10 krajín, ktoré môžu zbankrotovať hneď zajtra: Sme na čiernom zozname aj my?

Dlhové bremeno a dlhodobé finančné problémy ohrozujú hospodárstva mnohých krajín, ktoré sa môžu finančne zrútiť prakticky kedykoľvek. Niektoré vám napadnú hneď, iné sú v zozname prekvapením, no ich miesto je tu, žiaľ, oprávnené.

14.12.2023 06:00
debata (3)

Vo svete, kde ekonomická stabilita zohráva kľúčovú úlohu, je niekoľko krajín, ktoré stoja na pokraji finančnej krízy až krachu.

Dlhové bremeno, nízka produktivita a ďalšie dlhodobé finančné problémy ohrozujú tieto krajiny a môžu viesť k ich bankrotu, hoci hneď zajtra.

Ktoré krajiny čelia najvážnejším ekonomickým výzvam?

Argentína: Tango s bankrotom

Argentína, ktorá si už prešla niekoľkými hospodárskymi krízami, čelí opäť temnému obdobiu. Vysoká nezamestnanosť, hyperinflácia a obrovské verejné dlhy robia argentínsku ekonomiku veľmi zraniteľnou. Svet pozorne sleduje, či sa krajina bude schopná vymaniť z tohto nebezpečenstva…

Buenos Aires, Argentína Foto: SHUTTERSTOCK
Buenos Aires, Argentína Buenos Aires, Argentína

Turecko: Medzi východom a západom na tenkom ľade

Sústreďuje sa na ambiciózne projekty a rýchly ekonomický rast, no krajina aj tak čelí problémom spojeným s vysokým dlhom a nestabilitou meny. Tureckej ekonomike nepridáva ani geopolitické napätie v regióne, čo môže mať dôsledky nielen pre krajinu, ale aj pre celý svet.

Istanbul, Turecko, veža Galata
Video
Zdroj: Pixabay.com

Libanon: Kríza na Blízkom východe

Politická nestabilita, korupcia a obrovský verejný dlh postavili Libanon do neblahej situácie. Miestne obyvateľstvo trpí vysokou infláciou, nedostatkom základných potravín a energetickou krízou.

Byblos, Libanon Foto: SHUTTERSTOCK
Byblos, Libanon, reštaurácia Byblos, Libanon

Venezuela: Zlomená petrokracia

Venezuela, kedysi bohatá na ropu, sa teraz zmáha v dôsledku politickej nestability a ekonomickej krízy. Vysoká inflácia, hlad a únik obyvateľstva sú len vrcholom ľadovca. Ropa, ktorá kedysi plnila štátne pokladnice, sa stala prekliatím, keďže sa ceny tejto komodity neustále menia.

Mladý šermiar pózuje svojim rodičom pri fotení...
Človek oblečený v kostýme démona sa zúčastňuje...
+8Ženský futbal. Zľava: Venezuelčanka Gabriela...

Brazília: Zlatý chlapec s hlinenými nohami

Brazílska ekonomika, ktorá kedysi sľubovala dynamický rast, sa borí s problémami spojenými s korupciou, politickou nestabilitou a vysokými verejnými dlhmi. Nízka produktivita a nedostatočné reformy môžu predstavovať vážne hrozby pre toto juhoamerické hospodárstvo.

Muž loví ryby zo skál skoro ráno na pláži v...
Hudobník nesie bubny v štvrti Pelourinho v...
+5Nilson Nascimento hrá footvolley na pláži v...

Grécko: Tiene minulosti

Hoci Grécko zrejme ekonomickú krízu prekonalo, stále čelí problémom spojeným s vysokým verejným dlhom a neistým hospodárskym rastom. Riziko opätovného zadlženia a neefektívne riadenie verejných financií môžu zasiahnuť do jeho budúcnosti.

Mykonos, Grécko
Video
Zdroj: Pixabay.com

Egypt: Pyramídy dlhov

Egypt, ktorý je historicky známy svojou kultúrou a starovekým dedičstvom, čelí v súčasnosti ekonomickým vážnym problémom. Rastúce dlhy, vysoká nezamestnanosť a vysoká závislosť od turizmu robia egyptskú ekonomiku zraniteľnou.

Veľryba Basulosaurus isis. V blízkosti oázy...
Múzeum leží južne od Káhiry. Svojou neobvyklou...
+3Kostra veľryby v egyptskom múzeu.

JAR: Návrat k temným časom?

Hospodárska nestabilita, politická neistota a vysoká nezamestnanosť sú len niektoré z problémov, ktorým čelí Južná Afrika. Krajina, ktorá kedysi symbolizovala nádej po konci apartheidu, sa teraz potýka so zložitými ekonomickými výzvami, ktoré môžu mať dôsledky pre celý africký kontinent.

Kapské mesto, Juhoafrická republika Foto: SHUTTERSTOCK
Kapské mesto, Juhoafrická republika, JAR Kapské mesto, Juhoafrická republika

Ukrajina: Boj o prežitie

Politická nestabilita a najmä vojna robia Ukrajinu zraniteľnou a pred finančným kolapsom, čo zrejme nie je žiadnym prekvapením.

Ľudia kráčajú pred španielskym parlamentom...
Fontána Cibeles v Madride osvetlená farbami...
+12Muž stojí neďaleko budovy, ktorá je osvetlená...

Európska únia: Súdržnosť v ohrození

Hoci je Európska únia združením viacerých krajín, existuje riziko, že niektorí z jej členov by mohli čeliť vážnym finančným problémom. Dlhová kríza, nejednotné hospodárske politiky a rastúce sociálne napätie môžu ohroziť súdržnosť celej Únie a viesť k neistote v európskom hospodárstve.

Dubrovník, Chorvátsko
Dubrovník, Chorvátsko
+4Dubrovník, Chorvátsko
NEPOUZ Slowjamastan Čítajte viac Chcete byť prezident či diktátor? Vytvorte si vlastný štát podľa OSN, stačí malý pozemok Lošinj, Chorvátsko, Jadran, dovolenka, more, cestovanie Čítajte viac Toto sú Maldivy Chorvátska: Rajský ostrov s azúrovým morom, delfínmi a zmätočne pomenovanými dedinami Tbilisi, Gruzínsko, mesto Čítajte viac 7 krajín, kde môžu občania EÚ pobudnúť najdlhšie: Spravte si sabatikal za babku

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #bankrot