Nič zábavnejšie už tento rok neuvidíte: Husky s talianskym prízvukom znie úplne ako jeho majiteľka

Výskumy o tom, že deti ešte pred narodením počujú a "chytajú" melódiu materinského jazyka, nie sú ničím novým.

31.12.2023 06:00
debata

Prebehlo aj niekoľko viac-menej úsepšných pokusov porovnať výzory pánov a ich psov, ktoré mali potvrdiť teóriu, že ľudia a ich milovaní štvornohí miláčikovia sa po čase podvedome na seba začnú podobať. Pes, ktorý dokáže skvelo napodobniť taliansky prízvuk, tu však ešte nebol a videá jeho „rozhovorov“ s majiteľkou sa okamžite stali hitom internetu.

Šikovné papagáje sa dokážu naučiť pár ľudských slov, niektoré vrany zasa vedia napodobňovať zvuky, ktoré počujú okolo seba.

Psy sa doposiaľ považovali za múdre zvieratá, ktoré však vynikali inými prednosťami ako fonetikou. Tento husky však prepísal dejiny a svojimi schopnosťami baví sociálne siete.

Každý, kto má domáceho maznáčika, sa s ním pravdepodobne rozpráva podobne ako s rodinou a priateľmi, napriek tomu, že chlpáči nevedia odpovedať. Aaron je však učenlivý a dokonale zachytil taliansky prízvuk svojej majiteľky.

Panička sa s Aaronom zhovára a pes jej odpovedá zvukmi s prízvukom podobným tomu jej.

Video videlo už sedem miliónov ľudí a všetci sa zhodli: chýbajú mu už len energické talianske gestá a šálka kávy.

Jeden z komentujúcich dokonca zašiel tak ďaleko, že sebakriticky priznal, že Aaron vie po taliansky lepšie ako on.

„Nikdy som nepočul huskyho kňučať s prízvukom. Je to také roztomilé!“ pridal ďalší.

NEPOUZ, Rory Eliza, opička, opica TikTok Čítajte viac Zhrozená influencerka opisuje desivú opičiu šou: Nespravte rovnakú chybu ako ja, varuje so slzami v očiach

Kto to ešte dokáže?

Niektoré štúdie dokázali, že akcent psa nie je len zdanlivý. Vedci potvrdili, že psy môžu mať regionálne akcenty ako ich majitelia, pretože reč ich majiteľa ovplyvňuje spôsob, akým pes vokalizuje.

Už v roku 2000 vykonali štúdiu a zaznamenali zvuky štekania a vrčania rôznych psov. Tieto zvukové vzorky sa potom porovnali a analyzovali a nakoniec sa zistilo, že zvieratá napodobňujú tón a výšku svojich majiteľov – niektoré menej jasne, iné viac zreteľne.

Psy sú schopné napodobňovať silnejšie a výraznejšie akcenty, aký má práve taliančina. Je to jeden zo spôsobov, ako sa spájajú so svojím majiteľom.

A psy nie sú samé, kto má prízvuk – niektoré zvieratá to dokážu vraj tiež.

Medzi ďalšie zvieratá s lokálnym prízvukom patria mačky, kačice, kravy, ale aj vorvane, kosatky a vráskavce dlhoplutvé, ako aj gibony a skalné damany.

zoo, zvieratá, medveď, žirafa, slon, tiger, nosorožec, papagáj, motýľ, kačka, zebra Čítajte viac KVÍZ: Poznáte národné zvieratá krajín? Ukážte svoj prehľad (a odhad) medveď, ZOO, Bratislava Čítajte viac Medveď roztrhal v horách dvojicu turistov, ich posledná správa máta rodinu dovolenka, leto, letná dovolenka, rodina, bazén, kúpanie, plávanie, cestovanie, exotika, mama, otec, deti, slnko, teplo, oddych, relax Čítajte viac Smutná predikcia: Dovolenkári o pár rokov prestanú cestovať do Grécka, Talianska či Španielska

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pes #taliančina