Leto je mŕtve? Nech žije leto! Tento ostrov má jednu z najdlhších plážových sezón v Európe

Gabriela Sabová | 21.09.2022 06:00
Túžite po slnečných lúčoch, aj keď doma už bude vládnuť sychravý začiatok jesene a nemáte pritom chuť cestovať na opačný koniec zemegule? Skvelá správa je, že tento ostrov, vzdialený od Slovenska len okolo 2500 kilometrov alebo okolo troch hodín letu, ponúka dlhočizné a teplé leto a možnosť užiť si dovolenku pri mori aj v čase, keď už ostatné letoviská dávno zložili slnečníky.
Pôvodný turecký hostinec Büyük Han.
Turecký zmrzlinár.
+29Ulice tureckej časti Nikózie.

Medený ostrov, ktorý si svoju prezývku vyslúžil podľa kovu, ktorý sa tu kedysi ťažil, totiž ponúka 300 dní slnka počas roka; niektoré zdroje dokonca uvádzajú 340 slnečných dní. Vitajte na Cypre.

Jeden z najväčších ostrovov v Stredozemnom mori, sa volá aj ostrovom lásky – podľa legendy práve tu vystúpila z mora bohyňa Afrodita – a je pravdepodobné, že do ostrova sa zamilujete aj vy.

Hoci v lete teploty vystupujú k štyridsiatkam, smerom k októbru sa motajú okolo alebo tesne pod tridsiatimi, čo je veľmi príjemné, najmä v spojení s jemným vánkom.

More má pritom aj v októbri okolo 25 stupňov, takže Cyprus má ideálne podmienky na plážový oddych až do novembra. Bonusom sú nepreľudnené pobrežia a mestá.

Tenerife, pláž, more, leto, dovolenka, cestovanie, slnečníky, rezort, Playa de Las Americas, Kanárske ostrovy Čítajte viac Budú sa prepisovať atlasy: 15 známych ostrovov, ktoré zmiznú už počas vášho života

Ostrov ponúka pre každého niečo – od pláží, ktoré susedia s veľkými letoviskami, až po nedotknuté piesočnaté úseky, kde je viac morských korytnačiek ako ľudí.

Tu sú top miesta, ktoré musíte na tomto čarovnom ostrove navštíviť, hoci aj túto jeseň:

Pláž Nissi, Ayia Napa

Nissi sa nachádza na ostrovčeku hneď pri pobreží a je jednou z najobľúbenejších pláží v preslávenom letovisku Ayia Napa.

Práškový piesok sa tu tiahne viac ako 500 metrov, voda má trblietavo modrú farbu. Bonus? Na jeseň budete mať tento kúsok cyperského raja takmer iba pre seba.

Bazén hotela Nissi Blue na Cypre, rezort Ayia...
Turisti na populárnej cyperskej pláži "Nissi...
+2Slávna cyperská pláž Nissi Beach.

Pláž Mackenzie, Larnaca

To, čo môže larnackej Mackenzie Beach na prvý pohľad chýbať, vynahradí inými pozitívami.

Napríklad svojou skvelou polohou: nachádza sa totiž len 5 minút jazdy od medzinárodného letiska v Larnake. Dalo by sa povedať, že sa vlastne nachádza na konci pristávacej dráhy. Vďaka svojej lokácii je to tiež ideálne miesto na posledné kúpanie pred odletom. Práve nad zálivom Larnaca vznikajú ikonické snímky obrovských strojov letiacich priamo ponad hlavy dovolenkárov.

Piesok na tejto pláži je jemný a vhodný pre rodiny.

NEPOUZ, Blogerka Marika, Zanzibar Čítajte viac Mama blogerka: S deťmi okolo sveta? Dobre naplánovaná exotika vyjde rovnako ako rezort all inclusive

Pláž Konnos a záliv Fig Tree, Protaras

Konnos, ktorý sa nachádza na severnom okraji národného lesoparku Cape Greco, má o niečo rustikálnejší ráz ako ostatné pláže v okolí Ayia Napa.

