Hodiny, ktoré prežijú našu civilizáciu aj armagedon: Miliardár Bezos na ne minul 38 000 000

Zakladateľ Amazonu Jeff Bezos je jedným z najbohatších ľudí planéty, a tak si môže dovoliť míňať na veci, o ktorých sa bežným ľuďom ani nesníva. Posledne si vymyslel obrie hodiny, ktoré prežijú ľudskú civilizáciu. A čo si vymyslel, to aj spravil.

04.01.2024 06:00
debata

Presnejšie, nejde úplne o myšlienku Jeffa Bezosa, s nápadom prišiel ešte v roku 1995 Danny Hilis.

Bezosovi sa idea zanechať po sebe niečo unikátne zapáčila, a tak v roku 2018 oznámil, že investoval 42 miliónov dolárov do projektu obrovských 10 000-ročných hodín, ktoré budú umiestnené v útrobách hory v západnom Texase.

Úlohou hodín je, aby fungovali a ukazovali presný čas celých 10 tisícročí, poháňané budú tepelnými cyklami Zeme.

Po niekoľkých prototypoch prišla na rad výroba samotných komponentov a tiež vŕtanie do hory, kde budú hodiny uložené v hĺbke pod skalou. Do Bezosovho projektu sa zapojil aj samotný otec myšlienky Hilis.

Zachránia nám čas

Hodiny budú veľké vyše 150 metrov skonštruované z pevných materiálov tak, aby si vyžadovali len minimálnu údržbu, a poháňať ich bude mechanická energia závažia a slnečného žiarenia.

Ukazovať budú čas na astronomických a kalendárových displejoch a súčasťou bude tiež generátor zvonenia. Budú tikať iba raz za rok a zvoniť raz za tisícročie.

Plánovanie až za horizonty

Samozrejme, hodiny sú veľkým lákadlom pre turistov, ktorí chcú vidieť megahodiny naživo. Ich internetová stránka však varuje, že to bude náročný výlet: najbližšie letisko je vzdialené niekoľko hodín autom, ťažký bude aj samotný výstup na 2000 metrov vysokú horu, kde sú hodiny uložené.

Projekt zahŕňa aj 5 špeciálnych komôr na oslavu. Prvá sa otvorí každý rok, druhá každých 10 rokov, tretia každých 100 rokov, štvrtá každých 1 000 rokov a piata potom iba raz, a to až po uplynutí 10-tisíc rokov.

A aký je vlastne zmysel takýchto hodín? Symbolický. Podľa Bezosa majú poukázať na to, že ľudstvo by malo plánovať dlho vopred, myslieť na svoju budúcnosť a aj na časy, keď už my dávno nebudeme na Zemi, ale budú tu naši potomkovia.

Ďalším aspektom je, že v prípade svetovej katastrofy, keď všetky ostatné stroje na elektrinu prestanú fungovať, tieto hodiny, poháňané energiou z prírody, ukážu preživším dátum a čas.

Brienz, Švajčiarsko, Alpy Čítajte viac Dedine odbíjajú posledné hodiny existencie, obyvateľom nariadili okamžitú evakuáciu zemeguľa, Japonsko, glóbus Čítajte viac Krutá realita: Nová funkcia Google Earth ukazuje, ako sa za 36 rokov zmenila Zem netopier, kaloň Čítajte viac Hadí ostrov, potkaní chrám, jaskyňa švábov: Antidovolenkové miesta ako vyšité

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jeff Bezos #hodiny