Top 5 miest na výlety v Česku: Mesto obrov, protiepidemická kaplnka, kastelán-optik

Gabriela Sabová, Pravda | 05.07.2022 07:00
Česká príroda ponúka mnohé nečakané miesta, kam sa oplatí vyjsť na výlet. Tu je niekoľko unikátnych skalných atrakcií, ktoré vyzerajú ako z inej planéty či z fantastickej rozprávky.

Skalná kaplnka sv. Ignáca

Takmer až pri nemeckých hraniciach, pri obci Všemily pri Jetřichoviciach v Českom Švajčiarsku, nájdete ojedinelú kaplnku, ktorá na prvý pohľad môže pripomínať bunker. V roku 1760 ju vytesali do obrovskej pieskovcovej skaly. Naproti kaplnke sú pieskovcové božie muky.

Meno pracovitého a húževnatého robotníka sa nikde neuzvádza, záznamy o ňom hovoria len to, že sa odsťahoval do Studeného. Kroniky prezradili aj to, že sa o ňu vtedy nikto z miestnych nechcel starať, pretože kvôli vlhkému prostrediu v nej čoskoro všetko zhnije.

História kaplnky sa spája aj s epidémiou kiahní, ktorá vo Všemiloch prepukla na jar roku 1810. V matrike obcí Všemily a Srbská Kamenica zaznamenal farár dohromady 26 úmrtí na túto chorobu, umierani najmä deti. Ku kiahňam sa pridala ešte aj dyzentéria, ktorá zasa ohrozovala starších.

Srbskokamenický kňaz Ignaz Clar sa preto v súžení obrátil k Bohu a prosil ho o pomoc. V deň svojho krstného patróna sv. Ignáca z Loyoly, teda 31. júla, usporiadal ku kaplnke prosebnú procesiu.

A vtedy sa stal takmer zázrak – poslednou obeťou epidémie bola štyridsaťosemročná Veronika Füllerová, ktorá zomrela ešte 6. septembra. Potom však už epidémia ustúpila a ľudia si vydýchli.

Sviatok sv. Ignáca sa odvtedy stal pre miestnych dňom vďakyvzdania a vďačnosti za Ignácov príhovor. Dnes je kaplnka Je chránená ako kultúrna pamiatka Českej republiky, pod patronát si ju vzali chalupári z okolia a je obľúbeným miestom turistov.

Banská Štiavnica Čítajte viac Šesť zastavení na najkrajších slovenských kalváriách: Takéto tajomstvá ukrývajú
práca, zamestnanie, pílenie, drevo, robotník Čítajte viac Ktorá krajina má najkratší pracovný týždeň? Slováci pracujú skoro o 10 hodín týždenne viac

Mariina vyhliadka

Najznámejšia z Jetrichovických vyhliadok v Českom Švajčiarku je Máriina vyhliadka (428 m n. m.). Rozhľadňa je zasadená na gigantickej skale a ponúka úchvatné výhľady na Jeřichovické skaly a zvlnenú krajinu Českého Švajčiarska.

Tri pieskovcové hroty, z ktorých prostredný je vo výške 247 metrov, sa predtým volali Veľký Ostrý, dnes majú meno Máriina skala. Skalnatý vrcholok sa premenoval podľa manželky majiteľa panstva, kňažnej Márie Anny Kinskej v roku 1856, z iniciatívy jej manžela Ferdinanda Kinského.

Skala v minulosti slúžila ako strážne miesto protipožiarnej hliadky v kraji. Na výhľadovej ploche je umiestnený romantický drevený altánok, ktorý ponúka panoramatický výhľad do okolia, na lesy, skaly a kopce – Ružovský vrch, Vilemíninu stenu, Jetřichovice, Studenec.

Altánok už nie je pôvodný, starý vyhorel kvôli nedbalosti turistov v roku 2005. Návštevníci si tu chodia vychutnať najmä zlatisté západy slnka a ranné opary, keď z lenivo sa prelievajúcej hmly trčia len vrcholky kopcov.

hrad Korlátko, zrúcanina Čítajte viac VIDEO: Prečo má Korlátsky hrad ďalších 12 mien? Čo vidieť z rozhľadne Rozbehy?
hrad Korlátko, zrúcanina Čítajte viac KVÍZ: Hrady Slovenska a Čiech - spoznáte ich podľa fotky a popisu?

