Vianoce sa nekonajú. Betlehem zrušil slávnosti

Palestínske mesto Betlehem, ktoré leží na Izraelom okupovanom Západnom brehu Jordánu a kde sa podľa kresťanskej tradície narodil Ježiš Kristus, tento rok nepostavilo vianočný strom na námestí, neotvorilo vianočné trhy, ani neozdobilo ulice svetelnými vianočnými dekoráciami.

13.12.2023 11:23
debata

To všetko bolo zrušené kvôli solidarite s Palestínčanmi v Pásme Gazy, ktorí už dva mesiace čelia izraelskému bombardovaniu a blokáde, ktorá je odvetou za útok hnutia Hamas na Izrael zo začiatku októbra. Informovala o tom agentúra EFE.

„Nemôžeme oslavovať, keď naši bratia a sestry vo Svätej zemi trpia hladom a umierajú kvôli vojne,“ povedal agentúre EFE katolícky farár Ramí Asakríja, ktorý do Betlehema prišiel pred viac ako 20 rokmi z Jordánska a ktorý pôsobí v kostole svätej Kataríny blízko baziliky Narodenia Pána. Práve kvôli nej do tohto mesta počas vianočných sviatkov každoročne cestujú tisíce ľudí z celého sveta.

Po covide boje

Mesto Betlehem žije z cestovného ruchu a ešte sa nespamätalo z obmedzení z čias pandémie covidu-19. Podľa EFE je od príjmov z turistiky priamo či nepriamo závislých 90 percent z jeho 30-tisíc obyvateľov.

rybičky, akvárium, voda, zvierací obchod Čítajte viac Gazania sú chudobní, ale na rybiu pedikúru nedajú dopustiť a radi si ju zaplatia

Vlani počas Vianoc prišlo do Betlehema 120-tisíc pútnikov, rekord je podľa EFE z roku 2019, keď to bolo 150-tisíc. Za celý rok toto mesto navštívia dva milióny turistov či pútnikov.

Aj tradičný sprievod 24. decembra, obvykle sprevádzaný zvukmi píšťal, bubnov a gájd, sa tento rok zmení len na tichú spomienku a modlitbu za mŕtvych.

Farár Asakríja dúfa, že Izrael otvorí aspoň 24. a 25. decembra kontrolné stanovište a pustí do mesta kresťanov z Jeruzalema, Jaffy či Ramalláhu.

Po vypuknutí vojny 7. októbra Izrael kvôli bezpečnosti obmedzil prístup do niektorých miest na Západnom brehu Jordánu, vrátane Betlehema.

Len najnutnejšie cirkevné obrady

Betlehemská radnica sa pripojila k novembrovej výzve predstaviteľov rôznych cirkví v Izraeli a Palestíne, aby sa počas tohtoročných Vianoc kvôli vojne v pásme Gazy konali len najnutnejšie cirkevné obrady bez veľkých osláv.

obálka, dopis, kuriér, pošta, správa, e-mail Čítajte viac V palestínskom parlamente nikto nevyberá poštu už 12 rokov

„Máme smútok. Nemôžeme oslavovať, keď palestínsky ľud každý deň zažíva masakre. A to nielen v Gaze, ale aj na Západnom brehu Jordánu,“ pripomenula palestínska exministerka cestovného ruchu Chulúd Dajbasová každodenné razie izraelskej armády.

„V Betleheme sa už dlho každý deň dozvedáme o mladých ľuďoch zranených či zadržaných Izraelom,“ dodala k zásahom, ktoré sú intenzívnejšie od vlaňajšej jari a ktoré ešte zosilneli po útoku Hamasu zo 7. októbra.

Armáda akcie zdôvodňuje zatýkaním palestínskych radikálov, pri raziách ale umierajú aj nevinní ľudia, vrátane detí.

Podľa agentúry EFE zomrelo tento rok na Západnom brehu pri stretoch s izraelskou armádou vyše 480 Palestínčanov, čo je najviac za 20 rokov. Z toho 275 zomrelo od 7. októbra, odkedy aj izraelská armáda na tomto území zatkla vyše 2000 Palestínčanov.

Leonardo DiCaprio Čítajte viac Izrael pozval DiCapria aj Damona na luxusnú dovolenku. Palestína sa búri Antarktída, ľadovec Čítajte viac Obľúbený horský ľadovec uzavreli po desivej udalosti, ktorá neveští nič dobré. Sprievodcovia sú zhrození
debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #Betlehem