Tri z top 10 miest pre sólo turistov máme u susedov. Na 2. mieste boduje Praha, len v jednej veci zlyhala

Sólo cestovanie je obľúbené ako nikdy predtým a mnohí známi cestovatelia aj blogeri si pochvaľujú voľnosť a flexibilitu, ktoré tento druh spoznávania sveta ponúka.

12.11.2023 06:00
Pražský hrad / Čestná stráž / Praha, Česko,... Foto:
Praha, Česká republika
debata (3)

Najmä ženy-sólo cestovateľky však musia byť viac v strehu a vyberať si krajiny, ktoré nepredstavujú pre ich dobrodružstvá nebezpečenstvo.

Na internete sa preto objavujú rebríčky najzaujímavejších a zároveň najbezpečnejších miest sveta, ktoré sólo turistov očaria a privítajú s otvorenou náručou.

Najnovší zoznam odhalil, že jednou z top svetových metropol ideálnych na sólo potulky je susedné hlavné mesto. Podľa nedávnej štúdie cestovnej kancelárie Planet Cruise je na svetovom druhom mieste Praha.

Jedno z najkrajších miest na svete z vtáčej perspektívy
Video

Štúdia zohľadnila 6 základných faktorov:

  • Hodnotenie bezpečnosti
  • Priemerné náklady na hotel za noc
  • Dostupnosť skupinových aktivít
  • Bohatstvo atrakcií
  • Cena jedného lístka na MHD
  • Celková príjemná atmosféra mesta

Po zosumarizovaní všetkých faktorov získala Praha skvelé skóre 4,6 z 5, čím sa umiestnila tesne pod Tokiom, ktoré dosiahlo najvyššie hodnotenie.

Praha excelovala najmä v kategórii bezpečnosti – na Numbeo sa mesto dokonca pýši bezpečnostným indexom 75,39, čím prekonalo mnohé iné európske metropoly.

V inej štúdii zo začiatku tohto roka bola Praha korunovaná dokonca za najbezpečnejšie mesto pre cestovateľov v Európe.

Ako prezrádza najnovšia správa, Praha vyniká aj v indexe prívetivosti, v ktorom dosiahla vysoké skóre 62 zo 100. Prahu v tejto oblasti predbehla len Viedeň.

Pražský hrad / Čestná stráž / Praha, Česko, Česká republika Čítajte viac Praha varuje turistov, aby sa nedali zlákať na fotku so zvieraťom

České hlavné mesto vyčnievalo aj nadpriemerným počtom atrakcií, celkovo ich ponúka takmer 4000.

Kategóriou, v ktorej Praha neoslnila, sú náklady na ubytovanie. Česká metropola tu získala len priemerné hodnotenie s pomerne vysokou priemernou cenou za noc vyše 100 eur.

Hlavné mesto Česka sa v roku 2021 ocitlo tiež medzi top svetovými destináciami pre sólo cestovateľky. V tom istom roku TimeOut zaradil českú metropolu na siedme miesto medzi top mestami sveta.

Praha boduje aj medzi cestovateľskými rodinami – vlani získalo toto mesto titul dovolenkového mesta Európy, ktoré je najviac priateľské k deťom.

Rebríček Planet Cruise najlepších svetových destinácií pre sólo cestovanie:

  1. Tokio (Japonsko)
  2. Praha (Česko)
  3. Peking (Čína)
  4. Hanoj (Vietnam)
  5. Šanghaj (Čína)
  6. Chiang Mai (Thajsko)
  7. Budapešť, Maďarsko)
  8. Viedeň, Rakúsko)
  9. Rím (Taliansko)
  10. Bukurešť (Rumunsko)
Čertove hlavy, sochy, Česko, reliéfy, podobizne, skaly, Čítajte viac Druhé najväčšie na svete! Aj v Česku majú "Mt. Rushmore": Neďaleko Prahy vytesali gigantické hlavy Bratislava, turisti, stare mesto, Bratislavsky hrad Čítajte viac TripAdvisor prezradil: Ako hodnotí väčšina turistov návštevu bratislavského centra? Bunker Čítajte viac Spišská Nová Ves chce nechať obnoviť bývalý vojenský bunker a sprístupniť ho verejnosti

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #cestovanie