Krajina "Možno". Všetky plány tu závisia od počasia, no aj tak by ste tu chceli žiť

Objavte neskutočnú krásu a jedinečný kultúrny pôvab na Faerských ostrovoch, kde sa Atlantik zahryzol do skalnatých pobreží.

30.11.2023 11:00
debata
Faerské ostrovy: Miesto, kde by ste chceli žiť
Video
Prečo sú ostrovy v Atlantiku také lákavé? / Zdroj: TV Pravda, Martin Prosnan

Faerské ostrovy, vzdialené súostrovie v severnej časti Atlantického oceánu, sú pre mnohých skutočným tajomstvom. Nie len ich odľahlosť, ale aj spôsob života tamojších obyvateľov spôsobujú, že pre priemerného Stredoeurópana pôsobia mimoriadne exoticky.

Malebný kus zeme, známy svojou divoko krásnou prírodou a nekonečným zamračeným nebom, ponúkajú cestovateľom jedinečné zážitky, ktoré by ste inde našli len ťažko.

Okrem nespútanej prírody tu vládne aj nepredvídateľné počasie: v jednom dni môžete zažiť slnko, dážď aj ľadový vietor. Práve preto dostala krajina prezývku „Možno“ – teda, OK, ak dobe dobré počasie.

Samotnou kapitolou pôžitkov na Faerských ostrovoch je miestna tradičná kuchyňa, ktorá ponúka jedinečné jedlá ako sušený morčací steak alebo delikátny ovčí guláš.

Tri magické miesta

Vyberte sa na Mykines a fotografujte ostré útesy vyčnievajúce z rozbúrenej hladiny Atlantiku, na ktoré si sadajú tisíce pobrežných vtákov, a tak tvoria jednu z najkrajších kulís súostrovia.

Alebo preskúmajte tamojší známy optický klam – najväčšie jazero na ostrovoch, Sørvágsvatn, ktoré sa rozprestiera nad mramorovými útesmi. Vďaka svojej polohe vytvára pred užasnutými „divákmi“ priam magické divadlo a budí dojem, akoby sa doslova vznášalo.

Známa je aj malebná dedinka s majestátnym vodopádom na pozadí. Gásadalur je typickou faerskou osadou, kde tradícia a príroda kráčajú už roky ruka v ruke. Vďaka krásnym výhľadom na more a vodopádu Múlafossur, ktorý padá z útesu priamo do Atlantiku, je toto miesto zázrakom nielen pre svojich obyvateľov, ale aj pre uchvátených návštevníkov.

Zaujímavosti

Nezvyčajný jazyk

Faerština je jedným z najneobvyklejších jazykov v Európe. Pochádza z nórčiny, ale vyvinula sa samostatne na týchto ostrovoch. Pre návštevníkov môže znieť ako záhadný hudobný jazyk.

Túry s ovčiarskymi psami

Na Faerských ostrovoch môžete zažiť tradičný spôsob prepravy pomocou ovčiarskych psov. Túry s týmito vernými spoločníkmi ponúkajú nielen krásne výhľady, ale aj jedinečný pohľad na spoluprácu medzi človekom a zvieratami.

Grindadrap: Kontroverzný lov na nevinné tvory

Táto tradícia v mnohých návštevníkoch vzbudzuje pohoršenie a zhrozenie. Faerskí rybári (či skôr predátori v ľudskej koži) zaženú delfíny svojimi člnmi do plytkej vody a následne ich zabíjajú nožmi. Ide o stovky zvierat, a preto sa miestna vláda rozhodla túto tradíciu razantne obmedziť a určila maximálny počet zvierat, ktoré sa takto môžu skántriť,

nepouzivat, tunel Eysturoy, faerské ostrovy Čítajte viac V sobotu otvoria unikátny kruhový objazd - pod vodou a plný magických farieb kosba, kosenie, luka, kopanec, kopanecke luky, narodny park slovensky raj Čítajte viac Štyri krajiny, kde nerastú žiadne stromy: Dôvody sú rôzne, výsledky rovnako desivé lietadlo, lietanie, cestovanie, runway, pristávacia dráha, rolovacia dráha, dovolenka Čítajte viac Prvý transatlantický let poháňaný kuchynským olejom odvezie pasažierov už tento rok

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Faerské ostrovy