Zdesení turisti zízajú na tony odpadu v slávnej rieke: Špina ohrozuje aj ich zdravie

Návštevníkov inak malebného historického mesta Višegrad vo východnej Bosne privíta zo všetkého najskôr pohľad na obrovskú skládku odpadu, ktorá vznikla v tmavo tyrkysových vodách kaňonu rieky Driny. Tony plávajúcich odpadkov, prevažne plastových fliaš, ohrozujú miestnu ekonomiku založenú na cestovnom ruchu a panujú aj obavy z dopadu na ľudské zdravie, napísala agentúra Reuters.

20.01.2024 06:00
debata
Mostar, Bosna a Hercegovina, most, Neretva rieka Čítajte viac Starý most sa zrútil do rieky, možný vinník spáchal samovraždu

Vodná elektráreň vo Višegrade vybudovala pred 20 rokmi provizórnu bariéru z prázdnych ropných sudov, ktorá má chrániť priehradu pred odpadkami unášanými riekou.

„Je tam asi 5000 metrov kubických rôzneho druhu odpadu,“ hovorí Dejan Furtula z višegradského občianskeho združenia Eko Centar a ukazuje na záplavu odpadkov v rieke. „Prichádza to zo všetkých strán a tento výjav sa bohužiaľ opakuje každý rok,“ dodáva.

Odpad, v ktorom sa občas vyskytnú aj domáce spotrebiče, podľa Furtulu unášajú prítoky Driny, keď v nich po prívalových dažďoch alebo topení snehu stúpne hladina vody a zaplavia miestne skládky.

Zadar, Chorvátsko Čítajte viac Aj my chceme most! Pri Zadare plánujú ďalší veľký projekt za 452 miliónov. Kto si brúsi zuby na zákazku?

Zdroj Driny pramení v Čiernej Hore, pričom jeden z hlavných prítokov, rieka Lim, preteká aj Srbskom.

„V rieke Drine nájdete doslova všetko, na čo si spomeniete (…) mŕtve zvieratá, zdravotnícky odpad, časti áut,“ hovorí Furtula.

„Sme akousi regionálnou skládkou odpadu, pretože tento odpad neprodukujú obyvatelia Višegradu, ale obyvatelia žijúci na hornom toku rieky,“ dodáva.

Podľa neho toxický odpad ohrozuje krehkú ekologickú rovnováhu rieky a pri svojom spaľovaní aj vzduch, ktorý musia obyvatelia a návštevníci Višegradu dýchať.

„Je to veľká katastrofa a hanba pre nás všetkých, ukazujeme svetu zlý obraz,“ hovorí Furtula s tým, že podľa ekológov je rieka zrejme zamorená aj ťažkými kovmi. Tento rok sa má vykonať dôkladný rozbor.

mostar-foto Čítajte viac Stratení v Bosne a Hercegovine. Na čo si dať pozor v krajine mimo EÚ a v meste, ktoré je poznačené vojnou

Majitelia a zamestnanci hotelov a reštaurácií vo Višegrade – známom mostom z čias Osmanskej ríše, ktorý preslávil juhoslovanský spisovateľ a nositeľ Nobelovej ceny za literatúru Ivo Andrić – sa tiež sťažujú, že skládka škodí cestovnému ruchu.

„Turisti si všimnú najskôr odpadky v Drine a negatívne to komentujú – to ovplyvňuje ako cestovný ruch, tak aj ľudí, ktorí tu žijú,“ hovorí Dijana Rajičová, recepčná hotela Andričev Konak.

debata chyba
Viac na túto tému: #znečistenie #bosna #rieka