Čierne pláže: V Európe sú len 4 také miesta, na 3 sa môžete vykúpať ešte toto leto

Čo vám napadne, keď sa povie čierny piesok? Jednoznačne Island. Ostrov ohňa a ľadu. A práve obrovské biele kryhy dokonale kontrastujú s tmavými plážami chladnej severskej krajiny.

19.07.2023 06:00
debata

Tmavým pieskom, ktorý má sopečný pôvod a vznikol erodovaním vyvrhnutých horník, sa však môže pochváliť aj viacero ďalších európskych destinácií.

Ak milujete elegantnú čiernu farbu, zapichnite svoj slnečník na týchto plážach.

Tenerife, Španielsko

Mnoho fotografií z Tenerife ukazuje jeho zlatisté pláže, no ostrov ukrýva aj miesta s čiernym pieskom. Playa Jardin sa nachádza na severe Tenerife, v obľúbenom prímorskom mestečku Puerto de la Cruz.

Úsek dlhý asi 800 metrov navrhol César Manrique a je rozdelený na tri časti: pláž Castillo, pláž Charcón a pláž Punta Brava.

Playa Jardin je ideálna na surfovanie, opaľovanie alebo prechádzky popri brehoch mora.

Santorini, Grécko

Biele domy s modrými strechami dediny Oia, ktoré sú symbolom tohto ostrova, nie sú jedinými pokladom, ktorý tu možno objaviť.

Keďže Santorini je sopečný ostrov, dovolenkári na ňom celkom správne hľadajú pláž s čiernym pieskom.

A skutočne tu aj je. Pláž Perivolos, ktorá sa nachádza na juhovýchodnom pobreží ostrova, má krištáľovo čistú vodu, k dispozícii farebné slnečníky a množstvo ležadiel.

Napriek svojej jedinečnosti nie je preplnená ako susedné pláže ako Perissa a Agios a vyhľadávajú ju volejbalisti, ktorí sa na nej stretávajú na turnajoch.

Video
Na mexickej pláži. Nie je čierna, ale zaujme. / Zdroj: TV Pravda

Sicília, Taliansko

Tento krásny ostrov má svoje temné stránky a jednou z nich je aj čarovne krásna pláž Spiaggia di Ficogrande. Jej pobrežie pokrývajú drobné čierne kamienky, ktoré sa nebudú na dovolenkárov lepiť ako piesok.

Pláž má status modrej vlajky, takže je úplne jasné, že je skvelá na kúpanie a o bezpečnosť sa tu starajú plavčíci. Výhodou je, že napriek svojej kráse nebýva preplnená.

Diamantová pláž, Island

Pre dovolenkárov, ktorí chcú navštíviť tú najčernejšiu čiernu piesočnatú pláž, no netúžia na nej vylihovať v plavkách, je Island splneným snom.

Znalci tvrdia, že najkrajšia je Diamantová pláž, ktorá dostala svoje vznešené meno podľa úlomkov a kusísk ľadu na jej pobreží.

Dychberúcou atrakciou je už samotná pláž, no keď si k jej návšteve predstavíme aj obdivovanie ľadovcových lagún a pozorovanie tuleňov a kosatiek, dostaneme úchvatný balíček zážitkov na celý život.

Ide o peniaze: Kde meniť a kde vyberať peniaze, ako platiť v zahraničí a ako sa vyhnúť poplatkom
Video
Odpovedá Roman Fusek, riaditeľ odboru ochrany finančných spotrebiteľov NBS. Premiéra 27. 6. 2023. / Zdroj: TV Pravda
more, pláž, surfer, piesok, surfovanie, surf, Čítajte viac Osem z top 25 pláží sveta je v Európe: Ktoré dostali od fanúšikov najlepšie recenzie? Dubrovník, Chorvátsko Čítajte viac Tešíte sa už na more? Pozor, tu je 21 dôvodov, prečo by ste (už nikdy) nemali dovolenkovať v Chorvátsku
Video
Nielen Havaj, Čile a Kréta. NASA radí medzi naj snímky nočnej oblohy aj tie jeho z Oravy, Tatier, Polonín či Košíc
slnečník Čítajte viac Tragédia na pláži: Dovolenkárku prebodol slnečník, ktorý uchytil vietor. Väčšina obetí pláží sú ženy nad 40

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čierna farba #piesok