Hrad Dívčí Kámen

Monumentálna romantická zrúcanina usadená v prekrásnej prírode na skalnatom vrchu v nadmorskej výške 470 metrov, ktorý z troch strán obteká Kremžský potok pri jeho sútoku s Vltavou. Nachádza sa medzi mestami České Budějovice a Český Krumlov.

Hrad založil rod Rožmberkov v roku 1349, páni na ňom žili do začiatku 16. storočia. Po 500 rokoch opustenia prešiel do vlastníctva obce Kremža.

Dívčí Kámen je dnes jednou z najrozsiahlejších a najlepšie zachovaných stredovekých pamiatok v Českej republike.

Vzhľadom na spojenie skalného útvaru, meandrujúcich vodných tokov i zásahu človeka je táto oblasť veľmi pestrá z botanického i zoologického hľadiska. Preto je oblasť hradu prírodnou rezerváciou, ktorá je zároveň súčasťou CHKO Blanský les.

Zaujímavé zážitky ponúka aj neďaleké keltské oppidum, ktoré je vďaka svojmu významu a veľkosti európskym unikátom.

hrad Korlátko, zrúcanina Čítajte viac KVÍZ: Hrady Slovenska a Čiech - spoznáte ich podľa fotky a popisu?
zámok Buchlovice Čítajte viac Buchlov má múmiu, v Buchloviciach sa písali dejiny a v Modrej je tunel pod jazerom

Adršpašsko-teplické skaly a ich brána

Adršpašsko-teplické skaly sú národnou prírodnou rezerváciou v Broumovskej vrchovine. Chránené sú od roku 1933.

Nachádza sa tu najväčší eróziou vytvorený pieskovcový skalný komplex v Česku, volá sa aj svet skalných labyrintov. Pieskovce sedimentovali koncom geologického obdobia kriedy v tektonickej zníženine v rámci Českého masívu.

Čarovným miestom je najmä Gotická branka, ktorá sa v skalnom meste objavila už v roku 1839. Vtedy ju tu nechal postaviť Ľudovít Karel Nádherný, spolu so sieťou turistických chodníkov, mostov, lávok a schodísk.

Na mieste, kde sa bránka nachádza, bol pôvodný vstup do skál.

Turistický okruh skalným mestom je dlhý približne 3,5 kilometra, prejdete ho za 3 hodiny. Jeho zdolanie nie je príliš náročné, a preto je to vhodný výlet aj pre rodiny s malými deťmi.

Pri prechádzkou skalným mestom narazíte takmer na každom kroku na skalu, ktorá dostala vďaka svojmu tvaru nejaké meno.

Medzi najznámejšie skaly Adršpašského skalného mesta patrí Homole cukru, ktorá stojí na špičke, takže sa človeku zdá, že musí každú chvíľu spadnúť, a preto ju predovšetkým deti pre istotu podopierajú klúčikmi.

Ďalšími známymi útvarmi sú napr. Džbán, ktorého ucho Vám možno bude svojim tvarom pripomínať delfína alebo Milenci, najvyššie súskalie v celom skalnom meste. Sú tu aj Dvojčatá v perinke, Rukavice, Orlie hniezdo či Krakonošov a Leňoška.

Alabama, kostol, chrám, okno, vitráž Čítajte viac Najmenej religiózne národy Európy? Česi, Dáni a Estónci. Slovákov verí 29 %

Skalný hrad Sloup

Toto unikátne skalné dielo jemne pripomína grécku Meteoru, kláštory postavené na vysokých vrchoch.

Skalný hrad Sloup z 13. storočia je zaniknutý skalný hrad na juhozápadnom okraji obce Stĺp v Čechách v okrese Česká Lípa v Libereckom kraji. Pozostatky hradu a mladšie úpravy miesta z doby baroka sú chránené ako kultúrna pamiatka.

Je to zrejme najväčší a najkrajší český skalný hrad, týčil sa na pieskovcovej skale vysokej 35 metrov. Dnes z celého hradu zostali do dnešných dní zachované len zvyšky niektorých priestorov a budov.

Prevažnú časť prehliadkového areálu predstavujú bývalé pustovne, skalný kostol, ambit, kaplnka, terasy a ďalšie objekty, ktoré tu boli umelo vytvorené v dobe baroka. Na hrade je umiestnená aj jedna zaujímavá socha pustovníka Samuela Gornera, ktorý sa na na hrade usadil v 18. storočí a vyrábal pre miestnych šošovky a okuliare.

Nitra, Nitriansky hrad Čítajte viac Najväčšie hrady na Slovensku: Viete, ktoré to sú? Spišský medzi nimi nie je!

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