7 najkrajších megalavičiek na Slovensku: Sú magnetom na turistov, no trend má aj ostrých kritikov

Slovensko nie je len o pôsobivých prírodných scenériách a historických pamiatkach. Naša krajina skrýva aj niekoľko impozantných megalavíc, ktoré pútajú pozornosť turistov.

28.11.2023 06:00
debata

Pre tých, ktorí milujú originálne zážitky, sme vybrali niekoľko z najväčších lavíc, ktoré sú nielen pohodlné, ale aj skvelým miestom na fotografiu do albumu spomienok.

Obria lavička Oravská Polhora

Gigantická lavica v Oravskej Polhore v lokalite Slaná voda je výnimočná v tom, že je taká vysoká, že na ňu musíte vyliezť po rebríku. Lavička sa nachádza hneď pri parkovisku, takže žiadna veľká túra nehrozí, a ponúka krásny výhľad na Babiu horu.

Lavica zaľúbených na Skalitom

Kysuce sú miestom mnohých prírodných krás a jednou z atrackií je aj najväčšia drevená lavička na Slovensku s rozmermi 5,3 × 3 metre. Nachádza sa na vrchole kopca Trojak – Kykuľa vo výške 845 m n. m. a nesie posolstvo Pravá láska trvá večne. Je umiestnená tak, aby každý z jej prvkov na pohľad či foto záber smeroval na obec Skalité.

Lavica pri Skýcove

Ďalšiu megalavičku nájdete za obcou Skýcov v areáli bývalých Vápeníc. Je vysoká, no schodíky na ňu nevedú, a tak je potrebné mať so sebou pomocníka.

Obria lavička, Skýcov. Foto: SHUTTERSTOCK
gigantická obria lavička, Skýcov, lavica, turista, cestovanie, výhľad, príroda, Obria lavička, Skýcov.

Megalavica na Záhorí

V lete 2023 vyrástla ďalšia obrovská lavica nad kúpeľnou obcou Smrdáky. Je 3 metre vysoká a 5 metrov široká. Ponúka jedinečný výhľad na okolitú pahorkatú krajinu, ktorý si z nej môže vychutnávať skutočne veľa ľudí naraz.

Megalavička v Kláštore pod Znievom

Lavička Gardeon tróni na lúke nad dedinou a ponúka krásne výhľady na okolie aj blízky kopec s hradom Zniev. Lavica je od hradu vzdialená asi 5 kilometrov, takže výlet k lavičke môžete spojiť s prehliadkou zrúcaniny.

Lavica v Čičmanoch

Ani dedina s naším najznámejším vzorom si nenechala lavičkový trend ujsť. Tamojšia obria sedačka, ktorá sa vypína na kopčeku nad Čičmanmi, je ozdobená typickými bielymi ornamentmi.

Lavička v Mýte pod Ďumbierom

Lavička sa nachádza na lúke v turistickej oblasti Pohanské v Nízkych Tatrách. Kto sa na ňu vyškriabe, užije si krásne pohľady na slávny Ďumbier.

Odvádzajú pozornosť od skutočných hodnôt?

Obrovských lavičiek je na Slovensku viac, tento trend sa posledné obdobie celkom rozmohol a dediny či turistické miesta sa aj takto usilujú pritiahnuť viac turistov.

Nie u každého však našli pochopenie.

Cestovateľ David Slovák, Slovák behá po Slovensku Čítajte viac Slovák Slovák obehol všetkých 141 našich miest: Vieme robiť cestovný ruch, ani Geissenovcov nepotrebujeme

„Nemám rád gigantické lavičky a hojdačky,“ napísal na svoj Facebook známy cestovateľ Dávid Slovák, ktorý ukazuje fanúšikom krásy Slovenska a o svoje zážitky a postrehy sa delí na internete na profile Slovák behá po Slovensku.

Aj keď uznáva, že megalavice priťahujú návštevníkov, zároveň dodáva, že „lavičky a hojdačky vznikajú na miestach, ktoré majú lákať ľudí na iné veci, nie na fotku na Instagram“.

Ako „najlepší“ príklad uvádza Kláštor pod Znievom, kde je hrad, kalvária, druhé najstaršie gymnázium, kláštor, no turisti odchádzajú so siedmimi z desiatich fotiek s gigantickou lavičkou.

Rovnako sú na tom Čičmany, kde pri megasedadle teraz vzniká rovnako veľa fotiek ako pri maľovaných domčekoch, skvoste ľudovej architektúry.

A Smrdáky? „Nebolo by lepšie tie tisíce eur, ktoré výstavba lavičky stála, investovať napríklad do novej fasády na jedinečných kúpeľoch pre ľudí s ozajstnými problémami? Nech nemusia byť naše kúpele odkázané len na bohatých zahraničných dôchodcov?“ pýta sa Dávid Slovák.

„… ak tieto lavičky budú vznikať na každom poli s kopčekom, tak už nebude časom zaujímavá ani jedna,“ zakončil svoju úvahu.

kúpanie, rodina, dovolenka, akvapark, aquapark, tobogany, cestovanie, Čítajte viac Päť najbližších akvaparkov v Poľsku: Porovnali sme ceny, ktorý sa oplatí najviac? Lefkada, Grécko, ostrov, pláž, Iónske more, dovolenka, cestovanie Čítajte viac Karibik Európy: Tento pestrý ostrov vyrazí dych svojou exotickou vizážou Chorvátsko, more, jazero Dračie oko, Rogoznica, Dalmácia, dovolenka, cestovanie, Jadran, Stredozemné more Čítajte viac Kliatba slepého brata a tajomné bublanie: Chorvátske slané jazero sa na vás pozerá

© Autorské práva vyhradené

debata chyba