Toto sú Maldivy Chorvátska: Rajský ostrov s azúrovým morom, delfínmi a zmätočne pomenovanými dedinami

Viete, kde v Chorvátsku sú najpanenskejšie pláže? Kde sa delfíny preháňajú vo vlnách a roztopašne vyskakujú nad hladinu? Kde je more také priezračné a tyrkysové, že zabudnete, že ste stále v Európe, a nie v exotických Maldivách?

06.07.2023 06:00
Lošinj, Chorvátsko, Jadran, dovolenka, more,... Foto:
Malebný výhľad na dedinu Veli Lošinj s modrou lagúnou za slnečného dňa. Kvarnerský záliv, ostrov Lošinj, Chorvátsko.
debata

Objavte menej známy chorvátsky ostrov, ktorý svojou čistotou a krásou vynikajú nad ostatnými a pripomínajú ďalekú exotiku. Vitajte na Maldivách Chorvátska.

Lošinj s jeho najznámejšími dedinami Veľký a Malý Lošinj, leží v Kvarnerskom zálive, južne od ostrova Krk, pod Istriou. Nazývajú ho aj ostrovom vitality, jeho čerstvý vzduch a nedotknuté prostredie prispievajú k dobrému a pevnému zdraviu.

Video
Ako to vyzerá v Chorvátsku? Napríklad aj takto krásne / Zdroj: TV Pravda

Chorvátsko sa za 20 rokov zmenilo z vojnou rozbitej krajiny, kam sa ľudia báli cestovať, na vychytenú destináciu s krásnymi plážami, skvelými službami, vynikajúcou architektúrou. Za týmto všetkým, čo v jednom balíčku ponúka krajina na Jadrane, cestujú milióny turistov, a tak je dnes ťažké nájsť tiché a davmi neokupované miesta.

Kam teda chodia miestni, keď si chcú užiť rajsky pokojnú dovolenku vo vlastnej krajine? Napríklad do dediny zastrčenej v zátoke, ktorá je prístupná len loďkou, na ostrove, ktorému dominuje stredoveký hrad obrastený viničom. Dedina Veľký Lošinj (Veli Lošinj) na rovnomennom ostrove má len tisíc obyvateľov, je druhým najväčším mestom na ostrove.

Veli Lošinj je tichá dedinka južne od väčšieho mesta Mali Lošinj. Názvy neodrážajú veľkosť miest – Veli Lošinj vznikol najskôr ako dôležitý rybársky prístav, ale Mali Lošinj sa nakoniec rozvíjal rýchlejšie a teraz sa stal väčším mestom, len sa nikto neobťažoval meniť názvy.

Cavtat, Chorvátsko, záliv, dovolenka, more, cestovanie Čítajte viac Najkrajšie zátoky v Európe? Opäť všetkých tromflo Chorvátsko, toto je jasný víťaz

V úzkych uličkách dediny sa dodnes hrdia prepychové vily, ktoré patrili bývalým kapitánom, majiteľom lodí a bohatej vyššej triede. Vo vilových záhradách rastie 80 rôznych druhov rastlín, zatiaľ čo v tamojšom parku je viac ako 200 botanických druhov.

Hneď vedľa Veľkého Lošinja je malý rybársky prístav Rovenska, ktorý upúta pozornosť nádhernou plážou, prostredím rybárskej dediny, tradíciou ľudí, ktorí zasvätili svoj život moru a priamym kontaktom s prírodou.

Chorvátsko je obľúbeným letným cieľom českých...
V Chorvátsku platia viaceré obmedzenia pre...
+21Prvić

„Ostrov vitality“ si svoju prezývku vyslúžil správne – modré vlajky zdobia takmer každú tamojšiu pláž. A veru. je na výber. V závislosti od hĺbky zátok sa voda strieda od azúrovej a tyrkysovej až po blankytnú a tmavomodrú.

Miestni jazdia na bicykloch, ráno stretnete okolo pláží športovať dôchodcov, večer sa tí istí seniori preháňajú vo vlnách neďaleko šantiacich delfínov.

Cesta na ostrovy je mierne komplikovaná, ale zato zábavná a dobrodružná. Dá sa sem dostať buď trajektom z Rijeky, Zadaru alebo Puly. Alebo ísť autom na Krk a odtiaľ trajektom na ostrov Cres a po 30-metrovom moste cez úžinu Osor.

Veľký a Malý Lošinj navzájom spája cestička, ktorá vás prevedie popod baldachýnom aromatických storočných borovíc.

Ide o peniaze: Kde meniť a kde vyberať peniaze, ako platiť v zahraničí a ako sa vyhnúť poplatkom
Video
Odpovedá Roman Fusek, riaditeľ odboru ochrany finančných spotrebiteľov NBS. Premiéra 27. 6. 2023. / Zdroj: TV Pravda
auto, dovolenka Čítajte viac Rozprávkové hrady, neznámy juh Dalmácie, tajomné Slavónsko... 3 prekvapivo skvelé roadtripy po Chorvátsku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko