Dostupná východná krajina zosadí z eurotrónu Francúzsko: Nízke ceny aj davy Rusov korunovali nového kráľa turizmu

Francúzsko doposiaľ viedlo rebríček najnavštevovanejšej krajiny Európy aj sveta, vlani privítala 79,4 miliónov nadšených turistov. To sa však má už v blízkej dobe zmeniť...

26.12.2023 06:00
Marmaris, Turecko, more, dovolenka, člny,... Foto:
Marmaris, Turecko
debata (6)

Európska destinácia, ktorá mieri na čelo najobľúbenejších štátov, zaznamenala od pandémie 70-percentný nárast počtu návštevníkov.

Európske dovolenkové destinácie boli tento rok skutočne preplnené, s obnovením cestovného ruchu sa v roku 2023 počty návštevníkov na starom kontinente dostali na rovnakú úroveň ako pred pandémiou.

Podľa správy, ktorú vydala WTM Global Travel Report v spolupráci s Tourism Economics, dosiahne aktuálna sezóna z hľadiska turistických výdavkov dokonca navýšenie oproti roku 2019 o 19 percent.

A jedna krajina zaznamenala navyše ohromujúci nárast počtu návštevníkov a predpokladá sa, že už v roku 2024 predbehne Francúzsko ako najnavštevovanejšia krajina v Európe.

Istanbul, Turecko, veža Galata
Video
Zdroj: Pixabay.com

Viac ako 70-percentný nárast počtu návštevníkov

Hoci celkový počet návštev Európy klesol o 3 percentá zo 440 miliónov v roku 2019 na 428 miliónov v roku 2023, Turecko zaznamenalo raketový nárast.

V porovnaní s rokom 2019 krajina antických, byzantských, seldžuckých a osmanských pamiatok a nádherného mora zaznamenala 73-percentný nárast počtu návštevníkov.

A tým prekonáva dva najväčšie európske turistické trhy, Francúzsko a Španielsko, ktoré pritiahli o 33 percent a 31 percent viac turistov ako v roku 2019.

Ďalšou jasnou hviezdou európskeho turizmu je Chorvátsko, desiaty najväčší trh v regióne. Očakáva, že v roku 2023 bude o 51 percent vyššie ako pred pandémiou.

Rusko, Petrohrad, Čítajte viac Rusi to skúšajú ďalej: Napriek sankciám sú druhými najčastejšími ázijskými žiadateľmi o schengenské víza

Čo stojí za turistickým boomom v Turecku?

S klesajúcou hodnotou tureckej líry sa dovolenka v Turecku stala pre mnohých cestovateľov ešte omnoho dostupnejšou.

Pobrežie krajiny s nádherným morom a luxusnými rezortmi sa stalo cenovo priaznivejšou alternatívou talianskej riviéry alebo francúzskeho Azúrového pobrežia.

Istanbul láka návštevníkov do svojich rušných štvrtí a veľkolepej osmanskej architektúry, zatiaľ čo Efez na západnom pobreží je starobylým zázrakom kolosálnych pamiatok.

V srdci Turecka môžu návštevníci pozorovať z teplovzdušných balónov a jaskynných hotelov zasa úplne inú krajinu Kapadócie vytesanú do skál.

Turecko je tiež jedna z mála európskych destinácií, kde nie sú zakázané lety z Ruska, pričom sa odhaduje, že v roku 2023 navštívi(-lo) Turecko celkovo 7 miliónov Rusov oproti približne 5 miliónom v roku 2022.

Ceny na letisku v tureckej Antalyi

Toto sú stánky s občerstvením a ceny jedla a pitia.

Fotogaléria
BURGER KING: Classic Gourmet Chicken (kura) s...
SBARRO - fresh italian cooking (talianska...
+9SBARRO: Trojuholník pizze 8 eur, trojuholník...
letisko Antalya, Turecko Čítajte viac Letisko v tureckej Antalyi: Plechovka piva 10 eur, hotdog 9,50 eura Zátoka Jökulsárlón, Národný park Vatnajökull, Island Čítajte viac Čierne pláže: V Európe sú len 4 také miesta, na 3 sa môžete vykúpať ešte toto leto NEPOUZ, Austrália, záhada Čítajte viac Na pláži sa vynoril neznámy valcovitý predmet, polícia varuje ľudí, že môže byť toxický

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #Chorvátsko #Turecko #cestovný ruch #turizmus