dóm je asi najznámejšou pamiatkou Jeruzalema.
debata

V hradbami obohnanom jeruzalemskom Starom meste sa nachádzajú posvätné miesta judaizmu, kresťanstva a islamu. Bežne býva plné veriacich a turistov z celého sveta. To sa však zmenilo so začiatkom vojny v Pásme Gazy.

„Je to tu ako na púšti,“ hovorí Nábulsí, Palestínčan žijúci v Starom meste vo východnom Jeruzaleme. „Jeruzalem mal byť mestom radosti,“ povedal. „Teraz, keď sa prechádzate mestom, aj múry plačú,“ dodal.

Od začiatku vojny v Pásme Gazy podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva ovládaného Hamasom zahynulo okolo 25 700 Palestín­čanov.

Izrael vojnu začal v reakcii na rozsiahly teroristický útok Hamasu na Izrael, pri ktorom 7. októbra prišlo o život 1200 ľudí a ďalších 253 ich palestínski ozbrojenci uniesli ako rukojemníkov.

Izraelské úrady odvtedy zintenzívnili bezpečnostné kontroly v okolí Starého mesta kvôli obavám z rozšírenia nepokojov, najmä v okolí najznámejších svätých miest.

Bazilika narodenia v Betleheme Čítajte viac 'Správny' Betlehem podľa archeológov leží na severe Izraela

Turistov však ubudlo v celom Izraeli. Prevádzka na medzinárodnom Ben Gurionovom letisku sa medziročne v novembri znížila o 78 percent a 71 percent v decembri, vyplýva z údajov izraelského úradu pre civilné letectvo.

V Betleheme, na okupovanom Západnom brehu Jordánu, prevádzkovatelia hotelov a ďalších podnikov tvrdia, že uplynulá vianočná sezóna bola pre nich najhoršia v histórii.

Bránami jeruzalemského Starého mesta denne prechádzali židia, moslimovia a kresťania, aby sa pomodlili a nakúpili.

Teraz sú mnohé z obchodov zatvorené, pretože prevádzkovatelia radšej šetria náklady, hovorí Nábulsí, ktorý je klenotník. Jeho obchod síce zostal otvorený, ale skoro nikto tam nechodí. Sedí preto vonku, číta si noviny, kŕmi mačky zo susedstva, oprašuje drevené regály a čaká na zákazníkov.

NEPOUZ, Joel Razvozov, Izrael, reklama Čítajte viac Tak sa to robí! Minister láka turistov vo videu ako James Bond. Tá podoba je neskutočná
debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #vojna #jeruzalem