Dubaj je svetovo najobľúbenejšou destináciou. Chcete ho vidieť? Spiatočná letenka vyjde na menej ako 150 eur

Pelikán | 23.02.2023 06:15
NEPOUZ, Dubaj Foto:
Dubaj je svetovo najobľúbenejšou destináciou.
Dubaj je aj tretí rok od začiatku pandémie top exotickou destináciou slovenských dovolenkárov a už druhý rok po sebe top globálnou destináciou celého sveta. Lákadlom sú okrem nekonečného zoznamu atrakcií najmä nízke ceny leteniek, ale aj luxusných hotelov.

Dubaj bol tento rok korunovaný najobľúbenejšou globálnou destináciou podľa Tripadvisor Traveler’s Choice Awards. Dubaj získal ocenenie Best Destination druhý rok po sebe, a to z celkových dvoch ročníkov ocenenia – víťazov si volia milióny cestovateľov z celého sveta, ktorí na platforme Tripadvisor nechávajú svoje recenzie.

Práve Dubaj chce svoju ekonomiku a celkovo priemysel postupne preorientovať primárne smerom k turizmu, čo je jednou z vízii šejka Mohammeda bin Rashida Al Maktoum, predsedu vlády Spojených arabskách emirátov a panovníka Dubaja.

Napriek narastajúcej konkurencii na Arabskom polostrove sa mu v tom naďalej darí a Dubaj si celosvetovo drží status top destinácie.

Rok 2023 začala ráznym krokom – zrušenou bola napríklad 30 percentná daň z alkoholu či tiež poplatok za licenciu na nákup alkoholu v nákupných a turistických centrách. Aj tento krok bol odôvodnený podporou turizmu.

AKCIOVÉ LETENKY DO EMIRÁTOV

Zimný Jadran

Obľúbenosť Dubaja pritom ukazujú aj dáta slovenskej cestovnej kancelárie Pelikán – tie ukazujú, že Dubaj si naďalej drží pomyselné pomenovanie zimný Jadran Slovákov a v zimnej sezóne 2022/2023 ide o najobľúbenejšiu exotickú destináciu.

Favoritom slovenských dovolenkárov sa stala destinácia najmä vďaka výhodným leteckým spojeniam – ešte v roku 2021 začal do Dubaja lietať priamo nízkonákladový dopravca Wizz Air z budapeštianskeho, ale aj viedenského letiska. Dnes s maďarskými aerolinkami smeruje do Dubaja 60 percent všetkých cestovateľov, zhruba 30 percent si však naďalej vyberá prémiového domáceho dopravcu Emirates – ukazujú dáta Pelikána.

Emirates tak do Dubaja z viedenského letiska od januára 2023 smerujú vo frekvencii dvoch letov denne, a to práve z dôvodu vysokého záujmu.

Dubaj je dnes celoročnou destináciou. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Dubaj Dubaj je dnes celoročnou destináciou.

Luxus za málo

Dubaj je jednou z destinácií, v ktorej každoročne pribudne najviac nových hotelov, medzi nimi aj tie najluxusnejšie na svete. Len začiatkom roka 2023 otvoril svoje brány najluxusnejší päťhviezdičkový hotel Atlantis The Royal – má k dispozícii napríklad viac ako 90 bazénov či najväčšiu súkromnú pláž v Dubaji o dĺžke viac ako dvoch kilometrov.

Emirát ponúka niekoľko typov hotelov – plážové či mestské, lacné alebo luxusné. Na výber tak má každý typ dovolenkára s akýmkoľvek dovolenkovým rozpočtom. Najvýhodnejšie cenovky hotelov v Dubaji sa momentálne začínajú na sume od 29 eur na noc. Luxusné štvorhviezdičkové hotely s výbornou lokalitou sa začínajú momentálne na sume od 40 eur na noc, v cene aj s raňajkami.

Umelovybudovaný ostrov The Palm je prehliadkou... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Dubaj Umelovybudovaný ostrov The Palm je prehliadkou tých najlepších plážových hotelov Dubaja.

V Dubaji je teplo po celý rok, takže je ideálnou destináciou na oddych pri mori. V lete teploty stúpajú do extrémnych výšok, avšak ceny luxusných hotelov sú práve vtedy najviac zmrazené a tým pádom aj dostupnejšie.

Dubaj je destináciou, ktorej okrem nových hotelov každoročne pribudne aj najviac nových atrakcií, vďaka čomu vie aj vracajúcim sa dovolenkárom ponúknuť vždy niečo nové – vo väčšine práve svetových rekordov.

V roku 2021 to boli napríklad najväčšie vyhliadkové koleso na svete Ain Dubai či najvyšší infinity pool v novootvorenom hoteli Address Beach Resort. V minulom roku sa k nim pridala najkrajšia budova sveta v podobe Múzea budúcnosti.

Najväčšie vyhliadková koleso Ain Dubai na... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Dubaj Najväčšie vyhliadková koleso Ain Dubai na ostrove Bluewaters - Dubaj.
Dubaj, Spojené arabské emiráty
Na zoznam dubajských naj sa pridalo Múzeum...
+4Dubaj a Abu Dhabi sa stali celoročnými...
NEPOUZ, Malorka, Španielsko, leto, pláž, dovolenka, more, cestovanie Čítajte viac Aké budú top letné destinácie Slovákov? Tu sú najobľúbenejšie letenky k moru NEPOUZ, Mexiko, Cancún, pláž, exotika, dovolenka, cestovanie Čítajte viac Mexiko či Dominikánska? Karibik láka na lacný all inclusive a predpandemické ceny leteniek Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum Čítajte viac Citybreak od 20 eur: Londýn, Barcelona, Rím... Toto sú najpredávanejšie destinácie slovenských cestovateľov