Dovolenky na povolenky? Pricházajú uhlíkové pasy, novodobé "cestovné doložky"

Leto 2023 bolo pre cestovný ruch veľmi významné. Do konca júla dosiahli príchody medzinárodných turistov na celom svete 84 % úrovne pred pandémiou. V niektorých európskych krajinách, ako je Francúzsko, Dánsko a Írsko, dopyt po cestovnom ruchu dokonca prevýšil úroveň pred pandémiou.

18.12.2023 06:00
cestovanie, dovolenka, mapa, Taliansko, káva,... Foto:
Dovolenkári by sa mali pripraviť na zmenu svojich cestovných návykov... Ilustračné foto.
debata

Z ekonomického hľadiska to môže byť skvelá správa, ale existujú obavy, že návrat k predpandemickým trendom už vykazuje vysoké environmentálne a sociálne riziko pre našu planétu, píše CNN.

Veľké zmeny v našich cestovných návykoch

V lete sa v mnohých častiach sveta vyskytli rekordné horúčavy. Gréci aj Havajčania utekali pred lesnými požiarmi a v mnohých obľúbených dovolenkových destináciách ako Portugalsko, Španielsko a Turecko vydali úrady varovania pred vriacim počasím. Odborníci tieto extrémne podmienky pripisujú klimatickým zmenám.

A cestovný ruch je súčasťou problému, uvádza The Conversation.

Odvetvie cestovného ruchu produkuje približne jednu desatinu emisií skleníkových plynov, ktoré spôsobujú klimatickú krízu.

Negatívne vplyvy cestovného ruchu na životné prostredie sú také závažné, že niektorí naznačujú, že sú nevyhnutné veľké zmeny v našich cestovných návykoch.

V správe z roku 2023, ktorá analyzovala budúcnosť udržateľného cestovania, cestovná kancelária Intrepid Travel navrhla zavedenie „uhlíkových pasov“, ak chce turistický priemysel prežiť.

lietadlo, pilotka, kokpit, lietanie, cestovanie, dovolenka Čítajte viac 10 najkrajších pilotiek: S ktorou by ste chceli letieť najbližšie?

Povolenky?

Uhlíkový pas by bolo akési povolenie vycestovať. Každému cestujúcemu by bol pridelený ročný uhlíkový limit, ktorý by nemohol prekročiť.

Koncept cestovania na prídel sa môže zdať extrémny, myšlienka osobných uhlíkových kvót však nie je nová.

O podobnej myšlienke diskutoval parlament Spojeného kráľovstva už v roku 2008, no nakoniec šla do stratena kvôli zložitosti kontroly a zrejmého odporu verejnosti.

4 tony na každého človeka

Priemerná ročná uhlíková stopa na osobu v USA je 16 ton, čo je jedna z najvyšších hodnôt na svete.

V Spojenom kráľovstve je toto číslo 11,7 tony, čo je stále viac ako päťnásobok hodnoty odporúčanej Parížskou dohodou na udržanie nárastu globálnej teploty pod 1,5 Celzia v porovnaní s predindustri­álnymi úrovňami.

Celosvetovo sa priemerná ročná uhlíková stopa človeka blíži k 4 tonám. Aby však bola čo najväčšia šanca zabrániť nárastu globálnej teploty presiahnuť 2 stupne Celzia, priemerná globálna uhlíková stopa musí do roku 2050 klesnúť pod dve tony. Toto číslo sa rovná približne dvom spiatočným letom medzi Londýnom a New Yorkom.

Správa Intrepid Travel predpovedá, že uhlíkové pasy uvidíme v praxi do roku 2040.

Za posledný rok však bolo zavedených niekoľko zákonov a obmedzení, ktoré naznačujú, že naše cestovateľské návyky sa už čoskoro budú musieť zmeniť…

lietadlo, let, lietanie, doprava, pasažierka, cestovanie, káva, hudba, slúchadlá, dovolenka, Čítajte viac Nevymieňajte si počas letu sedadlá. Môžete to trpko oľutovať

Čo bude s lietaním?

Medzi rokmi 2013 a 2018 sa množstvo CO2 vypúšťaného komerčnými lietadlami na celom svete zvýšilo o 32 %, aj keď zlepšenie palivovej účinnosti pomaly znižuje emisie na cestujúceho.

Výskum z roku 2014 však zistil, že bez ohľadu na snahy odvetvia o zníženie emisií uhlíka, všetky zlepšenia preváži nárast celkového objemu leteckej dopravy.

Aby zníženie emisií malo nejaký zmysluplný efekt, museli by ceny leteniek každý rok rásť o 1,4 %, aby zdražovanie odradilo niektorých ľudí od lietania. Pravda je však taká, že ceny leteniek vo všeobecnosti klesajú.

Prvé lastovičky

Niektoré európske krajiny už začínajú prijímať opatrenia na obmedzenie leteckej dopravy. Belgicko zaviedlo dane na kratšie lety, Francúzsko zakázalo vnútroštátne lety na krátke vzdialenosti, ktoré je možné nahradiť vlakovým spojom, podobné opatrenie plánujú aj Španielsko a Nemecko.

Ani plavby v tom nie sú nevinne

Kritike nepodlieha len letecká doprava, výskum Európskej federácie pre dopravu a životné prostredie v roku 2023 zistil, že výletné lode pumpujú do atmosféry štyrikrát toľko sírových plynov (o ktorých je dokázané, že spôsobujú kyslé dažde a viaceré respiračné stavy) ako všetkých 291 miliónov áut v Európe dohromady.

Ako odpoveď zakázali viaceré európske destinácie ako Amsterdam či Benátky kotviť výletným lodiam v ich centre.

V roku 2019 boli Benátky najznečistenejším európskym prístavom kvôli veľkému počtu výletných lodí. V roku 2022 mesto po opatreniach kleslo v tomto neblahom rebríčku na 41. miesto.

Nové destinácie a vynútená zmena

Správa Intrepid Travel tiež zdôrazňuje, že nielen to, ako cestujeme, ale aj to, kam cestujeme, bude čoskoro ovplyvnené zmenou klímy.

Extrémne teploty pravdepodobne znížia lákavosť tradičných plážových destinácií a turisti sa upriamia na chladnejšie destinácie ako Belgicko, Slovinsko či Poľsko.

Niekoľko cestovných kancelárií uviedlo, že počas vrcholných letných mesiacov cestovania v roku 2023 zaznamenali výrazný nárast dovolenkových rezervácií do chladnejších európskych destinácií, ako sú Škandinávia, Írsko a Spojené kráľovstvo.

Nech už je riešenie akékoľvek, zmeny v našich cestovných návykoch vyzerajú ako nevyhnutné. Dovolenkári by sa preto mali pripraviť na zmenu svojich cestovných návykov už teraz, skôr, ako im bude táto zmena vnútená.

lietadlo, letisko, doprava, Čítajte viac Toto sú najbezpečnejšie letecké spoločnosti roku 2023. Ocenili aj 10 nízkonákladoviek cestovanie, dovolenka, lietadlo Čítajte viac Máme konečne odpoveď? Ktoré sedadlo v lietadle je najbezpečnejšie? GPS, navigácia, auto, šofér, šoférovanie, volant, mapy, riadenie, vodič Čítajte viac Najdlhšia obchádzka sveta? Pre nehodu na diaľnici poslala navigácia šoférov 7113 kilometrov naokolo

© Autorské práva vyhradené

debata chyba