Nádherná tyrkysová voda obmýva pomerne úzku pláž a vysoké útesy. A hoci je aj táto čast Cypru počas leta veľmi rušná, koncom sezóny Konnos pôsobí ako súkromný rezort, ktorý ste si kúpili len pre seba.

Celá severná časť ostrova sa pýši zlatistým pieskom a Figová zátoka (dostala meno podľa týchto stromov, ktoré tu poskytujú príjemný chládok) sa považuje za jednu z najlepších pláží v Európe a podobne ako mnohé iné na Cypre bola ocenená modrou vlajkou za čistotu a udržateľnosť.

Pláž Governor's

Táto známa pláž, ktorá sa rozprestiera na hranici medzi Larnacou a Limassolom, nemá najromantickejší názov, no je ťažké si ju nezamilovať.

Má dve časti: úsek tmavého piesku, ku ktorému sa dostanete po schodisku, a časť Kalymnos asi 200 metrov na západ, kde kriedovo biele skalné útvary poskytujú zvodnú kulisu pokojnému modrému moru.

Taliansko, Rím, kostol, chrám, Kostol Panny Márie loretánskej Čítajte viac Paríž je hnusný, Benátky plné prostitútok. Čo o mestách povedali 'turisti' v 18. storočí?

Pláž Kourion a záliv Episkopi

Pláže sa nachádzajú západne od rušného prístavného mesta Limassol a obe ponúkajú očarujúce prírodné prostredie.

Pláž Kourion sa nachádza priamo pod starobylým miestom Kourion a jeho starobylým amfiteátrom, ktorý je veľkolepo zasadený na útese. Práve táto stavba bola vyobrazená na starých cyperských librách.

Záliv Episkopi, nazývaný tiež Pláž Zapalo, sa opiera o ešte strmšie vápencové útesy a voda je tu skutočne nádherná.

Pláž Pissouri

Táto pláž ocenená modrou vlajkou sa nachádza južne od diaľnice A6 asi v polovici medzi Limassolom a Petrou tou Romiou (Afroditiným kameňom).

Je to pre zmenu kamienková pláž, obmýva ju pokojná voda a je ohraničená útesmi, ktoré dodávajú tomuto miestu magickú atmosféru.

Pokojná rovnomenná dedinka Pissouri má aj niekoľko pekných taverien s výhľadom na more.

more, pláž Čítajte viac Tri chorvátske pláže sa zaradili medzi najkrajšie v celej Európe. Tu ich nájdete

Petra tou Romiou

Narodila sa Afrodita naozaj na Cypre? Vraj nie, iná legenda hovorí, že pravdepodobne to v skutočnosti bolo na gréckom ostrove Kythera, ale na Cypre sa vyplavila na breh. A bolo to práve na Petra tou Romiou, čo je v podstate obrovská skala na izolovanom, ale ľahko dostupnom úseku ostrova, na západnom pobreží Cypru.

Pláže na oboch stranách skaly sú čisto prírodné a nie sú tam plavčíci, navyše sú tu vodné prúdy trochu nepredvídateľné, takže pri kúpaní osamote je na mieste opatrnosť.

Pláž Lara

Polostrov Akamas sa nachádza na „ďalekom západe“ Cypru, severne od Pafosu, a je známy svojou nedotknutosťou a biodiverzitou.

Pláže sú tu preto v „pôvodnom stave“. Príkladom je pláž Lara, ktorá je dôležitým miestom pre hniezdenie morských korytnačiek.

Je to tiež veľmi krásne miesto na pokojné kúpanie, ďaleko od turistického ruchu.

stĺpy, most, večer Čítajte viac Krajina, kde nič nie je nemožné, otvára visutý most, ktorý popiera zákony fyziky

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